Izbor role za lov s obale nikada nije jednostavan posao. Osim cijene koja je uvijek previsoka, važan detalj je svakako osnovna namjena. Nažalost mnogi role kupuju rukovodeći se njihovom bojom i veličinom što su zapravo tek ‘modni detalji’. S obzirom na najčešće korištene obalne tehnike i role možemo svrstati u tri osnovne grupacije – role za varaličarenje, role za ribolov na fermu i role za ribolov beach ledgering ili surfcasting tehnikama od koji svaka ima tipične odgovore na jednako tipične zahtjeve koje nameću tehnika i disciplina. 

SPINERSKE ROLE

Role za ovakav oblik ribolova  moraju biti brze, dobro uležištene i vrhunski usklađene, izrađene od kvalitetnih materijala, otpornih na agresivno morsko okruženje. Role u spinningu su izložene naporima više nego i u jednoj drugoj tehnici prvenstveno zbog neprestanog rada. U nekih deset sati ribolova, rola u klasičnom ribolovu čekanjem odraditi će efektivno možda sat, sat i pol dok će spin-rola za isto vrijeme imati sigurnih osam, a možda i više sati rada.

Treba obratiti pažnju na još dvije važne stavke – rola za spinning mora imati lako dostupnu i finopodesivu kočnicu te brz prijenos, ne ispod 5,1:1

Osim toga, ova rola svojom težinom mora odgovarati dimenzijama štapa što se lako može uskladiti. Dovoljno ih je upariti nakon čega se podmetanjem kažiprsta pod gornji dio stope role lako određuje težište kompletiranog pribora pri čemu bi štap s osloncem u toj točki trebao zauzeti vodoravan položaj.

ROLE ZA FERME

Najpopularnije role za ovakav oblik ribolova su role sa slobodnim hodom špule. Veličina rola ovisi prvenstveno o veličino očekivane lovine. Tako su okvirno rečeno, role za fermu namijenjenu zubacu veličine 70, dok su one za fratre veličine 30.

Pri odabiru rola za fermu ponajprije treba obratiti pažnju na kvalitetu kočnice koja ne smije nekontrolirano i neželjeno proklizavati, snagu role te pogonsku ručicu koja mora biti robusna, dovoljno velika i ergonomski oblikovana. Prijenosni omjer kod ovih rola može biti nešto manji, 4:1 jer je kod ribolova na fermu na prvom mjestu ipak snaga.

ROLE ZA BEACH LEDGERING

Role za ovakav tip ribolova su zapravo klasične surf role s visokom konusnom špulom, sporijim prijenosom, velikom snagom i savršenim mehanizmom za slaganje strune poput sada već pomalo zastarjelog worm shafta ili aero wrapa.

Budući da se u ovoj tehnici štap uglavnom drži u ruci uz tek povremena odlaganja, većina je ribolovaca sklonija lakšim modelima.

A budući da se nerijetko radi sa strunama malih promjera, kvalitetna, lako dostupna prednja kočnica je imperativ.

Ove role ne moraju biti velike. Dapače, i s manjim se rolama u kombinaciji s bacačkim upredenicama i kvalitetnim štapovima s lakoćom postižu daleki izbačaji što je kod ove tehnike jako bitna stavka.