U Piranu je u organizaciji RD Oradela – Piran 13. travnja održano Otvoreno prvenstvo općine Piran u udičarenju sa štapom sa uređene obale kojem su se odazvali klubovi iz Slovenije, Italije i Hrvatske. Natjecanje je organizirano za tri kategorije juniora, U-13, U-16 i U-21 tako da je u kategoriji U-13  nastupilo 20 natjecatelja, u kategoriji U-16 12 natjecatelja, a u kategoriji U-21 12 natjecatelja koji su došli u pratnji 46 pratioca.

Kao i kod svih ostalih natjecanja koje organizira ovaj izuzetno aktivni klub, organizacija je bila besprijekorna. Lovilo se na predjelu Fornače, dijelu grada na samom ulazu u Piran. Teren je bio ‘šaren’ s mogućnošću ulova svakakve ribe, od uzobalnih glavoča i babica do arbuna na malo većoj daljini.

Propozicije natjecanja su bile jednostavne. Bodovane su ribe po sistemu jedan gram – jedan bod s tim da su najmlađima pratioci mogli pomagati gotovo u svemu osim u samom zabacivanju ili izvlačenju ribe. Natjecanje je počelo u osam sati ujutro.

Najmlađi su lovili sat i pol nakon čega je uslijedila pauza od dvadeset minuta za promjenu pozicije te drugi dio lova također u trajanju od sat i pol. Stariji juniori su lovili dva puta po dva sata s pauzom za promjenu od dvadeset minuta.

 

I premda se može učiniti da je to vrijeme kratko, relativno mršavi ulovi i bura s neuobičajeno niskom temperaturom pobrinuli su se da vrijeme sporo prolazi. Naravno, u pauzi je upriličena vrlo konkretna zakuska u kojoj je glavnu ulogu odradila tradicionalna šunka u tijestu, dok su u sporednim ulogama bili pomno birana mortadela i sir. Grickalice, keksiće i pića po naizbor ne treba ni spominjati.

A kad je lov završio, natjecatelji su se otputili u restoran Pirat u kojem im je poslužen zasluženi ručak nakon kojega su se vratili na lovnu stazu gdje je upriličena proglašenje najboljih uz podjelu medalja i prikladnih sponzorskih poklona.  

Najuspješnije ribolovce kao i njihove rezultate možete naći u priloženim tablicama, s tim da valja naglasiti da su posebne utješne nagrade dobili i najlošije plasirani što bi im trebala biti motivacija da se idući puta više potrude i ostvare bolji rezultat.

Isto tako treba reći da unatoč vjetru, ranojutarnjoj kišici i mršavom ulovu nezadovoljnih nije bilo. Svi su se rastali sa širokim osmjesima na licu i čvrstim obećanjem da se vidimo i dogodine još bolji i još raspoloženiji.