Činjenica je da postoje mjesta koja naprosto vrve dobrom vibrom i još boljim idejama. Na takvim se mjestima stalno nešto događa i to ne nešto-bilo što, nego nešto-jako dobro.

RIBE IPAK IMA

Otkako je osnovan ŠRD Vir ne miruje. Kad god se pruži bilo kakva prilika za okupljanje, razmjenu iskustava, unaprjeđenje postojećeg, ovaj klub stoji na raspolaganju i kao domaćin i kao inicijator. Volje očito imaju, a u pozadini je i izuzetno ugodan prostor u Konobi Kod Spavalice. Osim toga Općina Vir je tom klubu uvijek spremna pomoći tako da su svi preduvjeti još prije rađanja nove ideje zapravo potpuno zadovoljeni.

ŠRD Vir aktivno sudjeluje u svim sportskoribolovnim aktivnostima uključujući i školu ribolova za najmlađe, no ove je godine pokrenuta inicijativa i realizirana škola ribolova za odrasle, koliko znamo jedina takva škola na Jadranu.

Da, da, dobro se pročitali. U suradnji s Općinom Vir, ovaj klub je pokrenuo projekt edukacije o sportskom ribolovu na moru za odrasle.

Već jako dugo vremena se ribolovno orijentirani stanovnici Vira žale kako je ribe u virskom akvatoriju jako malo, kako se teško lovi i kako su pošte koje su do prije desetak godina još i bile dobre sada prazne.

A onda su se dogodila dva-tri jaka prvenstva na kojima su nastupili najbolji Hrvatski udičari koji su na vagu donijeli brdo ribe, i iz obale i iz barke, a što je naravno probudilo pitanja. Ispalo je da ribe ima samo što se očito ne da prevariti kako se nekad varala.

I upravo je zato pokrenuta ova škola koju vodi Ivan Galzina hrvatski reprezentativac, aktualni viceprvak svijeta i višestruki prvaka Hrvatske te nositelj 11 medalja sa svjetskih sportskoribolovnih natjecanja.

OPIPLJIVI REZULTATI

Odaziv je bio jako dobar. Dvadesetak ribolovaca, kako iskusnijih tako i onih manje vještih, našli su se u konobi i ispočetka malo stisnuto, ali ubrzo sasvim otvoreno prihvatili prve sugestije. Počelo se s konstrukcijom predveza i osnovnim čvorovima što se pokazalo kao jako dobar početak.

Naime, mnogi su se po prvi puta susreli s nekim tehničkim detaljima poput perlina, tehnosfera ili fluorokarbona, tako da je upoznavanje s prvim koracima prošlo jako uspješno.

Predsjednica ŠRD Vir vlasnica Konobe kod Spavalice i inicijatorica ovog projekta Elizabeta Fumić ne krije svoje oduševljenje:

– Nisam uopće očekivala ovoliko odziv i ovoliku pažnju. Komunikacija je očito jako dobro uspostavljena i polaznici ove škole su po svemu sudeći jako zainteresirani. Jednom tjedno se nađemo u konobi gdje Ivan prenosi svoje znanje ljudima koji jesu u ribolovu, ali ne toliko koliko on, niti toliko u skladu s promjenama opreme i tehnika koje nosi suvremeni sportski ribolov.

Naši su juniori zahvaljujući školi udičarenja koju nam ove godine vodi proslavljeni Nino Jukić prošle godine osvojili 12 medalja što uopće nije mala stvar. Vjerujem da će i ova škola za odrasle dati rezultate, možda ne u natjecateljskom segmentu, ali sigurno na privatnom planu.

Za sada smo još u konobi, ali je u planu i praktični dio nastave tako da ćemo se čim se vrijeme popravi izaći i na more, pa onda  i zagradelati… – priča nam uz osmjeh Elizabeta.

Škola je za članove ŠRD Vir potpuno besplatna tako da je potrebno samo doći i pitati sve što ste oduvijek htjeli znati o ribolovu, a niste se usudili pitati, naravno, uz standardni ribarski pozdrav – Rogi ribaru!