Premda u svjetskim morima lampuga može narasti do 2,1 metar dužine i pritom težiti 40 kilograma, u Jadranu lovljene lampuge rijetko kada prelaze dvadeset kilograma.

Lampuga je u našem moru jedini predstavnik svoje obitelji. Vrlo je karakteristično građena. Ima dugo i bočno spljošteno tijelo s razvijenim perajama od kojih je repna posebno jaka. Čeljust je velika i snažna, što odaje pravog predatora.

S leđne strane je modrikasto–zlatasto–zelenkasta, a s trbušne strane srebrna, pri čemu se sve ove boje skladno i blještavo prelijevaju, što je čini jednom od najljepše obojenih riba Jadrana.

Odrasli mužjaci imaju karakterističnu izraslinu na čelu, okomito profiliranu ‘krestu’ koje kod mladih jedinki i ženki ili nema ili je pak vrlo mala i zaobljena. Odrasle jedinke znaju imati i niz crnih točkica po trbušnoj strani. Nakon uginuća sve se boje vrlo brzo gase i u najvećem dijelu nestaju.

Zanimljivo je da su zbog izuzetno velikih razlika u obojenosti i općem fizičkom izgledu lampuge u različitim životnim stadijima, znanstvenici svojedobno smatrali da postoji čak 19 različitih vrsta lampuga.

PUČINSKA VRSTA

Lampuga je tipična pelagička vrsta otvorenog Jadrana, no ponekad zađe i u unutrašnje kanale. Brojnija je na južnom i srednjem Jadranu, dok je na sjevernom mnogim ribarima gotovo potpuno nepoznata vrsta. Zadržava se gotovo isključivo u gornjem sloju mora, ali zna uroniti i do 85 metara.

U potrazi za hranom i toplim morem, lampuga prevaljuje izuzetno velike udaljenosti, često pri brzini većoj od 50 čvorova, zbog čega se smatra jednom od najbržih migratorskih pučinskih riba. Najbrojnija je u toplijem dijelu godine, dok se zimi gotovo uopće ne viđa.

Na otvorenom moru su joj glavna hrana pučinska sitna plava riba poput srdela, inčuna i iglica, a u uzobalnom dijelu cipli, koje izuzetno temperamentno i vrlo uspješno proganja, katkad zalazeći za njima duboko u luke i marine.

Mrijesti se u proljeće kada se približava vrlo blizu obali.

Spolnu zrelost postiže već nakon 4-5 mjeseci života, odnosno sa 65 centimetara dužine.

Lampuga izuzetno brzo raste, prema nekim istraživanjima čak najbrže od svih riba. Životni vijek joj je 4 godine.

PANULA JE PRVI IZBOR

Lampuga se najuspješnije lovi u toplijem dijelu godine i najčešće panulom dok je suvremeni sportski ribolovci love spinningom i poppingom. Iznimno rijetko, i u principu slučajno, lampuge se katkad ulove driftingom ili vertical jiggingom, kao i kančenicom prilikom izvlačenja ili spuštanja sistema.

Panula za lampuge se povlači u gornjem sloju mora brzinom od 5 do 7, ponekad i do 10 milja, i to ne više od trideset do pedeset metara za brodom. Štap težine izbačaja 50 do 100 grama s rolom kapaciteta 100 m/0,50 mm ili manji multiplikator klase do 20 libri, u potpunosti udovoljavaju lovu lampuga panulom u našem moru.

Osnovna struna ne treba biti deblja od 0,50 milimetara, dok je predvez dužine 2 metra promjera 0,40 milimetara s osnovom spojen preko jakog zogulina. Olovno otežanje se ne koristi, osim u izuzetno rijetkim situacijama kada se lampuge drže nešto dubljeg mora. Tada se mogu koristiti potapajući elementi poput montažnih olovnica u težini od 100 do 300 grama koje se postavljaju na osnovnu strunu iznad spojnog zogulina. Preporučene udice za lov lampuge su kovanice, širine luka 15 do 20 milimetara.

Najlovnije varalice su silikonske lignjice, varalice tipa kona s lamelastim suknjicama, kao i složene varalice poput teasera ili spinnerbaita do 15 centimetara koji mogu podnijeti veliku brzinu povlačenja.

Panula se može vući i sa živim ješkama od kojih je najkorištenija iglica i cipal, pri čemu je brzina povlačenja znatno manja, ne iznad 2,5 milje.

Važno je napomenuti da se varalicama ostvaruju brojniji ulovi, dok su ulovi ostvareni živim ješkama manje brojni, ali u prosjeku znatno teži. Najveći ulovi lampuga su u pravilu ostvareni lovom sa živom ješkom.

SUVREMENI PRISTUPI

Drugi je način za lov lampuge spinningom, što je unatoč činjenici da je spinning obalna tehnika zapravo vrlo izvodivo. Uvjet za tako što je pronalazak kakvog većeg plutajućeg predmeta oko kojeg se lampuge često vrlo rado okupljaju. U trenutku kada naiđe takva situacija najpraktičnije je zaustaviti brod u neposrednoj blizini te se s panule prebaciti na spinning.

Pribor za ovakav lov treba biti usklađen s tehnikom i veličinom očekivane lovine. Varaličarski štap dužine od 2,1 do 2,7 metara, klase 20 libri, uparen s bacačkim multiplikatorom ili jačom rolom kapaciteta 100 m/0,50 mm na koju je namotana struna promjera 0,40 milimetara pravi je izbor za pučinski spinning lampuga. Predvez je obavezno fluorokarbonski, promjera ne ispod 0,35 milimetara.

Najlovnije varalice za ovakav, pučinski spinning su sve metalne žlice, popperi, silikonci otežani jigg glavama, wobbleri, teški, veliki streameri, općenito sve varalice koje se mogu voditi brzo, izlomljenom putanjom u površinskom sloju mora.

Varalice treba izbacivati u blizinu plutajućeg predmeta te ih što je moguće brže privlačiti izlomljenom putanjom. Ukoliko im varalica privuče pažnju, lampuge će je slijediti sve do broda i nerijetko ih napadati neposredno pred izvlačenje.

TEMPERAMENTNI BORAC

Osim trollingom i spinningom, lampuge se katkad, ali rijetko i u principu slučajno, ulove driftingom ili vertical jiggingom, kao i kančenicom prilikom izvlačenja ili spuštanja sistema.

Zakačena lampuga je izuzetno borbena i temperamentna riba i u zamaranju pruža vrlo snažan otpor. Zakačena u pravilu skače iznad površine, što je uvijek izuzetan doživljaj. U prihvatu lampuge je potrebno pomagalo, kod manjih primjeraka podmetač, a kod većih kuka.

Meso lampuge nije posebno ukusno ni traženo. Najukusnija je filetirana, pa pečena na žaru.