Želite uloviti veliku ribu? Zubaca ili kirnju? Nikakav problem! Treba vam samo pravi pribor i pozicija i Rino Šupić koji vam sve to može objasniti.

 

Rino Šupić je strastveni ribolovac kojem je najdraža tehnika heavy casting. Budući da se o toj tehnici zapravo malo priča i zna, Rino je odlučio svoja iskustva podijeliti s nama. Evo što nam je rekao:

– Heavy casting je tehnika ribolova štapom s obale u kojoj se živi mamac naješkan na više udica iznosi na velike udaljenosti od obale, najčešće od 100 – 300 metara.

Za iznos na te udaljenosti se može koristiti dron, brod na daljinski, kaić, daska za surfanje, štramac a i može se plivat. S obzirom da ovakvu vrstu ribolova obavljamo najčešće na isturenim puntama di su kurenti, a i mrtvi valovi ostaju nam ova tri prva sredstva za iznos jer bi sve drugo moglo biti opasno.

Štapovi koji se koriste za ovaj ribolov najčešće nisu namijenjeni za to ali su se dobrima pokazali.

Koristim dvodijelne štape engleskih proizvođača tipa Sonik, Anyfish Anywhere, Imax, Maver, jer zbog velikih razlika u plimi i oseki i samim tim prejakih kurenata, tamo su se dobrim pokazali.

Štapi su dužina od 3.90 – 4.50 metara, fast akcije di se pri izvlačenju savije samo vrh štapa šta nam omogućava izvlačenje velikih riba preko zidova u moru. Većinu štapa se može kupit s prilagodivim nosačem role šta nam dopušta rolu postavit na točnu udaljenost od pojasa kojeg nosimo pri izvlačenju ribe – priča nam Rino.

– Role koje se koriste za ovu tehniku su metalne spinerske role velikih kapaciteta di se na samu špulu može namotat 300+ metara osnove. Najčešće koristim role poput Penn Spinnfisher 8500-10500, Penn Slammer 8500-10500 ili Fin-Nor Offshore 8500-10500

Za osnovu se nekad koristija najlon ali smo ga izbacili jer zamislite samo istezanje istog na udaljenosti od 200 metara od obale. Udrete kontru, a udice se ne zabiju u ribu. Tako smo sada na kineskim osmonitkama. Koristi se 0.4 do 0.5 nosivosti stotinjak libri i na kraju u zamjenu za shock leader koristimo 30 metar Hard mono najlona debljine 0.7 do 0.8 milimetara. Ovdje je bitno da ima debljine, da kod struganja o stine ipak nešto ostane – nastavlja Rino svoju priču.

– Sistem završavamo safety clipom na kojeg kačimo olovo od 100 – 200 grama koje je zavezano tanjim najlonom zbog zapinjanja na sam safety clip. Još ide gumena perla i jak zogulin.

A predvez radimo isto od upredenice 0.63 milimetra kako bi ješka bila pokretljivija kad je recimo zakačena s tri udice. Zamislite samo kako bi to izgledalo da idete napravit predvez s 3 udice i najlonom od 1mm. Za ovu vrstu ribolova koristimo assist udice.

Ješka koja se najbolja pokazala u ovoj vrsti ribolova je sipa, ali samo zato jer ju je najlakše očuvati na životu kod planiranja ribolova, unaprid i sedam dana.

Lignja je bolja ješka, ali je osjetljiva i teško je sačuvati živom u kući. Može se koristit i knez, ušata, cipal, itd…

E sad, kako doći i odabrat misto ribolova? Posavjetovati ćete se s nekim koga znate, a da roni ili panulaje, izvadit ćete sebi navigacijske karte, gledati dubinu, pazit ćete da je odmah duboko isprid vas jer doć sad na neku poziciju di nikad niste čuli da je neko uvatija zubaca, kirnju ili gofa nema baš nekog smisla, zar ne? – ispričao nam je majstor heavy castinga Rino Šupić.