Među površinskim varalicama popperi zauzimaju svakako posebno mjesto. To su varalice izuzetno velike plovnosti tako da ih je praktički nemoguće potopiti. U principu su ribolikog izgleda, no ne nužno i pravilnog. Dapače, nepravilna zadebljanja ili uleknuća duž tijela ovim varalicama daju specifičnu akciju.

NAJKRAĆI PUT

Ono što je zajedničko svim popperima bez obzira na veličinu ili oblik su ‘usta’ varalice. Naime, svi popperi s prednje strane imaju zaravnanje ili konkavno udubljenje u čijem se središtu nalazi alka za spoj sa strunom. Ta su usta kod većine modela predimenzionirana kako bi varalica što lakše ispunila svoj osnovni zadatak – prskanje po površini.

Naime, popperi se nakon izbačaja skokovito povlače tako da u povlačenju naprave što je moguće više buke i prskanja koje je za sve površinske predatore posebna provokacija.

Kao i kod lova sa zarama, zastajkivanje s kraćim pauzama može i u lovu s popperima biti dodatna provokacija za napad.

Nažalost, vući ih kao zare je teško i neizvedivo, tako da onaj trostruko duži put koji mogu postići zare, popperi skraćuju na najkraći mogući.

CRVENA USTA

Pojedini su modeli Na spojnom oku opremljeni i malim propelerom kako bi prskanje u povlačenju bilo jače i intenzivnije, dok neki modeli imaju i provrte koji vode od usta prema škržnim zaklopcima. Kroz te se kanale u povlačenju provlače mjehurići zraka koji u tragu varalice ostavljaju mjehurast, ali i zvučni, zviždeći trag.

Popperi se najčešće bojaju jasnim kontrastnim bojama pri čemu su usta uvijek živo obojana, uglavnom jarko crveno. Osim takvih apstraktnih, u ponudi se mogu naći i realistične imitacije.

Na našem se moru popperi koriste ponajprije za lov strijelki pri čemu je zbog oštrih zuba ove ribe sajlica neophodan dio predveza.

Osim strijelki popperom se mogu loviti i lice, feluni, brancini i krupnija plava riba poput palamida ili luceva, posebno uspješno u proljeće kada priđu obali u potrazi za hranom.

GLADNI GALEBOVI

A za one koji vole pučinske izazove tu je i popping, popularna tehnika prikradanja plavoj ribi na površini kada se popperima pokušava isprovocirati napad. 

Plavu ribu na pučini nije teško otkriti. Dovoljno je pažljivo gledati prema obzoru gdje će se prije ili kasnije ugledati jato galebova koji se tuku za hranu. To je situacija u kojoj krupnija plava riba sitnu drži neposredno  pod površinom nemilosrdno je gutajući. Istovremeno iz zraka, to isto rade i galebovi.

Nakon što se locira takva pozicija, brodom treba prići polako, bez motora, nošen inercijom za što je potrebno stanovito iskustvo skipera. Nakon što se priđe  dovoljno blizu popper se može zabaciti.

U najvećem broju slučajeva griz slijedi čim varalica takne površinu mora. Ukoliko se to ne dogodi tada, potrebno je uz kratke zastoje varalicu brzo i skoskovito voditi prema sebi.

Važno je da se jato ne uznemiri jer će se u tom slučaju potopiti ili otići tako da će idući prilazak, pod uvjetom da ga se i pronađe biti znatno teži.