Kao i svih prethodnih godina, i ove je godine drugog vikenda jedanaestog mjeseca održano tradicionalno, međunarodno natjecanje u udičarenju u disciplini štab-barka, 22. po redu Pokal Oradela.

I dok su se neki od natjecatelja pojaviti tek te subote ujutro, neki su u Piran došli puno ranije već početkom tjedna, jer ovo natjecanje nikako nije obično natjecanje, već ponajprije natjecanje koje okuplja prijatelje za koje je ribolovni dio tek izgovor za ponovno okupljanje.

Naravno, svi okupljeni su bili vrsni ribolovci tako da je konkurencija bila jaka i žestoka.

Natjecanju je pristupila 41 dvočlana ekipa iz pet zemalja – Italije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke i Crne Gore s tim da su natjecatelji bili razmješteni tako da članovi iste ekipe nisu bili na istom brodu.

Propozicije su bile kao i uvijek jednostavne i jasne. Lovilo se sa jednim štapom s maksimalno tri udice. Ješka je bila po izboru natjecatelja, a ribe su bodovane kroz tri kategorije. Tako su se grami ulovljenih orada množili s 10, grami ulovljenih brancina, ovčica, šaraga, fratara, arbuna i kantara s 3, dok je špar bodovan po principu jedan gram – jedan bod. Ograničenja s obzirom na minimalnu dužinu riba su bile – za brancina 25, za oradu i ovčicu, 20, za arbuna, špara i kantara 15, za fratra 18, te za šarga 23 centimetra. Ostale se vrste riba uopće nisu bodovale.

Natjecanje je počelo u 8 sati kada su sve brodice isplovile u relativno usku ribolovnu zonu neposredno ispred Pirana. Iako je na svim brodicama za ješku bilo svega što se zamisliti može, od crva i bibija preko daganja do kapalungi, najviše se nade kao i prethodnih godina polagalo na grankadule i škrdobule – velike rakove samce i gambore na koje se u Piranskom zalivu ostvaruju najzapaženiji rezultati.

Ipak, unatoč velikim planovima i nadanjima, rezultati su za mnoge bili poražavajući. Piranski je zaliv specifičan po mnogočemu. Dno je muljevito, a riba se ne zadržava na jednom mjestu već cirkulira pri čemu su grizevi u najvećem broju slučajeva gotovo neprimjetni. Da bi se na tom terenu i s tim ribama ostvario uspjeh, treba biti vražje sreće ili pak takav majstor kome ništa nije nepoznato ni strano.

Nakon natjecanja koje je počelo u 8 i trajalo 5 sati ulovljen riba je predana na mul odakle se toga jutra i isplovilo. A na vaganju koje su odradili predsjednik kluba Branko Černac, Denis Loboda i Milorad Škrokov ustanovljeno je da je tijekom natjecanja ulovljeno tek 19 orada od kojih je najveću tešku 480 grama ulovio Damjan Vrhovnik, član ŠRD Kit Kranj 1. No unatoč tome Damjan nije ušao medalju jer mu je falilo 690 grama za broncu koju je osvojio Tvrtko Hrgić (ŠRD Tunera Jadranovo) sa 6948 bodova. Srebro je pripalo Bojanu Šalamonu (ŠRD Aero Celje) s 10470 bodova, dok je zlatnu medalju osvojio Martin Grando (ŠPRD PLK Koper) s 11884 boda.

U ekipnom poretku je najbolja ekipa bila ŠPRD PLK – Koper u sastavu Vinko Mojškerc i Martin Grando, drugi su bili ŠRD Kit – Kranj u sastavu Damjan Vrhovnik i Andrej Kristan, dok je broncu osvojila ekipa ŠRD Aero – Celje u sastavu Nikola Popović i Bojan Šalamon.

Organizacija je bila izvrsna potpuno u skladu s očekivanim za što je u najvećoj mjeri zaslužan voditelj natjecanja, dobri duh Oradele Mario Druscovich.

Svi učesnici su dobili prigodne poklone, dok su najuspješniji nagrađeni zasluženim medalja i peharima. Osim prvoplasiranih u pojedinačnom i ekipnom poretku bogatim sponzorskim nagradama su nagrađeni i najuspješnija seniorka, najuspješniji junior U-21 te najveća orada.

Nakon proglašenja poslužena je velika torta koju su svečano rasjekli ustanovitelji kluba, Denis Loboda, Milorad Škrokov i Ferdo Golob. Uslijedilo je tradicionalno druženje na kojem su hrana i piće snježili, dok se pjesma uz gitare mogla čuti do sitnih sati.

A nedjelja ujutro je kao i svih prethodnih godina bila začinjena obilatim doručkom, segedinom, šunkom u tijestu i pršutom ispred kultnog kafea Čakola nakon čega su se i oni najuporniji razišli s obećanjem da se sigurno vidimo dogodine još veseliji i još poletniji.

 

 

REZULTATI – POJEDINAČNI PLASMAN:

  1. Martin Grando – ŠPRD PLK Koper (SLO) – 11884 boda
  2. Bojan Šalamon – ŠRD Aero Celje (SLO) – 10470 bodova
  3. Tvrtko Hrgić – ŠRD Tunera Jadranovo (CRO) – 6948 bodova

 

REZULTATI – EKIPNI PLASMAN:

  1. ŠPRD PLK KOPER (Vinko Mojškerc i Martin Grando) 17088 bodova
  2. ŠRD KIT KRANJ 1 (Damjan Vrhovnik i Andrej Kristan) 12400 bodova
  3. ŠRD AERO CELJE (Nikola Popović i Bojan Šalamon) 11868 bodova

 

SPONZORI POKALA ORADELA: