Kažimir Škrbić – Virski List

 

Četvrti Otvoreni kup Vira u lignjolovu održan je 2. prosinca u Virskom akvatoriju dok su vaganje, proglašenje pobjednika, večera i druženje uz sponzorstvo tvrtke Luna Maris i nezaobilaznih Iločkih podruma odrađeni u Konobi kod Spavalice.

 

Snažni udari vjetra i valovi veličine bebe tsunamija odrezali su prve prosinačke nedjelje noge mnogima koji su htjeli na Virskom moru i oko otoka izaći na ribarenje, ali ne i sudionicima adventskog lignjolova u organizaciji ŠRD Vir – Vir, četvrtog Otvorenog kupa Vira u lignjolovu. U ne baš normalnim uvjetima osam hrabrih i raspoloženih dvočlanih posada izašlo je na more i ulovilo oko 6 kilograma liganja plus nešto manjih sipa, sasvim dovoljno da se u Konobi kod Spavalice svi počaste, zapjevaju i nazdrave onima koji su imali najviše sreće. Naravno, i narugaju onima bez ribarske sreće.

Ovaj sam tjedan već uhvatio dvije lignje teže od kilograma, ova od 1,2 kilograma mi je bila već treća – hvali se vlasnik rekordnog ulova na lignjolovu Damir Đurašević. Ovaj prekaljeni virski ribar uhvatio je 227 kilograma tešku tunu, jednom čak i sabljarku, ali ne sinoć. U paru s Igorom Marićem iz virskog ŠRD-a imao je ulov dana, ali su ukupno Damir i Igor s 1,478 grama ulova zauzeli drugo mjesto iza Daria Floreanija iz Lučice i Zdravka Horovskog s Torova. Kumovi Dario i Zdravko imaju pregršt medalja s lignjolova, ali su tek sada kao par došli do zlata.

Prvi put nastupili smo zajedno i odmah pobijedili. Sudac Bulić dao nam je prototip skosavice koja se pokazala jako dobrom. S njom smo uhvatili tri lignje – objašnjava Dario razloge trijumfa za koji im je bio dovoljan ulov od 1,680 grama. Treće mjesto uz pehar i medalje, kao i sponzorski poklon paket tvrtke Luna Maris koji su dobili svi sudionici lignjolova, pripalo je Slavku i Goranu Grgiću, ocu i sinu koji su s broncom kompletirali sve medalje na tradicionalnom virskom natjecanju za lignjolovce.

To je važno istaknuti – kazao je stariji i iskusniji od Grgića. Inače su pokupili najviše, devet liganja, ali nešto manje težine od prvoplasiranih – ukupno 1,177 grama.

Još su sudjelovale Nina Šoštar i Iva Čepić (675 grama) na damskom četvrtom mjestu, potom Karmelo Olić i Marko Rengel (578 grama), Damir Varzić i Damir Mišić (475 grama), Robert Antičević i Zvonko Gašpar (65 grama), Ivica Čepić i Tome Bašić (bez ulova), dok Ante Bašić i Luka Rukavina zbog obaveza nisu nastupili. Mauricio Čepić i Filip Čepić bili su prijavljeni, ali se iz nepoznatih razloga nisu pojavili na borilištu.

S obale su lovili i pobijedili Saša Galušić i Branko Malekin (300 grama), a kako su preostale dvije momčadi i ekipe bile bez ulova, ždrijebom je drugo mjesto pripalo paru Gordani Držaić i Elizabeti Fumić, a treće Danijelu Smiljanecu i Ivanu Barbi Viru.

Dvije godine nagovarao nas je Branko Malekin da organiziramo lignjolov s obale. Pokazalo se kako ima interesa, iako su neki ribiči odustali zbog gripe ili obaveza. Ideja je fantastična, pa se nadam kako će sljedeće godine natjecanje biti još masovnije – poručio je Marić iz virskog ŠRD-a.