Iz Dubrovnika nam se javio Mario Rumek, podvodni ribolovac koji se u svom ribolovnom stažu nalovio svega i svačega, no ovoga je puta uspio ostvariti, kako sam kaže, ulov svakako nesvakidašnji. Evo što nam je Mario rekao o tom svom ribolovnom doživljaju:

– Nema tu neke posebne priče jer se na ovu ribu ne ide ciljano. To je lovina koja ti se desi jednom ili nijednom u životu i to u pravilu sasvim slučajno kao što je bilo i u ovom slučaju. A još je čudnije da se desilo u ovom dijelu godine jer ih se inače u pravilu može naći u najhladnijem dijelu godine kada se iz dubine dignu hraniti u skroz plitko more – priča nam Mario.

Planirao sam ići u more prijepodne ali me ujutro zovu majstori za klimu da li mogu doći danas vidjeti što se dešava. Rekoh dođite, pa su se zadržali do iza 13 sati. Kako je već bilo kasno da idem na neku dalju poziciju rekoh idem malo pred kuću vidjeti jesu li se konačno škarpina digle u pliće more. Tako dolazim do pozicije koja drži škarpine i u podronu pretražujem grote ima li kakva crvena ljepotica na sunčanju. Nema škarpina i već lagano krenem u izron kad krajičkom oka spazim kako se neka čudna spodoba pokušala stopiti s okolišem u kojem se nalazi.

Pogledam prema tamo i ne vjerujem što vidim… Na devet metara dubine leži prekrasan primjerak toliko željenog i čekanog ulova, grdobina, jedina riba koju još nisam ulovio u podvodnom ribolovu, a da je legalna za uloviti.

To je inače riba savršene mimikrije koja, gdje god legne, poprimi izgled okoline. Pomoću svoje antene na vrhu glave neprimjetna mami manje ribe i dok dođu dovoljno blizu jednostavno ih usisa svojim ogromnim ustima – nastavlja Mario svoju priču.

– S osmijehom od uha do uha lagano izranjam na površinu pamteći mjesto gdje je ležala. Pripremam novi zaron, palim kameru i lagano krećem prema njoj. Dolazim joj straga jer je ležala glavom okrenuta prema kamenu pa nisam imao prilike drugačije pucati nego odostraga. Harpun joj približavam na metar od glave i okidam. Nemajući iskustva s tom ribom i njenom reakcijom nakon pogotka nisam znao što će se desiti, ali samo je lagano savinula rep prema naprijed i ostala skoro nepomična. Primam strijelu i krenem s njom plivati prema površini. Na brzinu joj nožem skraćujem muke pa na površini i nakon toga pada pravi foto session pod morem.

Vidim da je velika, ali ni približno nisam mogao procijeniti o kolikoj se kilaži radi. Mislio sam da je teška oko 7-8 kilograma, ali kad se vaga zaustavila na 12,5 kilograma nisam mogao sakriti oduševljenje. Divim se predivnoj ribi, jer koliko je ružna, toliko je ujedno i lijepa, posebna. Ovakvo zubalo nisam još nikad vidio. Ne zovu je zabadava i riba vrag. Mojoj sreći nije bilo kraja. Konačno sam ulovio toliko željenu i toliko dugo iščekivanu ribu.

Mnogi iskusni podvodni ribolovci koji su se također nalovili riba i riba, nisu se imali prilike susresti s ovom ružnom ljepoticom iz dubina.

Slike govore više od riječi. Niti jedna riba do sada mi nije izmamila ovakav osmijeh na lice, a bilo je tu puno puno većih i za podvodnog ribolovca vrjednijih trofeja. Bilo je tu kirnji do 23 kilograma, gofova do 26, i prekrasnih primjeraka svih ostalih riba.

Mogu jedino zahvaliti klima-majstorima što su neplanirano došli taj dan i ostali prilično dugo što me poslalo na poziciju pred kućom gdje me totalno neočekivano čekala ova ljepotica – ispričao nam je Mario Rumek.