I ove su godine u subotu 9. ožujka najbolji lignjolovci Hrvatske odlučili odmjeriti svoje snage na trećem međunarodnom kupu u lovu liganja i sipa, Trećem Udica eging kupu.

Prijave za natjecanje su otvorene 18. veljače, a već 4. ožujka, šest dana prije natjecanja popunjeno je i zadnje slobodno, šezdeseto mjesto.

 

Zona lova je bila zadarska riva od Foše prema Gatu, s tim da je ždrijebanje odrađeno u tri sata u Caffe baru Kult, gdje su svakom natjecatelju dodijeljeni brojevi s natjecateljskim pozicijama za oba poluvremena lova. Natjecanje je startalo u 16:00 s tim da je u samom startu, točnije u prvoj minuti, 98,4 posto natjecatelja, odnosno njih 59 doživjelo motivacijski krah za što je kriv Vlado Dereh koji je već u prvom zabačaju zakačio, privukao i uspješno nasukao lignju tešku ni manje ni više nego 1995 grama.

Naravno, ljuti egeri su unatoč opalom moralu nastavili bitku pomireni s činjenicom da će teško, da ne kažemo nikako, biti možda prvi na ovom natjecanju.

Dakle, bitka je nastavljena i uskoro je ulovljena još jedna, znatno manja, ali ipak lignja, a onda i sipa, pa opet lignja, pa sipa… Lov je bio daleko od očekivanog i planiranog koji je trebao zacrniti cijelu rivu, ali kako je jedan Šibenčanin rekao, većina se egera došla ponajprije družiti uz ono što najviše vole, lov liganja i sipa.

 

I premda se tu i tamo mogao vidjeti i običniji pribor, većina korištenih štapova, rola i skosavica su bili aristokratska šminka, ‘kućni ljubimci’ koji se voze na zadnjem sicu u autu, a inače žive u posebno kreiranim spremnicima rame uz rame s najdragocjenijim i posebno čuvanim stvarima koje netko može uopće imati. U lovu se takvi štapovi ne spuštaju na pod, a skosavice brižno ispuhuju i čiste prije svakog zabačaja.

 

Da je skupiti svu ovu opremu na gomilu, mogao bi se za to kupiti jedan sasvim dobar auto – komentirao je jedan od prolaznika promatrača kojih nije nedostajalo ni kad je sunce palo za obzor, a jugom donesena vlaga pokrila rivu.

No unatoč lignjolovnom žaru ovo je natjecanje okončano u 20:00 kada je glavni sudac natjecanja Pavle Kostić sakupio ulov, nakon čega su se sa rive svi preselili u Grand Gastro restoran gdje je natjecatelje dočekala završna večera, vaganje i dodjela priznanja i nagrada.

 

Tako se nakon okrepe morskim delicijama pristupilo i vaganju koje su svi vrlo živo i aktivno pratili. Ulov je izvagan, a plasmanska lista brzo ustanovljena tako da se nakon kratkog žalbenog roka moglo pristupiti i proglašenju najboljih.

Ispostavilo se da je tek 15 natjecatelja predalo ulove tako da su svi ostali zauzeli časno i teško izboreno 16. mjesto.

 

No, kao što i inače standardni protokol predviđa, unatoč činjenici da su petnaestorica ostvarili i predali ulov, samo prva trojica nose medalje.

 

Tako je treće mjesto i brončanu medalju s 1202 boda osvojio Ivan Čenan, drugo mjesto, srebrnu medalju s 1554 boda Danijel Kotlar, a prvo mjesto i zlatnu medalju, očekivano, s 3910 bodova Vlado Dereh.

 

Vlado je dobio i vrijednu nagradu za najveću lignju, a gajbom piva je nagrađen i Vojko Alavanja koji je ulovio i najmanju lignju tešku tek 58 grama.

 

A za vrijedne nagrade su se pobrinuli glavni sponzori ovog natjecanja. Tako su najbolji nagrađeni poklon paketima tvrtke BBS sport iz Zagreba i ribomaterijala Udica iz Zadra u kojima su osim skosavica bile i vrijedne role i upredenice s tim da su uz medalje išli i poklon bonovi za koje su pobjednici mogli uzeti ribolovnu opremu u ribomaterijalu Udica u vrijednostima od 200, 300 i 500 kuna.

 

I na samom kraju je organizirana i živahna lutrija u kojoj su dobitnici nagrađivani skosavicama i sitnim priborom.

Naravno, to nije bio kraj druženju i razmjeni egerskih iskustava koje su natjecatelji nakon godine dana internetskih, mahom fejsbukovskih razgovora, napokon mogli odraditi i uživo, neki s medaljama, a neki s planovima za pobjedu na nekom idućem susretu.