Napisao i snimio: Anel Hadžić

Dakle ovako – riječ laboratorij je izvedena od latinske riječi labor koja znači posao ili rad tako da je laboratorij radni prostor, cjelina u kojoj se izvode različita ispitivanja posebnom opremom.
I premda nam ribolov nije posao da bi se ulovilo, ipak moramo raditi tako da i spinning stoga ispada posao. Hhmmm… da ili ne?
Ja bih ga ipak prije svrstao pod sport jer tada sve nekako ljepše zvuči. A opet, da bi bio dobar spinner moraš šljakati kao konj, ovaj… sportaš, jer ipak smo mi sportaši, zar ne?
No pustimo moje nedoumice po strani i prijeđimo na ljepši dio priče, a to je testiranje opreme, točnije varalica Talijanske firme Laboratorio koja je zapravo poveznica svega ovog dosada.

Gost u ovom zajedničkom ribolovu mi je bio Dajan Pamić kojeg sam upoznao ovo ljeto u jednom od mojih ribolova. Igrom slučaja, dok sam se premještao po pozicijama, naletio sam na njega. Upoznavanje je bilo kratko jer sam Dajana i njegovog kolegu zatekao u problemima s njegovim brodom, točnije motorom.
Kratka šlep služba, hvala i bok – bok…
Poslije smo se par puta čuli preko FB-a i tako je nekako, skoro pa spontano, pao dogovor za ovaj zajednički ribolov.

Kako sam već neko vrijeme zaluđen varalicom Aguglia Evo, bio sam sretan kada je Dajan rekao da donosi dva nova proizvoda – Serra Evo i Serra Cuda koja potpisuje Laboratorio. Varalice na testiranje su mu proslijedili dečki iz Top Fishinga koji su i uvoznici istih.
Odmah mi u oko upada neobičan detalj na Serra Cuda varalici, silikonski T-Tail dodatak na repu koji je inače uobičajen na silikonskim mamcima.
Stoga upravo Serra Cudu stavljam prvu na kopču i provlačim je uz brod da vidim kako radi.
Na sporije vođenje varalica radi malo ispod površine mora uz izazovne kretnje T-Tail repa. Na brže vođenje T-Tail izlazi na površinu te stvara zanimljive mjehuriće i turbulencije dok se samo tijelo koprca po površini poput ranjene ribice.
Toliko dobro zvučno oponaša to koprcanje da se Dajan svaki put okretao u smjeru kojim sam vodio mamac misleći da je stvarno neki raub u pitanju.
Strijelku sam dobio u prvom daljem zabačaju, ali mi je ubrzo spala jer nisam bio dovoljno koncentriran na ribu nego na rad same varalice gledajući i razmišljajući kako se i šta s njom sve može uraditi. Padaju mi svakakve lude ideje sa njim ali otom-potom.
Varalica nadasve zanimljiva i treba joj svakako još dati minutaže.
Druga je po redu Serra Evo, identična Cuda varalici samo bez tog silikonskog dodatka.
Ukratko sa svoja 34 grama u 17,5 centimetara dugom tijelu leti u mp3 i drži vodu šta god joj radili i kojom god je brzinom vodili.
Identično kao i Aguglia, i Serra Evo je selektivna s ribom, barem na pozicijama po kojima ja lovim te ubrzo upisujem jednu od 2,5 kilograma.
Moja ljubav Aguglia Evo upisuje još jednu dvicu, a Dajan upisuje tricu na Sakurin Minnow.
Jedinicu ne treba ni spominjati, ali tu je na slici, sa ostalim ribama pa neka je tamo.
Ribolovni dan je bio težak, riba nije bila baš aktivna, poznati problemi sa travom nisu nedostajali, ali se ipak u tom kratkom poslijepodnevnom druženju nešto i ulovilo, e…
Nećemo se žaliti…