Većina ribolovaca s nestrpljenjem dočekuje proljeće. Dugi topli dani omogućuju cjelodnevne pa i cjelonoćne boravke na moru i uz more što je nakon zimskog posta ideal ribolovnog postojanja. Ipak, dovoljan je trenutak nepažnje da se idealan pohod, pretvori u noćnu moru. Nepažnja i neznanje mnogog su nautičara i ribara koštali života. Crna kronika prečesto bilježi slučajeve kojima popunjava svoju statistiku užasa. Nažalost, najčešće je riječ o slučajevima u kojima se nisu poštovale osnovne mjere sigurnosti među kojima je ključna dobra prognoza.

SITNI DETALJI

More se ne smije potcjenjivati što je najčešća greška kod ljudi koji na moru stradavaju. Iako su meteorološke prognoze uglavnom točne, uvijek ih valja uzimati sa rezervom. Naime, mnogo je razloga zbog kojih vremenska prognoza može promašiti. Nerijetko se događa da različite postaje različito tumače sinoptičke karte. Kome onda vjerovati, postavlja se pitanje. Tko je pogriješio?

I premda može zvučati čudno, zapravo nitko nije kriv. Svaki se meteorološki program rukovodi svojim parametrima koji daju nekakav rezultat, pri čemu treba računati se još cijelim nizom sitnih detalja koji mogu utjecati na vremenske uvjete koji vladaju na nekom manjem prostoru.

Jadransko je more zbog svog položaja i razvedene obale vrlo specifično područje u kojem se tlakovi zraka i smjer puhanja vjetrova neprestano izmjenjuju. Dugoročne prognoze za ovo područje Europe često podbacuju za što ne treba kriviti meteorologe već konfiguraciju terena. Da bismo imali jasnu i pouzdanu prognozu valjalo bi imati znatno više meteoroloških postaja koje bi trebale sinkrono djelovati, pri čemu bi sa sigurnošću mogli prognozirati vjerojatno tek dvanaest sati unaprijed.

POGIBELJNE NEVERE

S određenih se pozicija na našoj obali ponekad jasno mogu vidjeti cirusi nad talijanskom obalom, a ponekad čak i nad Rimom koji je udaljen preko 380 kilometara, što je vrlo lijepa udaljenost. No unatoč tako velikoj udaljenosti upravo iz tog pravca nad našu obalu često prodire nestabilni tlaka zraka, koji nas zbog trenutne loše vidljivosti i mutnog obzora može nespremne zateći i iznenaditi. Budući da između naše i talijanske obale nema prepreka prodor je brz i vrlo ga je teško izbjeći.

Tako se mirno ljetno vrijeme uz lagani maestral i lošu vidljivost, može za kratko vrijeme pretvoriti u olujno, što za sve nepripremljene i nevješte pomorce i nautičare može biti pogibeljno.

A što se više približavamo ljetu, to je veća mogućnost za susret sa neverama i neverinima. Nevere u Dalmaciji najčešće dolaze iz pravca jugozapada, a popraćene su jakim vjetrom i obilnim padalinama. Naravno, uz sve to idu i prateći valovi kao i mrtve marete koje se valjaju i nakon prolaska neverina. Uzrok im je najčešće polje nestabilnog tlaka uzrokovano većom temperaturnom razlikom.

Ipak, uz praćenje spomenutih meteoroloških izvještaja i malo izgledanja i čitanja neba i mora, većinu takvih poremećaja nije teško predvidjeti i izbjeći.

MUTNI OBZOR I SKORA KIŠA

Izostanak maestrala, mutan obzor kao i pojava nimbusa na južnom obzoru, znakovi su da se vrijeme mijenja na gore. Jednako tako i pojava cirusa na vedrom nebu, pogotovo sa jugozapadne strane znak je pogoršanja vremena. Iznenadne plime uz veliko nepravilno kolebanje razine mora (šćiga) pouzdan su nagovještaj pogoršanja.

Kišni oblaci koji nam dolaze sa sjevera ili sjeveroistoka nose pogoršanje, no takvi se neverini najčešće polome već na prvom nizu otoka tako da vanjski dijelovi arhipelaga uglavnom ostanu suhi i neuznemireni.

Za razliku od kumulusa, ovčice sa sjevera zovu lijepo vrijeme. Svako jače rumenilo u zoru može značiti pogoršanje. Isto tako mutan obzor, može značiti skoru kišu, a ako je sve još začinjeno dugom na istoku, valja što prije obući odijelo.

SUNCE ZOVE VJETAR

Mirno i stabilno vrijeme ima jasne izlaze sunca. U rano se jutro za stabilnog vremena javlja lagani vjetar koji tijekom dana prati sunce. Kako jutro odmiče, postupno prelazeći preko južnog kvadranta, levanat prerasta u oštro pa na kraju u maestral. Nasuprot zimskom maestralu koji je najčešće nagovještaj pogoršanja, kako bi talijani rekli ‘maestro d’inverno – diavolo d’inferno’ a što znači ‘zimski maestral–vrag iz pakla’, ljetni je maestral vjetar koji raduje sve ribolovce jer je siguran znak mirnog i stabilnog vremena. Počinje puhati oko deset sati prijepodne, da bi negdje oko pet popodne s padom i laganim prijelazom na maestro-tramuntanu noću okrenuo na burin, noćni vjetar s kopna. Jutrom se krug ponovo zatvara i ciklus stabilnog i lijepog vremena nastavlja.

Takav je kružni tok vjetrova siguran znak da se bez straha može otisnuti na more. A još ako je u suton jugozapadni, zapadni i sjeverozapadni horizont jasan i rumen straha od neverina sigurno nema. Potopite parangale i noćne ferme, spustite tunje na duboko i jutrom čekajte sunce da dozove prvi jutarnji vjetar.