Foto: Živko SILAVSKI i Igor MARIĆ

U početku je more bilo samo malo valovito

Mačke se nisu bodovale

U nedjelju, 21. lipnja, u organizaciji ŠRD Vir – Vir je održan šesti po redu Memorijalni kup Tončija Spavalice, natjecanje u udičarenju iz usidrene brodice. Lovna je zona bila ponad Virskog braka, kako domaći vole reći ‘na crvenoj zemlji’ .

Okupljanje je počelo u Lučici oko 6 ujutro gdje su natjecateljima podijeljeni startni brojevi i vrećice za ulov. Budući da je do zone lova trebalo ploviti oko pola sata dogovoreno je da se svi natjecatelji trebaju okupiti oko sudačke brodice da bi nakon što glavni sudac natjecanja Boris Bulić oglasi start svi imali podjednake uvjete za kvalitetno sidrenje.

Ostatak propozicija je bio standardan s tim da se nisu bodovali ulovi kneza, bugava, morskih pasa, mačaka, ugora i murina. pri čemu je donja granica za validne ulove bila 15 centimetara.

Penta se predomislila tako da se moglo surfati

I kako je natjecanje odmicalo, najavljena je tramuntana rasla i rasla da bi već oko 9 sati malim brodicama počela stvarati ozbiljne probleme. Ipak, kako su u pitanju bili prekaljeni ribari nitko se nije bunio ni tražio prekid natjecanja.

 

Nitko nije bio nezadovoljan ulovom

I premda su se svi nekako nadali da će vjetar pasti, to se nije dogodilo tako da je na samom kraju natjecanja u 11:30 sati nakon oglašavanja sirene za kraj natjecanja, unatoč svoj ribolovnoj strasti, mnogima pao kamen sa srca.

 

Srećom, u povratku su svi imali vjetar u krmu tako da je povratak bio manje dramatičan od očekivanog. No da ne bude baš sve glatko pobrinula se penta na brodici u kojoj su bili Ivica Bulić i Zvonko Gašpar, a koja je odlučila propelu dići u zrak i ne biti u moru tako da se trebalo vratiti po njih. No kad je penta ugledala veliku Robertovu gajetu predomislila se i propelom odmah uronila u more tako da su se uz pratnju, ali na kraju bez potrebe za tegljenjem, Zvonko i Ivica sretno vratili u Lučicu.

U konobi je kao i uvijek sve na vrijeme bilo spremno

A dalje je sve išlo po uobičajenom ključu. Dok su natjecatelji u konobi Kod Spavalice ručali, odrađeno je vaganje koje je pokazalo koliko su udičari vješti i koliko je more bogato ribom. Šesnaest dvočlanih ekipa, od kojih su tri lovile rukom, a ostalih trinaest štapom, ulovili su ukupno 67203 grama ribe od čaga su većina bili arbuni i fratri dok su ostatak ulova činile pirge, veliki špari, pauci i tek poneki bokador. Posebno je zanimljivo da je, otkako je Kup ustanovljen, ovo najteži ukupni ulov.

 

I nakon žalbenog roka koji nitko od prisutnih nije iskoristio ni za kakvu žalbu, odrađeno je i proglašenje najuspješnijih.

 

Tako su u kategoriji ruka-brod najuspješniji bili Aco Peruza i Svetko Surać s ulovom teškim 2919 grama. Drugi su bili Neven Stipčević i Drago Horvat s 2460 grama ribe, dok su treći bili Branko Dabičić i Šime Dabičić s 503 grama ulovljene ribe.

Ženka je ekipa dobila buteljku Muškata

U kategoriji štap-brod najbolji su bili Ivan Galzina i Angelo Kosović sa 9472 grama ribe, drugi su bili Ivica Bulić i Zvonko Gašpar sa 7630 grama ribe dok su treće mjesto osvojili Dubravko Pejdo i Darko Mičić sa 7276 grama ulovljene ribe.

U obliku buteljke Muškata dodijeljena je i nagrada za hrabru žensku ekipu u sastavu Ela Galzina i Vesna Švenjak koje su ulovile 4314 grama ribe, a  nagrađene su i najteže ribe pa su tako u kategoriji ruka-brod za ulov težak 285 grama Stipčević Neven i Drago Horvat dobili bocu Graševine, dok su u kategoriji štap-brod za najtežu ribu tešku 431 gram, bocu Plavca dobili Branko Maček i Dragutin Požar.

 

Plavac je pošteno zaslužen

A s utješnom tradicionalnom nagradom za fair play u obliku umjetničkih figurica barki, nagrađena je ekipa Stepić Darko i Sokolović Dalibor koja je predala vrećicu s najmanje ulovljene ribe tešku tek 525 grama.

Graševina je otišla u prave ruke

Nažalost, u skladu s epidemiološkim preporukama, druženje nakon proglašenja nije dugo potrajalo, a što je prethodnih godina bio običaj, tako da su se natjecatelji brzo rastali s obećanjem da će iduće godine biti još bolji i spremniji.

 

Inače je ovo natjecanje pod nazivom Kup svetog Ivana pokrenuto prije 18 godina, na inicijativu tadašnjeg predsjednika ŠRD – Vir Antonia Liverića Spavalice. U međuvremenu je Kup postao i međunarodni te je privukao i vrhunske udičare iz svih kategorija. Od 2015. godine Kup je promijenio naziv u Memorijalni kup Tonči Spavalica, s tim da je ulogu predsjednice kluba preuzela njegova kćer Elizabeta Fumić koja uz pomoć svog brata Roberta Liverića i obitelji te prijatelja kluba, nastavlja ovu svima dragu tradiciju.

 

Najuspješniji natjecatelji u kategoriji ruka-brod

PLASMANSKI POREDAK RUKA – BROD:

1 – Aco Peruza i Svetko Surać – 2919 grama

2 – Neven Stipčević i Drago Horvat – 2460 grama

3 – Branko Dabičić i Šime Dabičić – 503 grama

 

 

 

 

Najuspješniji natjecatelji u kategoriji štap-brod

PLASMANSKI POREDAK ŠTAP – BROD:

1- Ivan Galzina i Angelo Kosović – 9472 grama

2 – Ivica Bulić i Zvonko Gašpar – 7630 grama

3 – Dubravko Pejdo i Darko Mičić 7276 grama

4 – Ivan Golac i Veljko Lazić – 6930 grama

5 – Branko Maček i Dragutin Požar – 6255 grama

6 – Zlatko Janči i Franc Pihler 5563 grama

7 – Pavle Kostić – Robert Antičević – 4399 grama

8 – Ela Galzina i Vesna Švenjak 4314 grama

9 – Ivan Raspović i Antonio Franić – 3294 grama

10 – Davor Liverić i Mario Grgetič -2846 grama

11 – Duško Mazić-Palestrina – 2817 grama

12 – Darko Stepić i Dalibor Sokolović – 525 grama

13 – Ibrahim Isić i Marko Barukčić – bez ulova