Nedavni ulov najvećeg škampa na svijetu koji je ostvario Tome Šarić u Velebitskom kanalu je ponukao mnoge ribare da svoje kapitalne ulove prije pospremanja u hladnjake i jacere pažljivije pogledaju. Upravo je tako postupio i vrški ribar Marko Stojak kada je sa svojim bratom Šimom prije nekoliko dana izvukao jednu od svojih ‘škamparica’, vrša za lov škampa.

– Premda već duže vrijeme imamo ribarski obrt kojim, eto, nastavljamo obiteljsku tradiciju, lovom škampa smo se, brat mi Šime i ja, počeli baviti odnedavno, prije nekih mjesec dana, tako da smo, ‘ajmo reći, novi na ovom području ribolova. Kad smo digli vršu sa škampima, malo smo pomakli one s vrha da bismo vidjeli ima li što bolje i veće ispod i ostali iznenađeni jer je ispod onih manjih s vrha bio pravi mega-škamp. Očito je bio neposredno pred presvlačenjem jer su mu po oklopu i kliještima bile gujbe – priča nam Marko.

– A kad smo ga izmjerili imali smo što i vidjeti. Bio je dug 43 centimetra i težak 380 grama. Nismo se baš nadali da ćemo uhvatiti ovako velikog škampa, pogotovo jer smo tek krenuli u tu priču. Vjerujem da se može uhvatiti i veći, ali neka i ovaj bude zabilježen. Koliko smo dosad pričali s ostalim škamparima ovako veliki škampi su rezultat pametnog lova jer je praksa da se sve ženke bez obzira na veličinu kao i mali nedorasli primjerci obavezno vraćaju u more – ispričao nam je Marko Stojak.

Lijepo je znati da postoje ribari poput Marka i Šime koji vode računa o očuvanju života pod morem.

No iako je Markov škamp uistinu velik i itekako vrijedan pažnje, ipak mu nedostaje koji centimetar da bi oborio svjetski rekord. Naime škamp (Nephrops norvegicus, Linnaeus, 1758) službeno naraste do 25 centimetara dužine, što je, da podsjetimo, za sve rakove, pa tako i za škampe, dužina koja se mjeri od vrha rostruma (vrha roščića na glavopršnjaku) do repa.

Važno je naglasiti da pristup i poštovanje koje Marko i Šime Stojak imaju i pokazuju prema moru i životu u njemu svakako mogu biti za primjer svim ribarima baš kao što i ovaj ulov mega-škampa zaslužuje pohvalu iskrene čestitke.