Omoto multiplikatori su vrlo ugodno osvježenje na već pomalo zasićenom tržištu multiplikatora. Jednostavnost rukovanja uz neospornu kvalitetu i obradu korištenih materijala zadali su i zadaju glavobolju većini konkurentnih tvrtki.

U predstavljanju ovog brenda izdvojili smo dva modela koji su nam se posebno svidjeli. Prvi je Omoto Talos TS10N-LH, a drugi Omoto Vantage V20HG, oba vrlo primjenjiva u ribolovu na našem moru.

OMOTO TALOS TS10N-LH

Omoto Talos je multiplikator namijenjen varaličarskim tehnikama, u prvom redu light jiggingu, slow pitchu, ali isto tako i tehnikama kao što su kabura i inchiku.

Ono što prvo upada u oči je proporcionalan odnos veličine i težine. Talos je mali multiplikator čiji bubanj gotovo potpuno stane u šaku, a što omogućuje maksimalnu kontrolu tijekom ribolova čemu svakako doprinosi i težina od svega 445 grama.

Posebna je atraktivnost dobivena aristokratskim odnosom boja. Okvir je srebren, a kalem i kočiona poluga tamno metalik crveni.

Omoto Talos je izrađen od precizno kovanog 6061-T6 aluminija i nehrđajućeg čelika, legura u potpuno prilagođenih agresivnoj morskoj sredini. Okvir je tipa narrow što omogućuje jednostavan i nesmetan silazak i namatanje strune, a pogonska ručica velika i lako dostupna s ergonomski oblikovanom glavom izrađenom od EVA pjenaste gume.

Za miran rad se brine osam nehrđajućih i jedan nepovratni ležaj dok je prepoznatljiva snaga i lakoća prijenosa postignuta posebno obrađenim spiralno ozubljenim zupčanicima pogonskog mehanizma.
Inače je prijenosni omjer kod ovog modela 5,2:1 pri čemu se jednim okretom ručice uvlači 75 centimetra strune. Kapacitet Talosa je 270 metara 10 libarske strune, odnosno strune promjera 0,28 milimetara.

Kočnica je polužna, velika i lako dostupna s velikim karbonskim kočionim diskom koji omogućuje glatko kočenje u svi položajima s maksimalnom silom kočenja od 8 kilograma.

Čegrtaljka je smještena na strani suprotnoj od pogonske ručice i aktivira se na klasičan način s tim da je s obzirom na veličinu multiplikatora iznenađujuće glasna, a što je svakako prednost jer se lov ne odvija uvijek u idealnim uvjetima. Ova se čegrtaljka jasno čuje i uz najbučnije motore što je u nekakvom driftingu sa štapom u nosaču od velike važnosti.

Maloprodajna cijena multiplikatora Omoto Talos TS10N-LH je 1880 kuna.

OMOTO VANTAGE V20HG – SPECIAL EDITION

Omoto Vantage je multiplikator proizveden prema željama ribolovaca koji su htjeli kompilaciju suvremenih tehnoloških rješenje i tradicionalnog dizajna što je inženjerskom Omoto timu očito u potpunosti pošlo za rukom.

Lako dostupna zvjezdasta kočnica je detalj kojim je postignut retro stil dok kombinacija srebrne i azurno plave boje upotpunjuje taj dojam.

Kućište, bočne oplate i kalem su izrađeni od kovanog 6061-T6 aluminija, dok je pogonska ručica od inoxa s lako dostupnom glavom izrađenom od EVA gume.

I ovdje je primijenjen sistem spiralno urezanih ozubljenja na zupčanicima čime je postignut tih i precizan rad. Osim toga svi su zubi na zupčanicima termički obrađeni tako da je radni vijek mehanizma u odnosu na ostale klasične modele neusporedivo dulji.

Inače je sam multiplikator težak 528 grama. Uležišten je s 3 kuglična i jednim nepovratnim ležajem. Pored nepovratnog ležaja hod unatrag je onemogućen i posebno dodatnim mehaničkim ograničenjem što zajedno čini vrlo pouzdan tzv. dual anti-reverse system. Prijenosni omjer je 6,0:1, a jednim okretom ručice ovaj multiplikator uvlači 1 metar strune. Kapacitet Omoto Vantage multiplikatora je 340 metara 0,35 milimetarske upredenice.

Kočioni je mehanizam formiran po sistemu muli-disc kočnica s karbonskim vlaknima koji u maksimalnom potisku može ostvariti silu kočenja od 11,34 kilograma.

S lijeve strane kućišta, na poziciji na kojoj inače stoji ‘strike’ poluga, nalazi se poluga koja ima dva položaja. Prvi je klasični, prema naprijed kojim se aktivira kočnica, dok je drugi prema natrag kojim se aktivira tzv Ultra free spool. U tom zadnjem položaju kalem je potpuno slobodan tako da se može okretati u oba smjera bez ikakvog otpora.

Naravno, uz aktiviranu čegrtaljku kalem se u režimu Ultra free spool okreće s određenim otporom.

Koliko god to bilo dobro, s ovim mehanizmom treba biti oprezan zbog mogućeg backlesha, odnosno nekontroliranog okretanja kalema koje može dovesti do mršenja, a zbog čega je otpuštanje strune u ovom režimu preporučljivo popratiti kontrolom pritiska palca.

Za vraćanje poluge u režim aktivne kočnice dovoljno je polugu potisnuti prema naprijed ili okrenuti pogonsku ručicu za jedan krug.

Čegrtaljka je vrlo glasna tako da se jasno čuje i uz najbučniji motor što je u nekakvoj panuli jako važan detalj.

Omoto Vantage je multiplikator prvenstveno namijenjen vertical jiggingu, ali i slow pitchu pa i panuli, s tim da mu kabura i inchiku također jako dobro leže.

Maloprodajna cijena Omoto Vantage V20HG je 1865 kuna.  

 

INFO:

Nevico, Zadar

Tel. 023/239-239

www.nevico.hr