ŠRD Vir – Vir se još jednom pokazao više nego doraslim za domaćinstvo sportskoribolovnih natjecanja višeg ranga, ovoga puta međužupanijskog prvenstva za kategoriju U-21 štap-obala.
Verifikacija je, unatoč crnim prognostičkim predviđanjima po kojima je kiša trebala padati cijeli vikend, u petak ipak uspješno i suho održana u prostoru restorana Kotarina. Glavi sudac natjecanja Špiro Perasović i delegat HSSRM-a Julijana Rumora su svečano otvorili ovo natjecanje uz osnovne instrukcije koje su podrazumijevale jutarnje okupljanje u konobi Kod Spavalice, te odlazak u koloni u lovnu zonu, na sjeverozapadnu puntu Vira, Rt Rastovac, a što je gotovo trenutno izazvalo burne reakcije mnogih roditelja, trenera i pratnje.
Problem koji je mučio pratnju je ležao u činjenici da taj teren jednostavno ne dopušta pristup pratnji. Naime, lovna su mjesta bila neposredno uz more uz koje se protezala asfaltirana cesta iza koje su bile škrape i neprohodna šikara. Bilo kakav prolaz pratnje bi se odvijao kroz lovna mjesta što je bilo nedopustivo jer bi to bilo nemoguće izvesti bez grubog ometanja natjecatelja.
Tako je odluka o zatvaranju lovne zone donesena ponajprije da bi zaštitili natjecatelje i opremu od prolaska turista, ali i od pratnje koju je, kako se to lijepo može vidjeti na ostalim brojnim natjecanjima, sve teže kontrolirati, a što je i prema mišljenju većine prekaljenih natjecatelja problematika kojom bi se Savez u skoroj budućnosti svakako trebao ozbiljnije pozabaviti.
A na domaćinu, ponajprije na predsjednici kluba Elizabeti Fumić i tajniku i voditelju natjecanja Igoru Mariću je bio dodatni teret jer je uz svu logističku podršku trebalo osigurati dva nulta natjecatelja i čak tri smetala. Budući da je nastupala kategorija U-21 smetala su mogla biti samo iz iste ili godinama niže kategorije tako da su u tu priču spremno uletjeli mlade snage Vira, Tamara Čavrag, Nadir Omerović i Roko Begonja kao tri smetala.
Tako je ujutro uz prozivku 33. udičara iz 20 ribolovnih društava i klubova iz cijele Hrvatske odrađeno i ždrijebanje sektora i lovnih mjesta nakon čega su se u koloni svi natjecatelji dovezli do lovne zone gdje im je pratnja pomogla da se smjeste na svoja lovna mjesta.
U 7:30 je zviždaljkom glavnog suca određen početak čišćenja ješke nakon čega je pratnja na njihovu očiglednu i neizrecivu žalost morala napustiti lovnu zonu. Natjecatelji su se polako pripremili i koncentrirali do kraja da bi u 8:00 sirena označila početak natjecanja.
Kao i uvijek, u more je trenutno poletjela hrpa olovnica i naješkanih udica a onda je gotovo odmah uslijedilo izvlačenje riba. To je mahom bila sitna riba, uobičajena za ovakva natjecanja – špari, babice, glavoči, knezovi… Sve se odvijalo u miru i tišini uz maksimalnu koncentraciju natjecatelja koja je bila praktički neprekinuta do samog kraja natjecanja.
Jedino je u pauzi, za vrijeme promjene, nakon dva i pol sata ribolova, pratnji je bio omogućen ulazak u sektore i lovna mjesta gdje su se svi mogli uvjeriti da su im djeca, od kojih su mnogi već dobrano obradatili, ipak dobro i da im se ništa nije dogodilo i da nikakvih nepravilnosti zapravo nema tako da su se malo primirili.
A onda je Lorna Načinović malo krivo stala i probudila svoju staru povredu koljena tako da je morala prekinuti natjecanje. Medicinsku pomoć je Lorni pružila dežurna liječnica Judita Perović koja je zaključila da je za Lornu, barem za taj dan, natjecanje gotovo. Naravno da je trebalo zapuniti prazno mjesto tako da je u priču spremno uletio još jedan mladi član Vira, četvrto smetalo toga dana, Leon Kastrati.
I premda je bilo vruće i sparno, svima je zapravo bilo iznimno drago što su meteorolozi još jednom promašili pa je cijeli prvi dan ostao suh.
Vaga je na kraju prvog natjecateljskog dana odrađena u konobi Kod Spavalice i tamo je rekla svoje odredivši prvake toga dana. Tako je prvo mjesto s 15 riba ukupne težine 706 grama osvojio Antonio Smoković član ŠRD Galeb – Raša koji je prvi puta u svojoj ribolovnoj karijeri postao prvak dana. Drugi, s 11 riba ukupne težine 576 grama je bio Teo Hajdaraj, a treća s 10 riba ukupne težine 479 grama Katarina Tvrdić, članica Nebojsije iz Kaštel Kambelovca.
Temeljem pojedinačne plasmanske liste je utvrđen i ekipni poredak tako da su nakon prvog dana lova prvi bili Luka i Teo Hajdaraj iz riječke Kantride, drugi Filip Milovan i Toni Linč iz pulskog Uljanika, a treći Antonio Franić i Martin Ćurko iz zadarskog Zubaca.
Naravno da se na staroj slavi ne živi tako da su za drugi dan svi bili malo napetiji.
Napetosti je doprinijela i loša vremenska prognoza koja je zvala kišu, a koja je ovoga puta nošena jugom ipak stigla i do Vira. Srećom dopustila je ulazak u zonu, raspremanje i početak natjecanja, onda se prosula i prala i pratnju i natjecatelje i suce, opet srećom ne predugo i ne previše.
A nezadovoljni roditelji i pratnja su unatoč vremenskim uvjetima i dalje poput tvrdokornih prosvjednika čvrsto stiskali ogradu postavljenu na standardnih stotinjak metara od prvog lovnog mjesta ne gubeći nadu da će svojim upornim stajanjem i gledanjem srušiti odluku domaćina i glavnog suca o neometanju natjecatelja. Sve je nalikovalo na loše organizirani prosvjed što srećom nije nijednog natjecatelja ni u jednom trenutku nije omelo.
A natjecatelji su lovili i lovili ne zastajkujući ni u jednom trenutku. Dapače, čak se i jučer ozlijeđena Lorna vratila u redove i hrabro borila sa svojim škrapama na rubu mora.
Nažalost, tu borbu nije izdržao i nesretni Lovre Mamić iz benkovačke Sipe koji je zbog ribolovne strasti neoprezno zagazio na klimav kamen te izgubivši ravnotežu pao. Pomoćni sudac Stanko Panić mu je trenutno pomogao, a minutu nakon toga je tu bio i dežurni liječnik Adrian Perović koji je ustanovio da je Lovre natukao mišić pod rebrima i posjekao lakat, pa mu je pružio prvu pomoć.
A koliko je kolegijalnost među natjecateljima bila na nivou dovoljno govori činjenica da su Toni Linč i Martin Ćurko koji su bili direktna konkurencija, jedan drugom nesebično posuđivali opremu. Tako je navlaka za prst za surf izbačaje, jedan dobar dio natjecanja dok su njih dvojica tražili ribu ‘vani’, kolala između njih dvojice i to na način da bi Toni nakon što bi zabacio skinuo navlaku i donio je Martinu. Nakon što bi i Martin zabacio, donio bi navlaku Toniju. Šteta što Savez nije predvidio nikakva odličja za fair play jer je na ovom prvenstvu za tako što bila uistinu velika konkurencija.
No svemu dođe kraj, pa tako i ovom natjecanju. Sirena se oglasila, natjecatelji su predali ribu pomoćnim sucima, a rampe su otvorene tako da su u tom trenutku svi nekako odahnuli.
Ipak trebalo je još ulove i izvagati što je odrađeno u prostoru restorana Kotarina gdje je vaga u pratnji svečanog ručka iznjedrila konačne pobjednike ovog natjecanja.
Tako je u pojedinačnoj konkurenciji prvo mjesto osvojio Toni Linč (ŠRD Uljanik – Pula) drugo Antonio Smoković (ŠRD Galeb – Raša), a treće Katarina Tvrdić (ŠRD Nebojsija Kaštel Kambelovac, jedina udičarka u prvih deset najboljih udičara.
Ekipno je prva bila ekipa Uljanik – Pula u sastavu Filip Milovan i Toni Linč, druga je bila ekipa Kantrida – Rijeka u sastavu Luka Hajdaraj i Antonio Franić, dok je treće mjesto osvojila ekipa Zubatac – Zadar 1 u sastavu Antonio Franić i Martin Ćurko.
Zavisti i zlobnih komentara nezadovoljnih je uvijek bilo i to se izbjeći ne može jer ‘svi što gube se ljute, to je poznata stvar’, no činjenica da je pohvala bilo daleko više, te je zlobnike bacila u duboku sjenu vlastitog nezadovoljstva.
Važno je napomenut da se nijedna odluka tijekom ovakvih natjecanja nikada ne donosi pojedinačno nego je uvijek u pitanju rezultat promišljanja komisije koja se sastoji od glavnog suca, delegata i domaćina tako da svaka donesena odluka u principu ima i blagoslov krovne organizacije, HSŠRM-a.
Svakako treba još jednom pohvaliti domaćina i vrhunsku organizaciju zahvaljujući kojoj je sve u svakom trenutku bilo na svom mjestu.
Sektorski suci su bili Vesna Pribilović, Mićo Matak, Boris Bulić, Stanko Panić, Živko Silavski i Nino Fabac dok su članovi kluba-domaćina, Roko Begonja, Vito Liverić, Tamara Čavrag, Leon Kastrati i Nadir Omerović bili izvrsna logistička podrška natjecanju.
Tijekom ovog natjecanja je ulovljena 541 riba ukupne težine 21 206 grama. Najveći primjerak od 156 grama ulovio je Domagoj Pribilović, član biogradske Podlanice, dok je najviše riba, ukupno 50, ulovio novi prvak Toni Linč.

POJEDINAČNI PLASMAN:
1. Toni Linč (Uljanik – Pula); 2. Antonio Smoković (Galeb – Raša); 3. Katarina Tvrdić (Nebojsija – Kaštel Kambelovac); 4. Luka Hajdaraj (Kantrida – Rijeka); 5. Martin Ćurko (Zubatac – Zadar); 6. Antonio Gojak (Arbun – Makarska); 7. Domagoj Pribilović (Podlanica – Biograd); 8. Teo Hajdaraj (Kantrida – Rijeka); 9. Luka Karabatić (Gof – Rogoznica); 10. Filip Milovan (Uljanik – Pula); 11. Antonio Franić (Zubatac – Zadar); 12. Tomislav Jurić (Poljud – Split); 13. Luka Mužanović (Zubatac – Zadar); 14. Marin Petrović (Čikavica – Šilo); 15. Ivan Raspović (Zubatac – Zadar); 16. Luka Džakula (Giričić – Kaštel Gomilica); 17. Marin Primorac (Poljud – Split); 18. Paško Esko Kranjčević (Spinut – Split); 19. Mateja Budisavljević (Tunera – Jadranovo); 20. Ivana Budisavljević (Tunera – Jadranovo); 21. Tonči Kutnohorsky (Poljud – Split); 22. Vedran Ivošević (Kostrena – Kostrena); 23. Marin Mihajić (Vela sten – Čižići); 24. Petar Đorđević (Nebojsija – Kaštel Kambelovac); 25. Antonio Kirinčić (Vela sten – Čižići); 26. Marijana Milić (Kostrena – Kostrena); 27. Angela Basan (Zubatac – Lovran); 28. Josip Lerotić (Stobreč); 29. Roko Pešut (Sipa – Benkovac); 30. Ivan Dončić (Volosko – Volosko); 31. Lovre Mamić (Sipa – Benkovac); 32. Lorna Načinović (Galeb – Raša) i 33. Petra Pokos (3. Maj – Rijeka).