Sebastian Petrović

Nakon više dana ribolovnog posta pošao sam napokon malo okupati svoje varalice.
More je bilo mirno, lagano valovito i polako je opadalo.
U posljednje sam vrijeme lovio uglavnom između stijena, a budući da znam da se pred kraj godine brancini idu mrijestiti i da se zato okupljaju na mjestima gdje se miješaju slatka voda i more, odlučio sam se eksperimentirati na ušću našeg potoka. Osim toga, tamo sam krajem prosinca prošle godine sasvim uspješno lovio brancine. Na tom je mjestu i temperatura povoljna, a i hrane ima znatno više nego drugdje tako da je apetit brancina potaknut upravo do one granice koja ribolov može učiniti jako zanimljivim, puno zanimljivijim nego ljeti.

Najprije sam pokušao s klasičnim površincima, no bez ikakvog rezultata. Zato sam montirao svog Spottera 7” od 18 centimetara u boji R3 – Sandyrush, što je za te uvjete zapravo bila nekakva prirodna boja.

Zabacio sam usporedno s obalom i već nakon prvih par metara povlačenja sam dobio griz. Riba se baš snažno borila! Nekoliko je puta pokušala okrenuti borbu u svoju korist i okrenuti se od mene, ali bih je svaki puta uspješno vratio. Polako i strpljivo, ali uporno i bez forsiranja sam je privlačio i na kraju i nasukao. Brancin je bio težak 1,75 kilograma što za neke ribolovce možda i nije neka veličina, ali je za mene taman po mjeri.   
Od opreme sam koristio štap Shimano Yasei Aori 11-21g / 240cm, rolu Shimano Sedona 4000, upredenicu Spiderwire white 0,12 mm, fluorokarbon Aquaflex 0,25 mm te varalicu Ra’is Spotter 7” color R3 Sandyrush.