Iz Benkovca nam se javio Igor Palić, ribolovac koji svaki slobodni trenutak provodi na moru. Ako nije na hobotnicama tada su u igri lignje ili sipe. Ako nisu lignje i sipe, jesu fratri ili gofovi… More je ukratko, njegov život. A ovoga puta je ulovio ribu koja mu je ispunila dan. Evo kako je to bilo:

– Zima je za mene, koliko dobra toliko i gadna. Na moru gužve nema, a lovine ima, samo što se ne može isploviti svaki puta kad poželim. Bura je problem koji se ne može i ne smije ignorirati. Zato pažljivo biram dane kad se na more može – priča nam Igor.

– A ovoga puta sam išao ukrasti vrijeme i od sebe i od samog vremena. Pomakao sam neke obaveze jer je bura bila u opadanju, ali kad sam došao do broda, bura je još dobro držala tako da se nisam mogao puno maknuti od kraja – nastavlja Igor svoju priču.

– A nije samo vrijeme pošlo u krivo. Prvo sam pokušao uloviti lignju li sipu za panulu kojih na tom terenu baš ima, ali je sve ostalo samo na pokušaju. Sve sam izvrtio, ali nisam uspio uloviti nijednu.

Onda sam odlučio na jednom plićem braku, gdje znam da ima škrpina, provući malo inchiku i u prvom spuštanju mi je taj inchiku ostao u zadjevu. Sada već krajnje nervozan uzeo sam u jednu ruku Zoku, a u drugu JLC Xipi lignju. I nekako je u tom trenu i bura pala. Rekao sam sam sebi:

– Ma idem dati malo gasa… Nemam puno vremena jer je dan kratak, ali barem da probam…

I tako sam u Samogradskim vratima u more spustio 150 grama teškog Xipija.

Koje je to čudo! Prvi puta sam je spustio i oduševilo me kako tone u krug. I u tom kružnom propadanju, u prvom spuštanju, proguta ga pauk od skoro kilo težine.

Odmah sam ga spustio još jednom. I opet, u propadanju na 60 metara dubine, riba ga proguta i zalijepi se za dno. Jedno deset minuta sam je pokušavao odlijepiti je od dna, tako da sam u jednom trenu pomislio i da je možda gof koji se ‘zakopao’ glavom prema dolje.

A onda je krenulo. Prvo malo u stranu, a onda baš kako treba. I nakon nekoliko kratkih neuspjelih pokušaja bijega na površini se pokazao zubatac baš divljenja vrijedan.

A kad sam ga izvagao još me jednom ugodno iznenadio. Bio je težak ravno 9,874 kilograma! Čini se da taj dan ipak nije bio tako loš – ispričao nam je zadovoljni Igor Palić.