Tvrtka Omnio 72 koju vode Mate Vrkić i Antonio Lovrinović na tržište su izbacili uređaj koji omogućuje najsigurniji nadzor nad prodorom vode u brod. Uređaj su nazvali DAS-1 (Distance Alarming System), a koncept je zasnovan na ultrazvučnom mjerenju udaljenosti od uređaja do zadane vrijednosti. Svaki otklon od toga, DAS-1 trenutno SMS porukom dojavljuje vlasniku plovila.

Prototip DAS-1 je u radionici bio podvrgnut najekstremnijim testovima

DAS-1 u kalkulaciju udaljenosti ubacuje i parametre temperature i vlage koji mogu bitno utjecati na mjerenje tako da je u startu izbjegnuta bilo kakvo nepravilno očitanje. Domet ovog uređaja se kreće od 2 centimetra do 4 metra.

DAS-1 je u simuliranim uvjetima prodora vode odreagirao savršeno točno

Mi smo se odlučili za dojavu putem SMS poruka iz jednostavnog razloga jer je to zapravo standard G2. Odabrali smo ovu ‘staru’ generaciju jer je pouzdana. Naime, iako je većina obale i morskog dijela pokrivena i s G3, i s G4, a nadamo se uskoro i s 5G mrežom, činjenica je da postoje skrovite uvale u koje se signali tih viših mreža ne probijaju tako da će vas u tim situacijama sistem automatski spustiti na G3 il’ na G2 mrežu preko koje se uvijek može poslati SMS poruku – objašnjava Antonio Lovrinović, informatički kreator ovog uređaja.

DAS-1 vlasniku plovila trenutno šalje SMS za svaku promjenu i otklon od zadanih vrijednosti

– Vlasnik u svakom trenutku od uređaja telefonskim pozivom može zatražiti status za što ne mora slati poruku već može uputiti i poziv. Uređaj će zaprimiti poziv i prekinuti ga te u sljedećem trenutku prema vlasniku uputiti SMS sa svim podacima.

Manji model je prikladan za mala plovila ograničenog prostora

Ako neželjena razina nastavi rasti DAS-1 će pozivati mobitel vlasnika plovila neprekidno dok se vlasnik ne javi nakon čega će se na mobitelu prikazati sadržaj poruke sa svim parametrima, od registracije plovila, preko temperature i vlage do trenutne razine.

Veći model je također diskretnih dimenzija

Potrošnja uređaja DAS-1 je tek 36 miliwata tako da straha od pražnjenja akumulatora nema. Uređaj može raditi u rasponu od 6 do 36 volti, u rasponu od -20 do +80 stupnjeva Celzijusa.

Ukoliko se dogodi da uređaj ostane bez napajanja, vrijednosti koje su zadane nisu izgubljene jer uređaj imam pričuvnu memoriju koja pamti sve ranije zadane vrijednosti.

Greške aktiviranja alarma zbog, primjerice, prolaska nekog insekta su eliminirane jer u svakom mjerenju uređaj 90 puta pošalje i vrati zvučni impuls, nakon čega uzima srednju vrijednost te po potrebi šalje SMS poruku.

DAS-1 se postavlja u santine gdje ničemu ne smeta

– DAS-1 možemo svakako svrstati u green proizvode jer zapravo temeljno služi sprječavanju potapanja plovila, a time i zaštiti od zagađenja koje neminovno prati takve situacije. Važno je naglasiti da su svi moduli koje smo koristili u konstruiranju ovog uređaja proizvedeni u Hrvatskoj tako da možemo reći da je DAS-1 u potpunosti hrvatski proizvod – rekao nam je Mate Vrkić koji i sam već godinu dana na svom brodu ima vlastiti DAS-1 uređaja.

Uz priložene nosače, montaža je krajnje jednostavna

DAS-1 se jednostavno montira jer uz uređaj ide i  komplet s nosačem, a dostupan je u dvije veličine – 115x65x80 i 56x62x34 milimetara. Cijena ovog vrlo korisnog i na našem tržištu jedinstvenog uređaja je 3000 kuna.

 

INFO:

OMNIO 72 j.d.o.o.

Mob. 098 9931607

Mail: omnio72@gmail.com