Piše: Dalibor Lečić

Toga dana je bilo najavljeno jugo u  prijepodnevnim časovima pa sam odlučio da izađem na pecanje, ali u ranim jutarnjim časovima, prije dizanja mora. Budući da znam da riba zna da dobro radi pred promjenu, htio sam to i pokušati iskoristiti što se pokazalo više nego dobrom odlukom.

Gofa sam ulovio na živu skakavicu (cipol) koja je bila oko 400 grama. U početku skakavica nije htjela da izađe put dubine nego je ostajala uz stijene jer se tu osjećala najsigurnije. No u jednom je trenutku ipak odlučila da izađe put dubine. Poslije kraćeg vremena sam dobio udarac na štap, ali vrlo neobičan. Kad je gof uzeo skakavicu multiplikator mi je drilao skroz polako tako da sam mislio da se skakavica uplašila od nečega pa mi izvlači. Pustio sam da izvlači tako nekih petnaestak sekundi da vidim što će se desiti ali je drilalo stalno istim tempom. Tada sam se odlučio da udarim kontru ša što bude da bude. I kad sam to uradio vidio sam da imam nešto ozbiljno na udici.

U početku nije pružao posebno jak otpor tako da sam pomislio da nema preko 20 kilograma. Ali kada sam ga privukao na jedno 40 metara od obale, pokazao je pravu snagu. Počeo je da drila i imao je jake, kratke udare na štap. Imao sam vrlo nezgodnu situaciju jer mi je u jednom trenutku pošao iza stijene tako da mi je struna drala o stijenu, ali se na svu sreću brzo vratio nazad i u kratkom vremenu, ukupno ne duže od desetak minuta bio savladan.  A kad sam ga izvagao vidio sam da je dobro iznad onih 20 kilograma, čistih 33,5 kilograma jedinstvenog užitka!

Korišten pribor:

Štap: Shimano TLD 50-80 lbs

Multiplikator: Shimano Tiagra 50 W LRS

Struna: Daiwa J-braid X8 143 lbs

Predvez: Seguar 150 lbs

Plovak 100 g

Trokuka 3/0

Mjesto ulova: Ulcinj – Velika plaža