XX KUP MIMOZA – BAOŠIĆI OD 30. 01. DO 03. 02. 2019. GODINE

 

 

Hercegnovska rivijera kao jedinstvena oaza vječnog zelenila, egzotičnog bilja i u svijetu čuvene mimoze u čiju se slavu već preko 45 godina organizira turističko‐kulturno‐sportska manifestacija Praznik mimoze i ove je godine krajem prvog i početkom drugog mjeseca u Baošićima okupila sportske ribolovce na Kupu mimoze.

Na ovogodišnjem, jubilarnom, dvadesetom Kupu mimoze nastupilo je 14 tročlanih ekipa iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore koji su snage odmjerili kroz tri discipline – ruka – brod, štap – brod i štap – obala.

Nažalost, tih dana vrijeme baš nikome nije bilo naklonjeno. No unatoč velikom jugo popraćenom teškom kišom koja je gazila sve pred sobom, natjecanje je održano, i to u svim predviđenim disciplinama.

Tako se prvog dana lovilo karolom, tunjom iz barke pri čemu su se osim ribe bodovali i mekušci.

Drugog je dana lovljeno štapom iz barke na uobičajen način, dok je treći lov bio takozvani eko-lov u kojem se lovilo s kraja po sistemu ulovi i pusti pri čemu je u tom zadnjem lovu pravo nastupa imao samo po jedan član ekipe.

U disciplini ribolov karolom se smjela koristiti tunja s tri udice uz minimalnu težinu olova od 30 grama, a u disciplini ribolov štapom iz barke štap sa rolom uz najviše tri udice s minimalnom težina olovnice od 30 grama pri čemu je minimalna veličina udice bila prema Pravilniku FIPS-M-a.

U disciplini uhvati, izmjeri i vrati ribu u more pribor je bio po slobodnom izboru natjecatelja.

Za sve discipline prirodnu ješku, dagnje, lignje i kozice, u jednakim količinama za svakog natjecatelja, osigurao je Organizator s tim da upotreba druge ješke nije bila dopuštena.

U disciplinama ribolov štapom iz barke i ribolov karolom iz barke bodovao se pojedinačni i ekipni uspjeh. Plasman je određivan na osnovu težinskih i plasmanskih bodova po pravilima FIPS‐M-a.

Tako je bodovan svaki primjerak ribe čija veličina je veća od minimalno propisane dok su se u disciplini tunjom iz barke bodovali i svi mekušci bez ograničenja veličine po sistemu jedan gram – jedan bod.

Disciplina uhvati, izmjeri i vrati ribu u more, eko-ribolov je bodovana kao posebno, pojedinačno natjecanje i to po vrstama ribe bez ograničenja veličine s tim da je jedina vrsta koja nije bila bodovana bio vučić.

A sve je okončano u subotu velikom svečanošću proglašenja najuspješnijih ribolovaca XX Kupa mimoza, u izuzetno ugodnom ambijentu hotela Max, gdje je uz živu glazbu piće sipilo, a hrana sniježila.

Tako je u disciplini tunjom iz barke najuspješniji bio Dragoslav Pavlović član ekipe Bokeška jedra – Đenovići s 2840 bodova. Drugi je bio Ivan Dejanović član kluba Delfin – Budva s 2808 bodova, dok je treći bio Marko Vujisić član kluba Ribar – Baošići s 2752 boda.

Ekipno je najuspješnija ekipa bila Ribar – Baošići, za njima Delfin – Budva te Bokeška jedra – Đenovići.

U disciplini štapom iz barke najuspješniji je bio Radovan Popović, član ekipe Sipa – Tivat s 2622 bodova.  Drugi je bio Vladimir Melinc član RPD Piran – Piran s 2436 bodova, dok je treći bio Predrag Dejanović član Delfin – Budva s 1736 bodova.

Ekipno je u ovoj disciplini prva bila ekipa RPD Piran – Piran, druga Delfin –  Budva, a treća Jugole Grakalić – Herceg Novi.

U ekološkom ribolovu  prvi je bio Predrag Tasić član kluba Ama – Kostanjica, drugi Zurovac Bojan član kluba Dinigla – Bijela, a treći Goran Boričić član kluba Igalo – Igalo.

Ukupni ekipni pobjednik XX Kupa mimoza, sa 4 plasmanska boda, je ekipa KSR Delfin – Budva u sastavu Predrag Dejanović, Ivan Dejanović, Saša Pejović i Jovan Bigović. Drugo je mjesto, sa šest plasmanskih bodova, pripalo ekipi KSR Ribar –  Baošići, u sastavu Zdravko Damjanović, Marko Vujisić i Milan Ljubić, a treće, sa 7 plasmanskih bodova, ekipi RPD  Piran – Piran u sastavu Vladimir Melinc, Aleksander Župevec, Dušan Cerc.

Pehar za najveći ulovljeni primjerak pripao je Borisu Buliću članu ekipe Max – Baošići, a za ukupno najteži ulov Goranu Daboviću članu kluba Ama – Kostanjica.

Titulu najboljeg domaćeg natjecatelja je ponio Igor Matković član SRK Pagar – Tivat dok je najuspješniji strani natjecatelj bio Vladimir Melinc iz RPD Piran – Piran.

Uspješan tehnički organizator i ovoga puta su bili klubovi KSR Ribar i Bokeška jedra uz pomoć drugih klubova iz Herceg Novog i Tivta.