Tekst: Forum Croinfo.net / Magnum

 

Ješka je najvažnija za svaki ribolov. Ribič može imati najbolji štap, najkvalitetniju rolu i najizdržljiviji najlon, ali ako nema odgovarajuću ješku, ništa od ribolova.
Naravno da je bolje ni ne počinjati razgovor na tu temu jer oko ješke će se odmah stvoriti toliko različitih mišljenja, uostalom kao i oko svega drugoga kad je o ribolovu riječ. No bez obzira na različite stavove i mišljenja, postoji određen broj ješki koje se neprestano upotrebljavaju i koje daju odlične rezultate, naravno, ovisno o vremenu, meteorološkim uvjetima i lokalitetu.

Iako su mnoge manje ribe dobre kao ješke, nekoliko ih svojom lovnošću odskače, a to su ponajprije srdela, iglica, menula, ušata, šarun, te skuša i lokarda. Odličan mamac je i cipal, no dobro ga je za ješku uzeti iz čistog mora, jer tzv. naftaše iz luka grabežljivci ne vole baš previše.
Jednako tako neki crvi su nezamjenjivi i imaju kultni status, kao npr. bibi i veliki crv, dok su drugi, kao što su francuski i talijanski tremolini cijenjeni na natjecanjima. Stari, dobro poznati mamci su glavonošci i rakovi, ali smo ih zbog jednostavnije nabave raznih crva, što se prodaju u ribičkim dućanima, pomalo zaboravili.

SKUŠA I LOKARDA

Skuša i lokarda izvrsni su mamci koji su pomalo nepravedno zapostavljeni. Svejedno lovite li gofove, zubace, lubine, iglune, strijelke skakuše ili tunide, skuša i lokarda su ješka broj jedan!

SRDELA

Srdela je oduvijek bila ješka koja je davala odlične rezultate, svejedno lovite li s obale ili iz barke. U ribolovu s obale izvrsna je za lov gotovo svih riba. Isto je tako i u ribolovu iz barke, a pogotovo je to izraženo kod ribolova big game, gdje je srdela nezamjenjiva. Često se upotrebljava i kao prihrana, jer je jeftina, a njezinu mirisu ne može odoljeti nijedan stanovnik mora.

IGLICA

Panula je nezamisliva bez ove zmijolike ribe, koja je smrt za gofa, ali ne samo njega. Osim toga što je nezamjenjiva ješka, iglica je i sama atraktivan ulov, jer da je priroda kojim slučajem htjela da naraste do težine od nekoliko kilograma, bila bi beštija koju bi malo tko mogao svladati.
Ovako iglica pruža dvostruki užitak – i kao ulov i kao izvrsna ješka. Gof i lica obožavaju iglicu, a vole je zubatac, kirnja i tunidi. Lubin će je uzeti pod pritiskom, isto kao i iglun.

UŠATA

Ušata je riba koju često lovimo zbog nje same, jer oduševljava nas njezin snažan otpor. No manje je poznato da je ušata jedna od opakih ješki za panulu sa živim mamcem. Brzina broda treba biti veoma mala, najbolje je loviti u laganu kurentu ili light driftingom, jer se uslijed prevelike brzine broda ušata okreće na stranu i tada nema ništa od ulova.
Zubatac, lubin i lica obožavaju oćadu, dok je gof također uzima, ali ne tako rado kao car od riba. Tunidi, kirnje i igluni nisu njome oduševljeni.

MENULA

Menula, manola, gira samo su neka od imena koja se za ovu ribu upotrebljavaju duž naše obale. Ona je odličan mamac za mnoge grabežljivce, pogotovo ako se malo ostavi da dobije miris. Naime, meso menule pretvori se u gustu žitku kašu, a kako ima neobično jaku kožu, može se dobro zakvačiti na udicu i daleko bacati, a kroz rupice udice izlazi miris koji se osjeti na daljinu. Manula je jedan od nezaobilaznih mamaca u lovu brancina s obale.

CIPAL

Cipal je također odličan mamac, a vole ga zubatac, lubin i tunidi, dok ga gof rjeđe uzima. Cipal će privući i poneku licu, dok kirnje i ne mare za njega. Postavi li se pažljivo na udicu, cipal je otporan mamac, ali trebao bi biti iz čistog mora.

ŠNJUR

Šnjur se posljednjih godina sve više upotrebljava kao mamac u panuli, jer ga ima posvuda i lagano se lovi sabikijem, odnosno turskom panulom. Osim toga, on je vrlo vitalna i izdržljiva riba koja daje odlične rezultate, pogotovo za ulov velikih kapitalnih grabežljivaca.
Šnjura najviše vole strijelka skakuša, iglun i lica, dok ga kirnja ne voli.

BIBI

Bibi je jedan jedini, reći će mnogi ribiči, no preciznije rečeno, postoje francuski i talijanski bibiji.
Francuski je bolji za ribolov ljeti, dok je talijanski učinkovit cijele godine. No istine radi, talijanski bibi ima lovostaju i tada ga je nemoguće kupiti. Zbog izvrsne lovnosti, bibi upotrebljavaju mnogi ribiči, pogotovo za lov komarči. Rado će ga uzeti i ovčica, a manje primjerke vole i kapitalni arbuni. Bibi dimenzija od 5 do 8 cm stavlja se izravno na udicu, dok se za velike primjerke upotrebljava posebna igla na koju se najprije pažljivo navodi i potom se sve prenese na udicu.
Francuski bibi prodaje se u pakovanjima od 5, 7 ili 9, do 7, 9 ili 12 komada u kutiji, dok se talijanski prodaje na kilograme.

MORSKI CRV

Veliki morski crv (Eunice gigantea) je stvarno velik, reći će svi ribiči. Tajna njegove privlačnosti svim ribama je u specifičnoj boji, odnosno prelijevanju u duginim bojama, tekućini koju ispušta nataknut na udicu, te trepetljikama koje se dugo miču i time mame sve morske stanovnike.
Crv se vadi posebnim ‘mišolovkama’ tzv. trapulama i kakvom praznom posudom sa zrakom kojom se mora polagano izvlačiti, jer svako nasilno izvlačenje uzrokuje pucanje ove vrijedne ješke.
Osim što je ribama gotovo neodoljiv, njegova dobra strana je i dug vijek trajanja, jedino je potrebno redovito mijenjati vodu i rezati ga od repa prema glavi.

KOREJAC

Ovo je crv dobre čvrstoće tijela, osim na repu koji je mekši i krhkiji. Trbušni dio je boje slonovače, dok je leđni dio zelenkasto-narančasti s tamnijim i svjetlijim nijansama. Maksimalna mu je dužina od 20 do 25 cm, a prosječno je dug oko 15 cm.
Ovo je crv iz uzgoja i vjerojatno je najprodavaniji od svih crva. Dobar je za sve ribolovne tehnike uz dno te za tehnike s obale ili iz barke, dakle upotrebljavaju ga i u surf castingu, beach ledgeringu te u bulentinu.
Može se upotrebljavati i u ribolovnim tehnikama na površini, bilo cijel bilo narezan, a u prvom slučaju upotrebljava se u ribolovu na lubina u lukama i lučkim kanalima, najbolje u noćnim satima.
Ako se razreže na komadiće, ukusan je gotovo svim ribama koje obitavaju u srednjem sloju mora, poput bugvi, šnjura ili kantara. Prodaje se u specijaliziranim prodavaonicama ribičkog pribora.

KOZICE

Kozica je odličan, lako dostupan mamac koji uvijek daje dobre rezultate u ribolovu.
Trebate li kozice, jednostavno plastičnu bocu odrežite malo ispod grla te taj dio okrenite i nagurajte u drugi dio boce. Spajalicom ili žicom učvrstite sve tako da otvor za čep bude ulaz u bocu. U bocu stavite malo mesa ribe ili glavonožaca i to je to. Kozice u bocu ulaze na gozbu, a van ne mogu zbog okrenuta grla boce.

AMERIKANAC

Blood worm ili (krvavi crv) naziv je koji su mu dodijelili Amerikanci. Razlog je vrlo jednostavan – nataknut na udicu ispušta obilnu količinu krvi koja se širi morem i privlači ribu.
Upotreba ovog crva za ješku vrlo je rasprostranjena, no ovo je mamac za hladnije vrijeme, dakle jesen i zimu.
Iako na prvi pogled izgleda veoma čvrst, vlaknast i elastičan, vrlo je krhak
i uz svu krv koju sadrži na ozlijeđenim mjestima ili pri naglim promjenama temperatura podliježe brzu raspadanju.
Zna biti dug i do 50 cm, a promjer mu je od 6 do 8 mm.
Dobar je za lov svih ljuskavki u ribolovu uz dno s obale ili iz barke, a možete ga nabaviti u prodavaonicama ribičkog pribora.

RAK SAMAC

Rak samac izvrsna je ješka, premda pomalo zapostavljena. U ribolovu iz barke samac je ubojica fratara, arbuna i šaraga, tamo gdje ih ima, dok s obale ne prašta komarči, ovčici…
Kad se lovi iz barke, dobro je deblju dasku dugačku 50-ak cm zamotati krpom ili starim ručnikom, staviti je na koljena te razbiti rakovu kućicu. Naime, tako se smanjuje zvuk koji može preplašiti ribu, a rak će ostati živ.
Raka samca možete nabaviti kod lokalnih ribara kad čiste mreže.

KOSMEJ I ŠUŠA

Manji kosmej i šuša opake su ješke koje ne praštaju komarči. Naime, u određenom razdoblju godine ova dva raka lovina su kraljice Jadrana i ona im očigledno ne može odoljeti. Lagano ih je uloviti uz obalu, gdje se skrivaju u pukotinama, a provjereno dobar način je navečer s običnom baterijskom svjetiljkom.
U posljednje se vrijeme u pojedinim trgovinama mogu pronaći malene silikonske gumice pomoću kojih se rakovi mogu montirati na udicu, a da se ne
oštete.

LIGNJA

Lignja je izvrstan mamac koji ponekad radi bolje od nekih razvikanih crva. Za ribolov uglavnom upotrebljavamo patagoniku, koju možemo ‘frizirati’.
Lignju razrežite na trake. Na plitki tanjur pospite malo Vegete i poslažite trake. Po trakama ponovo pospite malo Vegete i poslažite nove trake samo sada u suprotnom smjeru. Takav ‘složenac’ ostavite dan-dva u hladnjaku. Ovako spremljene trake lignji daju odlične rezultate.
Lignju obožavaju zubatac, gof, kirnja i igluni, dok je lica uzima sporadično, a lubin je baš i ne voli.

SIPA

Sipa je također odlična ješka koja u pojedinim razdobljima daje izvrsne rezultate. No ne vole je sve ribe jednako; dok je lubin i kirnja obožavaju, gof
je uzima jedino ako baš mora. Zubatac na sipu reagira nešto bolje nego
gof, dok će lice, igluni i lampuge radije izbjeći susret s ovom tintarnicom.

DAGNJA

Meso dagnje je mekano i male ga ribe raznesu veoma brzo, no dagnja je izvrsna ješka koja obavezno mora biti na popisu ješki svakog ribolovca.
U određenim razdobljima godine cijela dagnja je nevjerojatno lovna ješka kojoj ne može odoljeti ni sama kraljica – komarča.