Piranski sportski ribolov je nadaleko poznat tako da nije nimalo neobično što je baš tu pokrenuta inicijativa za organiziranje tako neobičnog kupa kao što je Pokal frater.
Glavni inicijatori su bili jedan od najboljih piranskih sportskih ribolovaca Danilo Torej, član RD Oradela i pater Marjan Vogrin koji uz bavljenje duhovnim radom radi i kao povjesničar, arhivist i restaurator knjiga te se tako bavi i očuvanjem stare bogate samostanske književne baštine, kojih u ovom samostanu i drugim crkvenim objektima na obali i nije tako malo. Budući da je i prije bio aktivan i uspješan u krugu piranskih sportskih ribolovaca, prije devet godina je prvi put pozvao svoju braću iz Pirana, redovnike iz samostana u Ptuju i Ljubljani u Piransku ribolovnu avanturu pa je tako i nastalo ovo zanimljivo natjecanje nazvano Pokal frater.

Natjecanje je domišljato nazvano po ribi fratru koji je prepoznatljiv po crnom prstenom na korijenu repne peraje i još više po crnom sedlu na vratu. Tako je naziv opravdan i po imenu ali i po obilježjima koja podsjećaju na kapuljaču redovnika, odnosno fratara. Natjecanje je bilo u disciplini štapom iz barke, s tim da je bodovanje odrađeno po sistemu jedan gram – jedan bod za svu ribu osim za fratra koji se boduje po sistemu jedan gram – deset bodova.

No prošla je godina za sve ribolovce bila teška, a posebno za natjecatelje. Naime, zbog epidemioloških ograničenja najveći broj natjecanja, a pogotovo prigodnih kupova, nije održan. Tako je bilo i s Pokalom freter koji je prošle godine unatoč tome što je bio pomno planiran i pripremljen, ipak preskočen.

No kako su nam u Oradeli rekli to su prošlogodišnje natjecanje ove godine 23. veljače ‘spravili pod streho’. Tako su se tog vedrog i proljetno toplog dana uspjeli organizirati i na radost svih isploviti na more gdje su održali natjecanje kome se odazvalo 38 natjecatelja iz osam klubova – Marinar Kranj, AERO Celje, RD Medvode, RPD Piran, Skuša Lucija, Menola Izola, Solinar Strunjan uz organizacijski klub RD Oradela.

Naravno, kao i na svim prehodnih Pokala frater natjecanjima, tako je i ovoga puta sve počelo s misom iza koje je poslužena mala zakuska, a nakon čega su ribolovci čiste duše i okrijepljenog tijela mogli početi loviti ribu.

Svećenici koji su se toga dana okušali u ribolovu su bili iz Minoritskega samostana Ptuj in Ptujska Gora.

Lovile su se uglavnom menule kojima more u ovo doba godine obluje uz ponekog arbuna dok se nažalost nijedan fratar nije htio objesiti baš nikome na udicu.

Od svećenika je najuspješniji ribolovac bio p. Danilo Holc, drugi je bio p. Matei Sentes, inače iz Rumunije, koji već niz godina obnaša svoju dužnost u Sloveniji, te p. Milan Kos, provincijal Slovenske minoritske provincije.

U ukupnm poretku su najuspješniji bili Tomaž Jakše koji je osvojio prvo mjesto, Miro Hudnik koji je bio drugi te Franko Frumen koji je osvojio treće mjesto.

A među barkariolima su najuspješniji bili Tomaž Jakše, Franc Bager i Franc Brumen.

A utješnu, ili poticajnu nagradu, s najmanje ulovljenih riba je osvojio ‘ekološki’ ribolovac Vladimir Assejev.