Loveći lignje u neposrednoj blizini Budve, točnije uz mjesto poznato kao Ploče, Mato Klimović je ulovio i jedan neobični primjerak koji mu se na prvi pogled učinio kao križanac između lignje i sipe.

Naravno, ulovljeni glavonožac nije nikakav križanac već vrsta Sepioteuthis lessoniana (d’Orbigny, 1826). Premda je riječ o vrsti koja je inače vrlo brojna, neobično je da je ulovljena u našem moru. Naime, ova vrsta nastanjuje Pacifik i Indijski ocean, a u Mediteranu je prisutna tek odnedavno i to kao lesepsijska vrsta, tako da je ovo zapravo prvi nalaz Sepioteuthis lessoniana u Jadranu.

Sepioteuthis lessoniana, poznata kao bigfin reef squid ili oval squid, jedna je od tri vrste iz roda Sepioteuthis (Sepioteuthis australis, Sepioteuthis lessoniana i Sepioteuthis sepioidea).

Glavna fizička karakteristika koja je Matu i zbunila je velika ovalna peraja koja se pruža cijelim obodom tijela, baš kao u sipe.

Sepioteuthis lessoniana su veličinom mali do srednje veliki organizmi, prosječne duljine 3,8 do 33 centimetra. Mrijest se odvija u svibnju, no ta je vremenska odrednica varijabilna što ovisi o lokaciji. Paralarve su vrlo slične minijaturnim odraslim jedinkama, a posebne su po sposobnosti mijenjanja boje tijela odmah po izvaljivanju iz jaja.

Ova vrsta ima najbrže zabilježenu stopu rasta među svim krupnim morskim beskralježnjacima. Za svega četiri mjeseca dosegnu 600 g tjelesne težine! Nažalost, ne žive dugo, maksimalno 315 dana.
Glavna hrana su im rakovi i sitna riba, a najbrojnije su u neposrednoj blizini obale, uz stijene i koraljne grebene.

Sepioteuthis lessoniana se lovi se u velikim količinama ponajprije za azijsko tržište.

Zbog brze stope rasta, kratkog životnog vijeka i velike tolerancije na rukovanje i zatočeništvo, Sepioteuthis lessoniana je jedna od najperspektivnijih vrsta za marikulturu. Također su vrijedan izvor divovskih aksona (dugih živčanih vlakana) koji se koriste u medicinskim istraživanjima.