Multiflex je tvrtka s čijim se proizvodima već dugo vremena većina naših nautičara, ali isto tako i nautičari diljem svijeta, redovito susreću. Nautička oprema i to u prvom redu upravljački sistemi i sajle proizvodi su Multiflexa koji, premda sa sjedištem u Indiji, uredno pokrivaju dobar dio našeg tržišta. No unatoč dobroj tržišnoj pokrivenosti, kvaliteti i povoljnim cijenama, problemi nastaju kad se određeni profil sajle proda i tako nestane s polica. Tada nitko ne naručuje cijeli kontigent radi tri sajle tako da su kupci često prisiljeni posegnuti za drugim dobavljačem, ne uvijek nužno kvalitetnijim, ali zato u pravilu skupljim.

No sada je tim nevoljama došao kraj. Zadarska tvrtka Mikeli Trade je pokrenula vlastitu proizvodnju sajli kojom je omogućena konstantna dostupnost svim standardnim ali i nestandardnim profilima brodskih i ogradnih sajli.

EDGE CONTROL TABLE EEC-133

Kompletan sastavni materijal se i dalje nabavlja iz Indije s tim da se sastavljanje komponenti odrađuje u pogonu Mikeli Trade-a. Na ovaj je način sada moguće odraditi i zadovoljiti bilo koju narudžbu u izuzetno kratkom vremenu. U trenutku kada kupac ostane bez neke sajle, Mikeli Trade je u stanju istu takvu sajlu isporučiti unutar 24 sata.

No ono što čini ovu ponudu posebnom nije samo ambulantna dostava. Kod izrade ovih sajli je primijenjeno revolucionarno rješenje problema koji svim proizvođačima, ali i krajnjim korisnicima oduvijek stvara glavobolje.

Naime, u situacijama u kojima se svojim položajem standardna sajla mora saviti pod oštrim kutem, ili se pak mora saviti u petlju, javlja je veliki otpor unutar bužira. Ni najsuvremeniji lubrifikanti nisu uspjeli eliminirati taj otpor i sajle, odnosno upravljanje sajlama, učiniti lakšim.

A onda je Multiflex našao rješenje koje se zove Edge Control Cable. Kod ovog revolucionarnog sistema sajla nema unutarnji klasični okrugli već šesterokutni bužir. Kad se tako odjevena sajla uvuče u glavni bužir, dodirnih točaka na presjeku ima samo šest jer se sajla s vanjskim bužirom dodiruje u samo šest vršnih točaka šesterokutnog primarnog unutarnjeg bužira. Takav koncept omogućuj savijanje sajle pod svim mogućim kutevima bez promjene otpora prilikom pokretanja. Naravno, takva sajla zaslužuje i svoj osobni tehnički naziv – EEC 133.

TEST ZA SVAKU SAJLU

Sam proces formiranja sajle započinje odmjeravanjem željene dužine nakon čega se posebno dizajniranim i kalibriranim strojem uklanjaju vanjske obloge na krajevima bužira i sajli. Slijedi mehaničko čišćenje rubnog reza i ispuhivanje te upresavanje nastavaka na jednako posebno dizajniranim i profiliranim presama.

Nakon što je sajla upresana, odnosno potpuno dovršena krajevi se postavljaju se u testni stroj koji sajlu testira na tlak i vlak, odnosno simulira opterećenje znatno iznad maksimalnog opterećenja koje bi sajla u svom radu trebala podnositi. Tek nakon što prođe ovaj završni test, sajla se može smatrati gotovom i kao takva ići u prodaju.

A osim što Mikeli Trade svojom proizvodnjom EEC-133 sajli pokriva naše pokriva i tržište kompletne južne Europe.

INFO:

Mikeli trade

Tel. 023/224-860

info@mikeli-trade.hr