Prije par dana je na riječkoj ribarnici osvanuo neobičan ulov koji bi da nije bilo Hrelje Mateja ostao potpuno nezapažen. Naime, pomiješan s ostalom ribom tipičnom za koćarski ulov na banku se našao i jedan primjerak vrste Plectorhinchus mediterraneus (Guichenot, 1850).

Zanimljivo je da je prema saznanjima ovo prvi zabilježeni nalaz ove vrste u Jadranu. Budući da Hrelja nije ni slutio da je riječ o tako jedinstvenom slučaju, ribu je zajedno s ostalom očistio i tek nakon toga, jer mu se riba učinila ipak neobičnom fotografirao i objavio na društvenim mrežama uz pitanje o kojoj je vrsti riječ.

Ova vrsta inače nastanjuje istočni Atlantik od južnog Portugala do središnje Namibije, uključujući Sao Tomé i Principe, ali ga nema na Zelenortskim otocima, Azorskim otocima ili Madeiri, a njegova prisutnost na Kanarskim otocima smatra se sumnjivom. Prisutan je i u zapadnom Sredozemlju gdje doseže i Jadransko more te Grčku i Egipat s tim da su ti nalazi iz Sredozemlja nesigurni jer je moguće da se ta vrsta u determinaciji zamijenila sa vrstom Pomadasys stridens koja je lesepsijski migrant.

Plectorhinchus mediterraneus (snimio Hrelja Matej)