Posebnu kategoriju među multiplikatorima zauzimaju bacački multiplikatori tzv. baitcasteri.

Premda temeljno namijenjeni obalnom ribolovu, u prvom redu spinningu, sve su prisutniji kao sastavni dio ribolovne opreme na barkama. Koriste se u prvom redu za varaličarenje plave ribe poput luceva, lokardi i palamida, dok ‘igraju’ na površini,  ali i za lov suvremenim varaličarskim tehnikama poput primjerice kabure.

JEDNOSTAVNO UGAĐANJE

Baitcasteri su vrlo malih dimenzija i izrazito lagane konstrukcije. Glavna im je odlika izuzetno precizna kontrola inercije kalema. Opremljeni su s barem dvije kočnice, mehaničkom i magnetnom, koje se zatežu i otpuštaju preko pokretača smještenih na vanjskoj strani kućišta.

Da bi ih ugodili, postupa se na sljedeći način. Kompletiran štap s varalicom se postavlja u vodoravan položaj te se varalica pušta da pada od vrha štapa prema podlozi. Regulator zategnutosti mehaničke kočnice se ugađa tako da kalem za vrijeme padanja varalice sinkrono prati otpuštanje strune, okrećući se istom brzinom kojom i varalica pada. U trenutku kada varalica dotakne podlogu, kalem se treba prestati okretati.

Ovo je podešavanje zapravo jako nalik podešavanju kočnice slobodnog hoda na stacionarnim rolama s mehanizmom slobodnog hoda špule.

SINKRONIZACIJA S INERCIJOM

Regulacija zategnutosti magnetne kočnice se vrši zatezanjem, odnosno otpuštanjem regulatora koji ima deset podjela pri čemu je položaj 1 oznaka najveće popuštenosti, a položaj 10 oznaka najveće zategnutosti kočnice.

Prosječna radna zategnutost je na sredini, oko broja 5. Osnovna uloga magnetne kočnice na bacačkim multiplikatorima je usporavanje i zaustavljanje rotacije kalema u trenutku kada pribor dosegne maksimalnu udaljenost u zabačaju.

Ispravna ugođenost, odnosno usklađenost zategnutosti mehaničke i magnetne kočnice omogućuje najdalje domete, za što je ipak potrebna stanovita uigranost. Važno je znati da različita opterećenja i različite tehnike izbačaja zahtijevaju različitu ugođenost kočnica. Od velike je pomoći u izbačaju mogućnost zaustavljanje kalema pritiskom palca, što je za početnike ipak najpouzdanija, treća kočnica.

ZA OBJE RUKE

Iako su svi multiplikatori zamišljeni s ručicom na desnoj strani, praksa je pokazala da je postavljanje ručice na lijevu stranu, pogotovo kod bacačkih multiplikatora, vrlo praktično rješenje. Naime, većina dešnjaka zabacuje desnom rukom, da bi nakon što pribor dotakne more štap prebacili u lijevu ruku, što je zapravo vrlo nepraktično. Stoga se danas kod svih ozbiljnijih proizvođača mogu naći i bacački multiplikatori s ručicom s lijeve strane.