U subotu, 18. prosinca će se u Pakoštanima, u organizaciji SRD Pakoštane – Pakoštane, održati peto otvoreno prvenstvo u lovu na lignje ‘Pakoška lignjada ’21.‘.

Propozicije su jednostavne tako da se očekuje da će svi, kao i dosada maksimalno uživati u svemu što ovo prvenstvo nosi sa sobom.

Dakle, sve počinje okupljanjem ispred caffe-bara Joko u Pakoštanima gdje se u 13:30 zaključuju prijave. Lov počinje u 14:00 i traje do 18:00 sati. Ekipe su tročlane s tim da na brodu može biti i samo jedna osoba koja u tom slučaju predstavlja ekipu tog broda. Dozvoljen je lov s maksimalno tri pribora po brodu.

Bodovanje je malo drukčije nego što je to uobičajeno, a što natjecanje svakako čini zanimljivijim.

Bodovanje se odrađuje po principu 1 gram = 1 bod s tim da se za svaki primjerak lignje dodjeljuje 100 bodova. U slučaju istog broja bodova prednost ima ekipa sa većim brojem ulovljenih lignji. Ostali glavonošci se ne boduju. Sav ulov ostaje organizatoru koji se obavezao da će nakon vaganja, na radost svima, organizirati pučku feštu.

A nagrade su bogate i ‘šarene’. Najbolji će osvojiti vanbrodski motor od 5 KS, sonder, vrše, parangal, ribolovni štap, ribolovni pribor…

Tako prvu nagradu, vanbrodski motor od 5 KS, odnosi najveća ulovljena lignja,  no ona ne ulazi u ukupan ulov. Ulovljena lignja za koju natjecatelj smatra da konkurira za prvu nagradu stavlja se u posebnu vrećicu i posebno se važe.

Druga, treća i četvrta nagrada odnose se na ukupan ulov i najbolje plasiranima donose nagrade i priznanje za prvo, drugo i treće mjesto za ukupan ulov.

A petu nagradu će odnijeti natjecatelj koji ulovi najmanju lignju!

Naravno, postoji i mogućnost žalbe, tako da, ukoliko neka ekipa smatra da je oštećena ili ima primjedbe u vezi s natjecanjem, ima pravo uložiti žalbu. Žalba se ulaže pismenim putem glavnom sucu prije početka vaganja uz kauciju od 200,00 kuna. Vodstvo natjecanja mora riješiti žalbu prije početka vaganja. Ako žalba bude usvojena, kaucija se vraća podnositelju žalbe, a u suprotnom ostaje organizatoru natjecanja.

Prigodom vaganja natjecatelji bi trebali pažljivo pratiti vaganje, tako da se u slučaju bilo kakve primjedbe, spor može riješiti na licu mjesta. Nakon vaganja žalbe se ne prihvaćaju.
A nakon svega toga počinje zabavni i gastronomski program u kojem će uživati doslovno svi, uključujući i one najzahtjevnije cjepidlake, jer je ova lignjada poznata po tome što na njoj nezadovoljnih nikada nije bilo niti će ih biti.

Prijave za natjecanje se još uvijek primaju na e-mail: pakostane.srd@gmail.com, na broj mobitela 098/9804 117 (Domagoj), ili na sam dan natjecanja od 10:00 do 13:30 sati na adresi obala Kralja Petra Krešimira IV ispred caffe-bara JOKO.