Piše: Mario Druscovich

U Piranu je ovog vikenda održan XXIV Pokal Oradela, tradicionalno međunarodno natjecanje u sportskom ribolovu u disciplini štap-brod koje svi natjecatelji s nestrpljenjem jednako tradicionalno čekaju cijelu godinu.
No premda ipak bogat, odaziv natjecatelja nije bio kao prošlih godina.

Dan je za ribolov bio savršen

Naime, zbog kolizije sa svjetskim prvenstvom u sportskom ribolovu za kategoriju U-21 kome je domaćin natjecanja upravo RD Oradela – Piran, Pokal Oradela je pomaknut tjedan dana ranije, a što je zbog kolidiranja s blagdanom Svih svetih dobrom dijelu potencijalnih natjecatelja bio problem, zbog čega se i nisu pojavili na ovom natjecanju.
A i korona je umiješala prste, pa se zbog poprilično loše epidemiološke slike također jedan dio natjecatelja nije odazvao. Naravno, svi koji su prisustvovali, uključujući svakako i domaćine, imali su covid-potvrde tako da je s te strane boravak i prisustvovanje natjecanju bilo sigurno.

Panta je drmnuo najtežu oradu

Okupljanje je počelo već par dana ranije dolaskom crnogorskih ekipa koje tradicionalno dolaze ranije, da bi u petak uvečer većina natjecatelja već bila u Piranu. Tako su se ispred kultnog kafea Čakola, uz Crnogorske i domaće Slovenske ekipe okupili i Talijanski i Hrvatski timovi, gdje su uz bogatu trpezu i veselu atmosferu odradili verifikaciju, ždrijebanje i posljednje dogovore prije lova.
Tako su u subotu ujutro, još po mraku, 24 ekipe isplovile ispred Pirana u potrazi za svojim ulovima kojih ove godine nije nedostajalo. Tako je nakon pet sati lova ukupno ulovljeno 41,991 kilogram ribe, od toga 39 špara ukupne težine 3,16 kilograma, 292 arbuna ukupne težine 27,09 kilograma te čak 60 orada ukupne težine 11,410 kilograma, a što je prema riječima organizatora, prema broju sudionika, do sada najbolji ulov na Pokalu Oradela.

Vaganje je odarđeno na ‘pomolu’

A vrijeme je išlo na ruku svima. Nakon kraće burice u svitanje, dan je bio sunčan i tih, idealan za sve što je uslijedilo.
Naravno, u skladu s epidemiološkim mjerama, i prije i nakon lova je sve odrađeno vani, pa je tako i vaganje, i dodjela medalja i priznanja, svečani ručak, te kompletno druženje bilo dijelom na rivi, dijelom na terasi Čakole i restorana Pirat, a uvečer u finalu, ispred gradskog Akvarija ‘kod Adija’.
U pojedinačnoj konkurenciji je najbolji bio Vladimir Pantović (ŠRD Zubatac – Poreč) sa 1856 bodova koji je uspio uloviti i najtežu ribu natjecanja, oradu tešku 790 grama. Drugi je bio Massimo Minca (SPSD BN Marinaresca Muggia 2) sa 9795 bodova, a treća Špela Puhov (ŠPRD PLK – Koper) sa 9635 bodova.

Pazilo se da svaka feta bude podjednako idealno tanka

U ekipnom poretku je najuspješnija bila ekipa u sastavu Vladimir Pantović i Vili Pilar (ŠRD Zubatac – Poreč). Drugi su bili Janez Pucihar i Valentin Valenčić (MRK Menola-Izola), a treći Massimo Minca i Mirian Parovel (SPSD BN Marinaresca Muggia 2).
Tradicionalno je nagrađena i najuspješnija ženska ekipa, ove godine Vesna Pereza i Bruna Verbanac, članice RD Oradela – Piran.
Kao i uvijek uslijedilo je druženje do sitnih sati, te povratak kućama u nedjelju ujutro.

Milan Šiljeg – Šiljo je kao i svake godine bio meštar od nareza

No prije odlaska je odrađena i tradicionalna ‘putna zakuska’ ispred Čakole gdje je pažljivo narezan ovčji pršut i dvije šunke u tijestu, a poslužen je i segedin, idealan za sve one kojima je prethodna noć bila malo teža nego inače.
Rastanak je kao i uvijek bio sjetan jer je godina koja slijedi duga i neizvjesna, no ipak puna nade da će se idući Pokal Oradela održati u punom sastavu i sjaju baš kao i nekada, kad je više od pola sudionika stajalo jer nije bilo mjesta, a ni razloga za sjedenje.