Piše: Dalibor Lecić

 

Toga su se dana pojavili lucevi u blizini rta gdje sam lovio, ali je ribolov prošao bez rezultata. A onda, kako se bližio kraj dana, primijetio sam kako se velike tune na jedno 500 metara od rta polako približavaju goneći iglu put obale.

Naravno da sam bio spreman. U kratkom sam vremenu dobio udarac na živi mamac, ali nažalost bez uspjeha jer ga je tuna očito promašila i nije se vratila da ga ponovo uzme. I kako su se tune i dalje približavale došle su na domet izbačaja. Pošto joj je bila igla na jelovniku, odlučio sam se za Hydru 220.

Počeo sam sa bacanjem Hydre iznova i iznova, neumorno, jer sam znao da ovakva prilika ne traje vječno. Bacao sam preko dvadeset minuta jer sam vidio da tune i dalje napadaju iglu na 200 metara. Znao sam da idu u velikim jatima i da može biti i ispod mene, a da je i ne vidim. I dok sam pogledom pratio one na 200 metara od obale dobio sam na površini udarac na Hydru. Tuna je udarila i odmah okrenula put dubine.

            Malo sam bio skeptičan za Hydru jer nema žicu kroz čitavo tijelo pa sam se bojao da se ne slomi. Ipak, istovremeno sam se nadao da je tuna progutala dobro i da su se obadvije trokuke zakačile, što se na kraju i dogodilo. Kako je prilazila obali koja je prepuna izbačenih stijena gledao sam da je okrenem put plaže, na dio na kojem nema opasnosti od trganja strune na stijenama. Borba je bila krajnje dinamična prepuna adrenalina i neizvjesnosti, ali se nakon nekih pola sata okončala kada su mi drugovi pomogli da je izvučem na pontu.

Ovo je moja prva tuna s obale ulovljena na spinning i bila je teška 48 kilograma. Izvučena je štapom Rapture Sniper Blue Fin max drag 13 kilograma i mašinicom Daiwa BG 8000 Hybrid na kojoj je bila Daiwina struna od 80 lbs. Ključni detalj je, naravno, varalica Hydra 220 koja je uspješno izdržala sve napore koje joj je ova borba nametnula.

Inače je moja najveća tuna uhvaćena s obale na živi mamac bila teška 98 kilograma, s tim da je ta borba trajala 1 sat i 40 minuta.