Trup dugokrilac je jedna od osam vrsta iz roda Thunnus i može narasti do 1,4 metra dužine te pritom težiti do 60,3 kilograma. Ima vretenasto tijelo, s krupnijom glavom na kojoj se ističu posebno krupne oči. Za razliku od svih ostalih srodnih i fizički sličnih vrsta, trup dugokrilac ima posebno duge i dobro razvijene prsne peraje koje sežu dalje od početka druge leđne peraje po kojima je i dobio ime. Repna peraja je dobro razvijena, dok su sve ostale peraje male.

Tijelo je pokriveno ljuskama, ali samo od škržnog zaklopca prema repu i to s gornje strane bočne linije. U korijenu repne peraje, sa svake strane postoji vodoravno položen istaknuti kožni greben uz kojeg se nalaze i po dva koso postavljena manja kožna grebena.

S leđne je strane tamnomodre boje, dok je s donje strane srebrnkasto modrikasto siv.

Trup dugokrilac je pelagičko-oceanska, oceanodromna vrsta raširena između 40° sjeverne i južne širine u svim oceanima uključujući i Mediteran pa ga tako nalazimo i po cijelom Jadranu, ali samo nakon što more prijeđe 15⁰C jer niže temperature ne podnosi.

Živi u jatima i migrira prateći hranu, mahom sitniju plavu ribu, ali i drugu, poput oslića, ili pak glavonošce od koji je prva na popisu lignja.

Spolno je zreo tek s navršene četiri godine života, odnosno kad dosegne 90 centimetra dužine. Inače mu je životni vijek 9 godina.

Mrijesti se u Mediteranu. Ikra je pelagička.

U gospodarskom se ribolovu lovi kružnim mrežama stajaćicama ili plutajućim parangalima, a u sportskom big game fishing tehnikama kao i pučinskom panulom.