Juniori su bili nešto manje izloženi jugu

Na vanjskoj strani otoka Pašmana, na predjelu zvanom Boganča, u domaćinstvu ŠRD Škrpina – Banj, 23. svibnja je održano ovogodišnje Županijsko natjecanje u sportskom ribolovu u disciplini štap-obala za kategorije seniori i U-21.

Ulov je bio sastavljen od mahom sitne ribe

I premda se već u petak otkrilo da dio prijavljenih natjecatelja neće doći, verifikacija je ipak uspješno okončana. No u nedjelju ujutro, neposredno pred natjecanje, na prozivci je ustanovljeno da jedan natjecatelj iz druge jakosne skupine nije prisutan zbog čega se morala odraditi nova verifikacija. Naravno, to je uzelo dio dragocjenog vremena zbog čega je natjecanje u startu kasnilo, no na sreću tek petnaest minuta.
Dolaskom na poziciju natjecatelji su po utvrđenom ključu ušli u sektore i na svoja lovna mjesta tako da je lov na znak sudaca napokon mogao i otpočeti.
I premda se očekivao bogat ulov jer su natjecatelji ipak najbolji ribolovci u županiji, ispostavilo se da većinu lova čini sitna riba, knezovi, poneki modrac, rijetke bugve te pokoji špar.
Nažalost, ispostavilo se da se na tom terenu prečesto povlače migavice, mreže koje za sobom ostavljaju pustoš. Da stvar bude gora, u razgovoru s domaćima smo saznali da su u igri tri ribara koji i nisu baš sinkronizirani tako da se dogodi da se mreža koji puta povuče dan za danom, a što ovaj dio podmorja iznimno teško podnosi.
Da stvar bude gora, jugo je bio u stalnom jačanju, tako da je u jednom trenutku puhalo i brzinom od 8 metara u sekundi dok je more u plimanju uporno raslo natjeravajući ribolovce na postepeno, ali konstantno uzmicanje.

Šarko crveni do sada nije zamijećen sjevernije od Šibenika

No kao i uvijek, najbolji od najboljih su uspjeli iz tako praznog mora izvući maksimum.

Marko Sikirić je uspio u jednom potezu uloviti najveću ribu natjecanja i prvi ulov vrste Xyrichthys novacula u ovom djelu Jadrana

Tako je u jednom trenutku naš poznati prvak Marko Sikirić u istom izvlačenju izvukao dvije ribe. Na donjoj je udici bio veliki lumbrak težak 242 grama za kojega se kasnije ispostavilo da je i najteža riba toga dana, dok je na gornjoj udici bila za naše podmorje rijetka riba, šarko crveni, znanstvenog naziva Xyrichthys novacula. Posebno je zanimljivo da je ovo prvi nalaz ove vrste u ovom dijelu Jadrana.
Nakon pet sati lova, s promjenom pozicija koja je odnijela pola sata, natjecanje je okončano bez osobitih problema u 14:15 nakon čega je riba od stane pomoćnih sudaca popisana premjerena, posložena u označene vrećice te dopremljena u Banj gdje je ulov i izvagan.
Vaga je rekla svoje tako da su brzo formirane plasmanske liste i ustanovljen poredak i pobjednici ovog natjecanja.

Najuspješniji juniori U-21

Tako je u kategoriji U-21 treće mjesto sa 546 grama ulovljene ribe osvojio Ivan Raspović (ŠRD Zubatac – Zadar), drugo mjesto sa 558 grama ribe Martin Ćurko (ŠRD Zubatac – Zadar) dok je prvo mjesto sa 822 grama ulovljene ribe osvojio Domagoj Pribilović (ŠRD Podlanica – Biograd na moru). U ovoj je kategoriji nastupilo 9 natjecatelja, a ukupno je ulovljeno 98 riba, ukupne težine 3535 grama.

Najuspješniji seniori

U kategoriji seniora je treće mjesto sa 1688 grama ulovljene ribe osvojio Dubravko Pejdo (ŠRD Zubatac – Zadar), drugo mjesto sa 2285 grama ribe David Bajlo (ŠRD Zubatac – Zadar), dok je prvo mjesto sa 3098 grama ulovljene ribe pripalo Marku Sikiriću (ŠRD Zubatac – Zadar). U ovoj je kategoriji nastupilo 20 natjecatelja, a ukupno je ulovljena 471 riba, ukupne težine 18964 grama.
Glavni sudac za seniore je bio Boris Bulić, a za U-21 Ante Šuto. Voditelj natjecanja je bio Romano Pedišić dok je delegat bio Nino Fabac.