Baš kao ni u obalnom ribolovu, tako ni u ribolovu iz barke ne postoje univerzalni štapovi. Svaka disciplina i ribolovna tehnika zahtijeva vlastiti alat, u ovom slučaju štap i rolu. Naravno, neke su discipline bliske pa se samim time i dio opreme preklapa, no temeljno svaki štap ima svoju namjenu.

PROFILIRANJE OPREME

Jedan od najčešćih načina na koji se lovi iz barke je definitivno suvremena verzija klasične kančenice u kojoj je motovilo zamijenjeno rolom a ruka štapom. Na ovaj se način lovi uglavnom bijela riba, no isto tako i sva druga sitna riba koja primjerice na sportskoribolovnim natjecanjima nerijetko odnosi prevagu u konačnom rezultatu. U takvom ribolovu olovnica leži na dnu dok su udice raspoređene na predvezu iznad olovnice.

Osnovna struna može biti monofil ili upredenica što je do prije nekog vremena profiliralo i ostatak opreme. Naime, upredenica zbog svoje neistezljivosti i velike otpornosti na abraziju može oštetiti provodnike na štapovima i roler na preklopnoj opruzi role. Ipak, danas je većina štapova i rola prilagođena radu s upredenicama tako da je razlika u tom segmentu, s obzirom na namjenu minimalna i gotovo zanemariva.   

TELESKOPSKE VERZIJE

Iako je na tržištu mnoštvo modela s deklarativnim natpisom ‘boat rod’ takvi štapovi najčešće nisu pogodni za opisani ribolov iz barke. Naime, takvi su štapovi zbog svojih dimenzija uistinu pogodni za skladištenje i ribolov iz barke, no u praksi su se pokazali nepraktičnima za ribolov na većim dubinama i s dužim predvezima. Kod izvlačenja pribora sa dubine preko 50 metara s olovnicom od 80 i više grama, ovi kratki štapovi bez obzira na kvalitetu izrade neugodno vibriraju nepotrebno zamarajući ribolovca. Nasuprot tome, izvrsnima su se pokazali u lignjolovu ili lakoj panuli.

Za ribolov bijele ribe puno praktičnijima su se pokazali teleskopski modeli s osjetljivim izmjenjivim vrhovima. Zbog teleskopske konstrukcije skladištenje i na manjim brodovima ne predstavlja problem, a zahvaljujući dužini mogu s lakoćom kompenzirati dužinu predveza. Dužina štapova namijenjenih ovakvom ribolovu kreće se od 2,70 do 4,50 metara, sve u zavisnosti od sklonosti ribolovca. S ovako dugim štapovima lako se manevrira i kad je u pitanju ‘nervoznija’ lovina poput šaruna ili palamide pri čemu su vibracije pri izvlačenju pribora svedene na minimum. Akcija ovih štapova treba biti vršna kako bi se moglo pravovremeno reagirati s tim da kod većih opterećenja moraju imati progresivnu savitljivost. Pokušaji bijega i snažni trzaji veće lovine uglavnom se kompenziraju dobro podešenom rolom tako da je savitljivost štapa kao element koji koristimo pri zamaranju ipak na drugom mjestu.

ROLE I ROLERI

Klasični parabolici poput feedera u ovakvom ribolovu nisu primjereni jer s njima ne možemo pružiti trenutnu kontru koja je u ovakvom ribolovu ključna. Nasuprot tome feederi su savršeni za ribolov u kojem lovinu treba zamarati opružnom silo štapa.

Role za ovakav način ribolova trebaju imati snažan i pouzdan prijenos i jaku finopodesivu kočnicu. Kapacitet rola se kreće od modela 30 namijenjenih ribolovu na plićim terenima do onih najvećih 80 i više namijenjenima ribolovu na dubinama od 120 i više metara. Mnogi će se za ribolov na tako velikim dubinama odlučiti za multiplikatore, no gušt koji može pružiti dobra stacionarna rola uvijek je iznad najkvalitetnijeg multiplikatora.

Neki modeli rola uopće nemaju preklopnu oprugu već samo roler što je u ovakvom ribolovu zapravo sasvim razumljivo. Postupak spuštanja pribora u more je olakšan, a podizanje nije nikakav problem.

Ručica role  mora biti jaka i ergonomski oblikovana koko ne bi nepotrebno zamarala ribolovca.

Važno je da rola dobro slaže strunu jer prilikom izvlačenja ribe ili čak i neopterećenog sistema s velike dubine lako dolazi do usijecanja plićih namotaja u one dublje što strunu oštećuje i naravno, prije ili kasnije dovodi do mršenja.

BEZ KALKULACIJA

Panula je svakako jedan od popularnijih načina lova ribe. Klasična panula podrazumijeva strunu opterećenu brojnim olovnicama i zogulinima koja je namotana na drveno motovilo. Suvremena verzija je baš kao i u opisanom ribolovu bijele ribe motovilo zamijenila rolom, a ruku štapom. Olovnice su izbačene sa strune i premještene u koncentrirano opterećenje na down riggeru, gvardijanu, ili pak na nekom drugom obliku kliznog olova. Za laganu panulu kojom se love iglice, ušate ili druga slična riba može poslužiti većina modela štapova dužine do tri metra, akcije do 60 grama, no za panulu namijenjenu caru ili gofu, oprema mora biti malo ozbiljnija.

Štapovi za panulu su najčešće dvodijelne ili jednodijelne izvedbe, rijetko kada duži od 210 centimetara. Iako spoj dvodijelnih štapova može biti i na polovici štapa, najčešće se nalazi neposredno iznad rukohvata. Takvi su štapovi jaki, žilavi i vrlo nosivi predviđeni za grubi ribolov velikih riba. Nerijetko su opremljeni s valjkastim provodnicima, dok je baza štapa pokrivena plastičnom kapom koja skriva križni utor za borbeni pojas ili nosač štapa.

Ukoliko se u panulanju koriste stacionarne role tada se biraju najveći i najjači modeli s jakim pouzdanim kočnicama koje mogu zaustaviti veliku ribu u bijegu. Kalkulacije oko oblika ili dizajna nema. Veliko, snažno i beskompromisno – to su osnovni parametri u odabiru role za panulu.

ZA KRUNSKI DOŽIVLJAJ

Big game fishing je oduvijek bio vrlo skup sport. Za takav oblik ribolova je potrebno adekvatno plovilo uz koje ide i adekvatna oprema s tim da su lovne pozicije uglavnom vrlo daleko na pučini. No za prave zaljubljenike u ovaj po mnogima krunski oblik ribolova cijene su prepreke koje se daju svladati, a gušt koji se može doživjeti lako kompenzira prazninu u novčaniku.

Štapovi za big game fishing su najčešće jednodijelne eventualno dvodijelne izvedbe s tim da je tada spoj neposredno nad rukohvatom.

S obzirom na završnu izvedbu donjeg dijela blanka razlikujemo ravne štapove kod kojih se kraj oslanja u utor na borbenom pojasu, te zavinute kod kojih se kraj oslanja u utor na borbenoj sjedalici. Ovi su štapovi u zavisnosti od korištenih materijala različite težine, no većini im je zajednička nesavitljivost po boku. To znači da će ovi štapovi vrhunski odraditi borbu i s najvećom ribom ukoliko se savijaju po liniji po kojoj su vezani provodnici. Svako bočno savijanje ih može slomiti pri čemu pucaju kao da su od stakla.

ZALJULJAJTE I ZAVRTITE

Akcija, odnosno snaga kod ovih štapova je određena librama. Premda suvremena ponuda podrazumijeva i modele loji nemaju ograničenja, tzv. No limit serija, starija gradacija rako razlikuje modele od 50, 80 i 130 libri, pri čemu je najmekši i najmanje nosiv model od 50, a najjači i najnosiviji model od 130 libri.

Multiplikatori su određeni kapacitetom, prijenosom, brojem ležajeva i snagom. Nepisano je pravilo je da se multiplikatori sparuju sa štapom iste nazivne snage.

U ponudi su modeli sa i bez vodilice strune, sa i bez brojača, sa zvjezdastom i polužnom kočnicom, s jednostrukim i dvostrukim prijenosom… Modeli i izvedbe su brojne tako da se u pravilu vrlo teško odlučiti.

No za koji se god model odlučili to nikada ne radite preko kataloga. I štap i rolu treba osjetiti, zaljuljati i zavrtiti u ruci pa tek onda donijeti odluku.