Ribolov pučinskih grabljivica poput lampuge, luca i palamide, ali i skuše, lokarde, iglice pa i ušate i šaruna, posebno je učinkovit s metalnim varalicama. U većini situacija je potrebno varalicu samo provući brzinom od pet milja i riba će se trenutno baciti. Naravno, to je samo teorija koja u praksi često ne funkcionira.

Istina je da grabljivice vole metalne varalice koje u povlačenju rotiraju oko osi uz gotovo stroboskopsko bljeskanje. No isto tako veliki dio tih grabljivica takve varalice često tek prati na sigurnoj udaljenosti kao da samo žele vidjeti kako izgleda taj bljeskajući satelit pri čemu u cijeloj priči okidač za napad očito nedostaje.

A taj okidač se uz malo truda vrlo lako i jednostavno može ukomponirati u svaku varalicu. Za to je potrebna tek čupica svile nalik matasini za lov iglica, komadić bužira te varalica kojom bezuspješno pokušavate uloviti ribu života.

Najprije se s varalice skine trokuka udica – rampin. Matasinu na jednom kraju usučemo i obložimo komadićem selotejpa ili izolir trake te taj kraj provučemo kroz oko rampina. Komadić bužira, dug 2/3 dužine vrata rampina, koji može biti proziran, ali isto tako i kričavo obojan, navučemo preko oka rampina čime smo matasinu fiksirali. Potrebno je još samo rampin vratiti na varalicu, skinuti izolir traku te po potrebi podrezati upravo formiranu suknjicu na željenu dužinu koja ne bi trebala biti duža od dvostruke dužine rampina.

S ovako formiranom varalicom uspješno možemo loviti i  s obale pogotovo ako koristimo dalekometne metalce poput kastmastera. 

 

Kraj usukane svilene čupice se oblijepi izolir trakom

 

 

 

 

 

Tako ušiljeni kraj  se provuče kroz oko rampina

 

 

 

 

 

Na rampin se navuče bužir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Suknjica’ se podreže na željenu dužinu

 

 

 

 

 

Ovako izgleda dorađen kastmaster sa suknjicom koja će biti okidač za napad u idućem ribolovu