U subotu 9. travnja je u Pakoštanima u organizaciji Županijskog saveza za sportski ribolov zadarske županije, a u domaćinstvu ŠRD Pakoštane – Pakoštane održano ovogodišnje Županijsko prvenstvo u udičarenju iz usidrene brodice za kategorije Seniori i U-21.

I premda prognoza i nije baš išla na ruku nikome, toga je jutra jako jugo iznenadilo i domaćine i natjecatelje, toliko da se odmah po okupljanju počelo vijećati o tome hoće li se natjecanje uopće održati. Naime, budući da se na ovakvim natjecanjima lovi iz otvorenih brodica u kojima se nalazi četvero natjecatelja i jedan barkariol, sigurnost je prva stavka o kojoj se u takvim vremenskim uvjetima razmišlja.

No nakon kraćeg premišljanja i procjenjivanja odlučeno je da će se ipak isploviti jer su otočići ispred Pakoštana nudili dovoljno zavjetrinskih pozicija do kojih se moglo doći i loviti bez opasnosti.

Tako je odrađena prozivka i podijeljena ješka koju su natjecatelji iznimno imali pravo čistiti na obali, te se u 7:45 sati isplovilo da bi lov otpočeo, kako je protokolom i predviđeno u 8:00 neposredno ispred Pakoštana.

Posebno je zanimljivo i pohvalno da su se svi natjecatelji koji su na verifikaciji određeni za lov, bez iznimke pojavili na prozivci, tako da nije bilo potrebe za novom verifikacijom, a što se davno nije dogodilo. Naime, godinama se događa da uvijek netko u zadnji tren odustane ili izostane, što se na sreću svih, ovoga puta ipak nije dogodilo tako da se kompletan orarij i protokol savršeno mogao ispoštovati.

I premda je većina brodica iskoristila zavjetrinu otočića, neke su se brodice hrabro izdvojile i u okviru granica lovne zone isplovile malo više vani gdje su bile u potpunosti izložene udarima juga. Na njihovu žalost, takav manevar im nije donio bogat ulov jer je i riba uznemirena valovima potražila zaklon upravo u zavjetrinskim zonama.

Tako su barke koje su lovile na malom dubinama, mjestimično tek par metara našle velika jata lužina koja su im osigurala bogat ulov i izvrstan plasman.

Jedini incident je imao Ivan Raspović iz kategorije U-21 koji je pokušavajući korigirati vrh štapa upao u valovito more. No brzo se snašao i isplivao nakon čega je interventnom brodicom prevezen na obalu gdje se presvukao i vratio na barku da bi nastavio lov. A taj pad u more ga očito i nije osobito omeo jer je uspio osvojit i medalju toga dana.

Predaja ulova i klasificiranje riba po listama ulova je odrađeno po pristajanju zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, a vaganje je odrađeno bez ijednog nevalidnog ulova što puno govori o korektnosti i kvaliteti natjecatelja.

Tako je u pojedinačnom poretku u kategoriji U-21 najuspješniji bio Ivan Pribilović iz Biogradske Podlanice sa 2611 grama ulovljene ribe.

Drugi je bio Luka Mužanović iz Zubaca sa 1836 grama ulovljene ribe, a treći ‘skakač u valove’, Ivan Raspović sa 1064 grama ulovljene ribe.

U ekipnom poretku u kategoriji U-21 najuspješnija je bila ekipa Zubatac – Zadar 1 u sastavu Luka Mužanović i Antonio Franić, druga, ekipa Zubatac – Zadar 2 u sastavu Ivan Raspović i Dominik Ferjančić dok je treća bila ekipa Podlanica – Biograd u sastavu Alex Bilić i Ivan Pribilović.

U pojedinačnom poretku u kategoriji Seniori najuspješniji je bio Nino Jukić sa 5366 grama ulovljene ribe. Drugi je bio Ivan Galzina sa 5015 grama ulovljene ribe dok je treći bio Angelo Kosović sa 4615 grama ulovljene ribe, sva trojica iz Zubaca. Nažalost, Nino Jukić zbog obaveza nije mogao prisustvovati proglašenju najboljih pa je njegovu zlatnu medalju preuzeo Petar Pjer Bavčević.

U ekipnom je poretku najuspješnija ekipa bila ekipa Zubatac – Zadar 1 u sastavu Ivan Galzina i Nino Jukić, druga je bila ekipa Zubatac – Zadar 7 u sastavu Lovre Milin, i Luka Gredičak, a treća ekipa Zubatac – Zadar 2 u sastavu Mladen Bajlo i Angelo Kosović.