Piše: Janez Mužič,
Foto: Mario Druscovich in Janez Mužič

 

V Piranu imajo tradicionalno športno ribičijo bratov minoritov, drugih redovnikov in duhovnikov, ki je edinstvena na Jadranu in ji verjetno tudi nikjer v svetu ni para.

 

Pater Marjan Vogrin, ki je po rodu sicer Štajerec, od lani deluje v Minoritskem samostanu na Ptujski gori, a je pred tem dobrih 20 let preživel v Minoritskem samostanu sv. Frančiška v Piranu. Tam se je poleg duhovnega in strokovnega zgodovinskega, arhivarskega in še kakšnega dela, navdušil za športni ribolov in postal uspešen ribič v krogu piranskih športnih ribičev RD Oradele. Tako je leta 2014 skupaj z enim naših najboljših športnih ribičev Pirančanom Danilom Torejem in s prijatelji iz tega društva prvič povabil redovnike minorite iz slovenskih samostanov v Piran na ribolov. Navdušenje je bilo precejšnje in rodila se je edinstvena tradicionalna ribičija bratov minoritov, drugih redovnikov in duhovnikov. Je edinstvena na Jadranu in verjetno take ni nikjer v svetu. Minulo sredo je bila že šesta po vrsti.

Po ribi frater (Diplodus vulgaris) jo domiselno imenujejo tekma za Pokal frater. Ta je namreč prepoznaven po črni lisi na temenu. Tako ime ima prav zaradi teh znakov, ki spominjajo na kapuco redovnikov. Lovijo iz zasidranega čolna, pri tehtanju ulova pa vsak gram ujetih fratrov prinese 10-krat več točk kot ostale ribe. Na tekmo povabijo tudi druge športne ribiče iz cele Slovenije. Prav radi pridejo in letos jih je bilo 52 ter med njimi 7 redovnikov oziroma duhovnikov. Ti so prišli iz samostanov na Ptuju, Ptujski gori, v Ljubljani in seveda iz Pirana.

Dogodek se je začel z jutranjo mašo v cerkvi sv. Frančiška. Sv. Mariji, ki jo imenujejo tudi zvezdo morja oziroma  »stella Maris« in je zaščitnica ribičev,  je daroval koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak. Ob njem je pater Marjan Vogrin maševanje opravil še za vse pokojne ribiče, tako športne kot gospodarske. Sledil je zajtrk in malo po 8. uri so bili na lep sončen dan ribiči že na čolnih na morju.

Msgr. Bizjak, ki se je tega ribolova udeležil na sodniškem čolnu izven tekmovalne konkurence, je sila zadovoljen po njem povedal:

– Lani sem bil prvič na Pokalu frater, ker sem bil prejšnja leta ta čas vedno v tujini. Letos je izjemno lepo in lepše kot lani, ko nas je zaradi mraza in vetra sila zibalo ter zeblo. Opazovali smo celo delfine. To je bil tako za ribiče kot za škofijo en res lep dan. Taka srečanja pomagajo, da si oddahnemo, se pogovorimo in da nekaj lepega doživimo. Dodatno sem vesel, ker to ni strogo cerkven dogodek. Prav to je dragoceno, saj smo med ljudmi, med ribiči, ki ne hodijo vsi k maši. Seveda sem tudi sam vrgel trnke. Na enkrat sem potegnil dve ribici, dva volkca oziroma širaka. Nato sem palico raje prepustil piranskemu župniku Zorku Bajcu. Bolje mu je šlo od rok, saj je takoj ujel lepega mola. Seveda ga je, ko pa sem mu jaz z mojim lovljenjem privabil pod čoln ribe,« se je dobre volje pošalil.

Vesele je bil tudi župnik Bajc, ki mu je bil to tretji tak ribolov. »Prvo leto sem bil uspešen, saj sem imel začetniško srečo. Lani pa sem prejel nagrado za najbolj »ekološkega« ribiča na tekmi, ker nisem ujel nič. Tako sem letos to priznanje raj prepustil drugemu in nisem tekmoval.’

Po dobrih štirih urah ribolova so na piranskem pomolu do grama natančno stehtali ulov in dobili zmagovalce. Kot je povedal vodja tekmovanja Marjan Vogrin, so skupaj ujeli 53 kg menol, ribonov, molov, šparov in še kakšnih ribic, a nobenega fratra.

– Pomembneje od teg je, da smo imeli lep sončen dan, čudovit pogled tja do Alp in da so nas na morju obiskali celo delfini – je bil zadovoljen. 

Med redovniki je najbolje prijemalo Igorju Salmiču iz minoritskega samostana na Ptuju, ki je ujel 2,4 kg rib, drugi je bil Danilo Holc iz istega samostana, tretji pa Robert Horvat iz piranskega samostana. V generalni uvrstitvi je slavil Simon Oblak iz RPD Piran (ujel je 5,5 kg rib), pred Bojanom Šalamunom iz ŠRDC Aero Celje in Antonom Veseličem iz Marinarja Kranj. Za najbolj »ekološkega« ribiča so proglasili Toneta Korelca, ki mu je tehtnica za ulov pokazala 58 g, nagradili pa so tudi čolnarje Bojana Šalamuna, Antona Veseliča in Simona Oblaka, na katerih čolnih so imeli največji ulov.

Rezultate so razglasili v minoritskem samostanu. Tam so jim postregli s kranjsko klobaso in krompirjevo solato. Za posladek pa so imeli svoje sveže ulovljene ocvrte ribe.