Organizacijski odbor ‘Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode’ prošle je godine  otvorio lov na najveće državne lignje, a početkom ove godine taj je natječaj i zatvoren.

Ocjenjivački sud je pregledao sve ulove i formirao plasmansku listu iz koje su naravno, iskočili pobjednici. U nastavku možete vidjeti rezultate ovog neobičnog natjecanja.

 

NAGRADE ODLAZE U ZADAR, NA CRES  I PRVIĆ

 

Akciju potrage za najvećim uhvaćenim glavonošcem u 2021. godini pokrenuo je Festival bespravne gradnje i devastacije prirode – Vruja.

Na natječaj za najveću lignju uhvaćenu prošle godine pristiglo nam je stotinjak prijava, od Dubrovnika do Istre s tim da je u finale ove virtualne lignjade ušlo desetak lignji težih od jednog kilograma. No, pobjednička je zaista odudarala.

Zapala je u mrežu Zadranina Jure Mataka, u sumrak jednog listopadskog dana, nedaleko od otočića Blitvenica gdje živi jedino svjetioničar.

Slavodobitnik lignjade Jure Matak uhvatio je predatora od 3,80 kilograma. Organizatorima je ispričao kako je lignja dignuta u mrežu iz trećeg poteza.

Lignja je uhvaćena s koćom, ribaricom, u šibenskom arhipelagu. Točnije, od otočića Blitvenice prema otvorenom moru. Dignuta je u mrižu u trećoj potezi na kraju dana u listopadu. Teži 3,80 kilograma – naglasio je Matak.

Pobjednik je osvojio skulpturu-pehar, plaketu Vrujanske lignjade, a koja je rad jednog od organizatora Festivala, umjetnika Luke Mimice, 700 kuna vrijednu rolu Penn Rival 6000 LC i poklon paket.

Drugo mjesto na virtualnoj lignjadi pripalo je Igoru Piteši iz Malinske na Krku, čija lignja je težila 1,74 kilograma. Uhvaćena je nedaleko od otoka Cresa.

– Uhvaćena je na peškafondo DTD gavun bijeli. Bilo je to početkom godine, 9. siječnja 2021., a lignja je težila 1,74 kilograma – kazao je Piteša i potvrdio fotografijama.

Treća nagrada otišla je na otok Prvić, u ruke Ivana Raka. Lignju tešku 1,55 kilograma ulovio je uz obalu.

– Virovali ili ne uhvaćena na četiri-pet metara dubine, deset metara od kraja. Već sam se priprema palit motor jer san bija blizu kraja. Uhvaćena je na običnu narančastu skosavicu – pojasnio je više nego zadovoljni Rak.

U vrijednom poklon paketu kakvog su osvojili i drugoplasirani i trećeplasirani, nalazilo se pregršt pribora koji dobro dođe svakom lignjolovcu, ali i domaći proizvodi s Vruje, kao što su sapuni i ribički melemi od podbiokovskog bilja.

srdačan pozdrav,

FBGDP