Luka Gazivoda je aktivni podvodni ribolovac KSR Budva koji ne propušta nijednu priliku za uron. Roneći tako ispred Budve, točnije oko Platamuna, na dubini od dvadesetak metara, na rubu gdje se stijene strmo ruše u dubinu, našao je rijetkog i zaštićenog morskog puža, tritonovu trubu (Charonia tritonis, Linnaeus, 1758) dugog 33 centimetra.

Puž je nakon foto sessiona neozlijeđen vraćen u more

– Našao sam ga na kršovitom terenu, baš tamo gdje se dno ruši u dubinu. Najprije sam pomislio da ga uopće ne diram, ali sam ipak htio imati nekakvu uspomenu pa sam ga izronio radi fotografiranja nakon čega sam ga odmah vratio u more gdje i pripada. Prekrasan je to osjećaj- rekao nam je Luka Gazivoda.

Tritonova truba pripada rodu velikih morskih puževa Charonia. Sve vrste iz ovog roda imaju izduljeni vretenasti oblik, veliki otvor i ovalan poklopac. Ljuštura tritonove trube može narasti preko 50 centimetara u dužinu pri čemu sam puž može imati do 1 kilogram mase. Ovaj je puž ime dobio po grčkom bogu Tritonu, sinu boga mora Posejdona, koji je često prikazivan kako puše u ljušturu puža vrlo nalik upravo tritonovoj trubi.

Inače je tritonova truba grabežljiv i vrlo brz puž kojem su glavna hrana zvjezdače i strvine. U trenutku kada nanjuši nešto od toga u svojoj blizini, iznimnom brzinom nezaustavljivo kreće prema svom plijenu.

Kao i većina ostalih puževa i tritonova truba ima radulu, rilo kojim probija oklope puževa i školjkaša i kojim uštrcava otrov koji paralizira plijen i razgrađuje meso. Ako je plijen manji, tritonova truba ga guta cijelog.

Rasprostranjen je u cijelom Jadranu, ali je iznimno rijedak. Najviše nalaza ove vrste zabilježeno je u akvatoriju Dubrovnika te otoka Hvara, Visa i Sušca. Kako mu je populacija jako prorijeđena, u cilju očuvanja vrste zakonom je zaštićen, a kazna za njegovo strogo zabranjeno vađenje Hrvatskoj iznosi 4000 kuna.

Inače su tritonova truba i puž bačvaš (Tonna Galea, Linnaeus, 1758), koji je također zaštićena vrsta, najveći puževi Jadrana.