Izvor: Podvodni.hr

 

Prošle je godine na Facebook grupi Morski psi i raže Jadranskog mora/Sharks & rays of Adriatic sea pokrenuta inicijativa za sakupljanje informacija o sklatu, trenutno najugroženijoj Jadranskoj ribljoj vrsti. Sakupljeni podatci uz opsežno istraživanje rezultirali su radom čiji sadržaj možete u cijelosti pročitati na sljedećem linku

https://tinyurl.com/p25tjxsz)

Ova vrsta morskog psa igrala je važnu ulogu u povijesti hrvatskog ribarstva, njezino meso pomoglo nam je da preživimo surovo podneblje i održimo se na Jadranskoj obali. Njoj u čast nazvana je i vrsta mreže, a mnoge obitelji nosile su nadimak po ovoj ribi. Sklat je zbog svoje kasne zrelosti i malog broja potomaka mogao biti hrana našim djedovima sve dok se riba lovila umjereno (na ruke). Već od davno to više nije slučaj, suvremeni način ribolova sklat ne može izdržati i trenutno je u fazi izumiranja, nestao je iz gotovo svih dijelova Sredozemlja pa čak i Atlantika, osim na jednom mjestu na Kanarima gdje turisti ciljano dolaze roniti samo da bi vidjeli sklatove.

Postoji malo nade u budućnost sklata u ovoj priči. Naše istraživanje pokazalo je da se do sada održao u Jadranu i na to nam mogu zavidjeti mnogi. Ali radi se samo o jednoj maloj sredini, a to je Molatsko otočje, arhipelag od Silbe do Ugljana. To je jedino od posljednjih žarišta ove životinje u Sredozemlju.

Ovu priču možemo dočarati usporedbama. Ako vam nešto znače bjeloglavi supovi na Kvarneru ili risovi u Gorskom Kotaru i Lici onda isto možete od sada osjećati i prema sklatovima oko Molata.

Čuvajmo ovu ribu, nije nam više potrebna za hranu, nije nikakva štetočina. Naravno, strogo je zaštićen po zakonu, ali puno je bitnije da vlastitim primjerom i edukacijom mladih, te vaših prijatelja koji ovo nisu pročitali, pomognete da molatski sklatovi postanu još jedan poznati simbol Hrvatske, kakav je nekad davno već i bio.

Još jednom hvala svima na pomoći oko prikupljanja informacija. Svaka buduća informacija o ovoj vrsti nam je korisna i bit ćemo zahvalni ako nam je proslijedite.

Ne zaboravite se priključiti i facebook grupi za morske pse ->

https://www.facebook.com/groups/hrskavicnjace – navodi  Pero Ugarković.