Tko god je do prije nekih trideset godina poželio kvalitetniji komad ribolovne opreme, morao je po njega u Italiju, Austriju ili Njemačku. Oni sretniji, s rodbinom u Americi, dobivali su jednom godišnje paket, ponekad začinjen i posjetom dalekih rođaka, dok su oni s prijateljima ‘na brodu’ čekali njihov povratak u luku. Ipak, unatoč svim tim naporima i brižljivo planiranim organizacijama nerijetko bi se događalo da poklonjena ili naručena oprema ne udovoljava očekivanjima što zapravo nije nikakvo čudo. Do informacija se u to vrijeme dolazilo preko oskudnih iskustava ili pak preko kataloških pamfleta koji bi nekim čudom zalutali i u naše krajeve.

NE POSTOJE LOŠI ŠTAPOVI

Srećom, to je vrijeme sada daleko iza nas. Danas se većina ribolovne opreme može kupiti kod nas i što je najvažnije prije kupovine ga se u ruci može odvagnuti i tako procijeniti je li to upravo ono što smo htjeli.

To opipavanje i isprobavanje je posebno važno pri odabiru štapova. Današnja je ponuda izuzetno bogata pa se u skladu s tim bogatstvom treba čuvati loših, premda bi bilo bolje reći neadekvatnih proizvoda.

Naime, nekakav jeftini štap čije će vodilice zahrđati za mjesec dana zapravo nije loš nego je namjenski. Takav je štap cijenom i kvalitetom predviđen za djecu, početnike i turiste koji se žele okušati u ribolovu i pritom ne izdvojiti puno novaca. Na žalost manje upućenih, takvi su štapovi izvana često vrlo slični kvalitetnijim štapovima pa se mnogi zalete i kupe ih misleći da su dobro prošli. Nažalost, greška se otkrije već nakon nekoliko prvih izlazaka na more.

Jedna od najvažnijih stavki koje moramo biti svjesni pri kupovini štapa je činjenica da ne postoje univerzalni štapovi što znači da moramo odabrati model koji odgovara našim potrebama, odnosno tehnici koju ćemo koristiti.

GUŠT I DEBALANS

Tri najzastupljenije tehnike obalnog ribolova na našem dijelu Jadrana su spinning, ribolov na fermu te beach ledgering. S pravilnim odabirom pribora za te tri tehnike kvalitetno pokrivamo većinu situacija u kojima se možemo naći u obalnom ribolovu.

Štap za spinning je najčešće dug od 2,10 do 2,70 metara. Može biti jednodijelne, dvodijelne ili nešto rjeđe, teleskopske izvedbe. Jedna od glavnih karakteristika štapova namijenjenih spinningu su široki provodnici dovoljno udaljeni od blanka štapa te njegova mekoća prilikom zamaranja lovine. Naravno, u zavisnosti od preporučene težine izbačaja i akcije ti štapovi mogu biti krući i mekši no definitivno ne smiju biti teški. Spinning je tehnika u kojoj se štap više sati ne ispušta iz ruku tako da neprimjerena težina može bitno utjecati na gušt tijekom ribolova.

Jako je važno u izboru štapa za ovakav ribolov voditi računa o težini role koja će se upariti s tim štapom. Naime, ako se ta dva dijela opreme težinski ne podudaraju debalans može ribolovni užitak pretvoriti u nešto sasvim suprotno.

CARP ILI SURF

Idealna dužina štapa za ribolov na fermu se kreće od 3,60 do 4,20 metara. Ti si štapovi dvodijelne ili teleskopske, rijetko kada trodijelne izvedbe. Preporučena težina izbačaja se kreće oko 80 do 100 grama, a s obzirom na akciju i samu konstrukciju blanka mišljenje su među ribolovcima podijeljena. Jedan dio ljubitelja fermi preferira rad sa carp štapovima dok su drugi skloniji surf modelima. Osnovna razlika među ovim štapovima je u njihovoj akciji odnosno savitljivosti.

Carp štapovi su uglavnom parabolici koji se savijaju cijelom svojom dužinom. Prilikom  zamaranja lovine njihov je glavni adut upravo ta savitljivost i žilavost kojom se zakačena riba relativno brzo izmori.

Za razliku od carp štapova, surf štapovi su krući, vršne progresivne akcije. Carp štapovi imaju veliku prednost prilikom zamaranja lovine upravo u svojoj opružnoj žilavost koja ribu sam umara, no za razliku od surf štapova, ne mogu u mjestu zaustaviti i okrenuti ribu što je u ribolovu velikih podlanica ponekad vrlo važno.

Što se tiče njihove snage i izdržljivosti, ukoliko pripadaju istoj ‘klasi’ razlike nema.

LAGANI I BRZI

Dužina štapova za beach ledgering se kreće oko 4,20 metara što je zapravo samo varijacija na surf štapove. Za razliku od klasičnih surf štapova, štapovi namijenjeni beach ledgering tehnici su lakši i nešto mekše akcije pri čemu većina modela ima i osjetljive višebojne izmjenjive vrhove. Ovi štapovi imaju vršnu progresivnu akciju koja se očituje do prve dvije trećine što znači da se ni pri najvećim opterećenjima posljednja trećina štapa neće saviti. Mada postoje modeli s manjom i većom težinom izbačaja, prosječna se težina izbačaja kod ovih štapova kreće od 100 do 150 grama.

Zbog svoje male težine i brzine reakcije omiljeni su kod natjecatelja u disciplini štap-obala, ali i kod svih koji preferiraju ribolov u kojem pribor ne ispuštaju iz ruku.

KLASE I DOSTUPNOST

Iako je cjenovni razred najčešće glavno mjerilo kvalitete kako štapova i rola, to ne mora uvijek biti tako. Naravno, gornja klasa je uvijek gornja klasa i tu poziciju dugo, dugo vremena nepoljuljano drže jaki brendovi kakvi su primjerice Shimano, Penn, Okuma, Artico, Itallcana…

No isto tako ne smijemo smetnuti s uma da štapovi niže klase zapravo nemaju uopće loše performanse i da će oni u rukama vještog ribolovca jednako uspješno izvući ribu života. Štapovi koje potpisuju brendovi poput Ron Thompsona, LineaEffe, Quantuma ili Trabucca većini ribolovaca su cijenom znatno dostupniji, a kvalitetom ne odstupaju u tolikoj mjeri od vrhunskih modela da bi to prosječan ribolovac osjetio kao hendikep. Naravno, pritom nipošto nije naglasak na nepotrebnom ulaganju u kvalitetu, već samo na dostupnosti opreme s cjenovnog stajališta.