Boljeg testa za ribolovnu opremu od samog ribolova nema.

A budući da ne poznajemo nikakve granice i da smatramo da je u ljubavi, ratu i ribolovu sve dozvoljeno, kombinirali smo nešto što većina ribolovaca čisto iz klasnih razloga možda i ne bi uradila – LineaEffin štap Super X Carbon i rolu Fin-Nor Megalite 60.

Štap Super X Carbon je namijenjen ribolovu iz barke. Premda je izrađen od posebnim pletenjem ojačanog karbona ipak spada u ‘sporije’ štapove što svakako ima svoje prednosti. Naime zbog relativno mekane akcije s takvim se štapom teško može dati pravovemena kontra minimalnim pomakom već je potreban nešto širi pokret kako bi se odradilo kvalitetno kačenje. No zato, nakon što se kačenje potvrdi, štap pokazuje svu svoju kvalitetu. U izvlačenju i zamaranju ima progresivnu akciju što znači da se i u susretu s krupnijom lovinom ne treba bojati nikakvih grubljih pokreta. Elastičnost štapa je sama po sebi dostatna da amortizira sve grubosti pri čemu upravo zahvaljujući opružnoj elastičnosti sam zamara ribu brže i bolje od najiskusnije ribolovca.

Štap je opremljen SIC provodnicima, višebojnim stakloplastičnim vršnim segmentom, navojnim ležištem role i protukliznim hvatištem. Kad se razvuče ima dužinu od 3 metara dok je sklopljen dug tek 72 centimetra što ga čini idealnim za skladištenje u ograničenim prostorima. Super X Carbon, kao i većina ostalih LineaEffinih štapova nema nerazumnu cijenu tako da u maloprodaji košta tek 317 kuna što je uistinu izvrstan odnos cijene i kvalitete.

A rola Fin-Nor Megalite 60 je pravi mali remorker. Zahvaljujući izuzetno dobro pogođenom odnosu prijenosa u centralnom mehanizmu, s lakoćom svladava sve napore koji se pred ovu rolu postave što s obzirom na njenu malu težinu uistinu iznenađuje.

Kvalitetni kuglični ležajevi (4+1) uz Fin-Norov zaštitni znak, anti-reverse sistem, omogućavaju savršeno miran rad bez ijednog milimetra strune van kontrole. Samo namatanje strune je precizno bez nepotrebnog usijecanja u prethodne namotaje.

Mega Drag sistem se brine za potpunu kontrolu kočenja pri čemu kočnica ima kočionu snagu od 23 libre .

Kapacitet ove role je 275 metara 14 libarske uprednice dok je prijenosni omjer 4,9:1.

Budući da je ovaj model zamišljen kao spinnerski, savršeno podnosi rad s upredenicom omogućujući ribolovcu savršenu kontrolu nad strunom i lovinom.

Cijena role Fin-Nor Megalite 60 u maloprodaji iznosi 574 kune.

Rolu smo namotali s Daiwinom G-braid X8 multicolor upredenicom promjera 0,20 milimetara, a ribolovni test odradili na 60 metara dubokoj pošti s podlanicama.

Baš kao što smo i očekivali, štap je uspješno amortizirao sve udarce, a rola beskompromisno izvlačila metar po metar proklizavajući krajnje kontrolirano svaki puta pri jednakom opterećenju. Premda je nekoliko kontri otišlo u prazno, nijedna zakačena riba nije izgubljena.  

Iako će mnogi reći da se oprema može i bolje iskombinirati (s čim se naravno slažemo) činjenica je da je ovaj testni ribolov pokazao da se i naizgled nespojivo može uspješno kombinirati pri čemu smo još jednom dokazali da oprema ne mora biti neizmjerno skupa da bi uspješno lovila i ulovila ribu.

 

INFO:

Luna Maris

Tel. 091-364-0078

lunamarisveleprodaja@gmail.com