Pojava suvremenih ‘unbreakable’ štapova mnoge je ribolovce stavila na kušnju. Naime mnogi su inspirirani nesalomljivošću tih modela pokušali i svoje ljubimce izložiti sličnim naprezanjima ne bi li ispipali gornje granice izdržljivosti. I dok su to neki radili u svojim radnim sobama,garažama ili vrtovima, drugi su to pokušali ispitati na moru. Naravno, rezultati su u svim situacijama bili poražavajući, s tim da su ovi na moru osim štapova gubili i ribe. Zaključak je jednostavan – štap je jak onoliko koliko je ribolovac mudar.

DONJA TREĆINA

Svaki štap, ma koliko bio jak ima svoja ograničenja preko kojih se ne ide. Mnogi ribolovci misle da oznaka ‘No limit’ znači da sa štapom mogu raditi što god požele što je naravno potpuna zabluda. Deklaracijski podaci govore o akciji štapa i dopuštenoj težini izbačaja, no nikako i o veličini ribe koja se može dignuti kao mrtvi teret. A kut savijanja koji štapovi mogu podnijeti bez ikakvog rizika nigdje nije posebno naznačen jer se podrazumijeva da bi ribolovci o tome ipak trebali nešto znati i prije nego uzmu štap u ruke.

Snaga štapa leži u njegovoj donjoj trećini. Malo je štapova koji se poput feedera i pri manjim opterećenjima savijaju cijelom svojom dužinom. Uglavnom se savija gornja trećina, dok se polovice ili gornje dvije trećine blanka savijaju tek pod velikim opterećenjima. Naravno, ako se štap pod takvim opterećenjem ne drži pod odgovarajućim kutem tada je katastrofa neizbježna.

NAJČEŠĆE GREŠKE

Najčešći se lom događa tankim štapovima, bilo natjecateljskim ili spinnerskim, kada se zakačena riba pokušava podići na prsa. U takvom položaju je vrh štapa izložen užasno velikom opterećenju pod vrlo oštrim kutem što neminovno dovodi do pucanja.

No nisu samo tanki natjecateljski vrhovi izloženi takvom riziku. Čak i najdeblji tunstickovi su lomljivi kad je u pitanju neodgovoran pristup s obzirom na kut savijanja. Jedan od takvih, vrlo čestih pogrešnih pristupa je onaj u kojem se stand-up model zatakne u nosač u razmi broda pa se iz tog položaja s kočnicom u tvrdo čeka griz.

A kada se dogodi da zakačene velika riba dođe pod brod, ili kada jednostavno naglo promijeni pravac kretanja tako uglavljeni štapovi pucaju kao da su od stakla. Naravno, na njima ne piše tek tako stand –up.

Za zamaranje iz razme postoje posebno dizajnirani zakrivljeni nastavci koji se postavljaju ispod baze štapa što čuva i brod i štap i ribu. Naravno, i u toj situaciji skiper treba biti spretan kao ne bi ugrozio opremu.

Na sličici koja se nalazi u prilogu jasno je naznačeno što se smatra ispravnim, što rizičnim, a što kritičnim kutem. Pa sad kad idući puta budete zamarali veliku ribu razmislite o tome kako držite štap.