Snimili: Josipa Grbas i Boris Bulić

LOVILO SE NEPOSREDNO ISPRED LUKORANA

 

POJEDINE SU BARKE BILE POSEBNO DOBRO OPREMLJENE

 

VIŠE NEGO DOVOLJAN RAZLOG ZA OSMJEH

U subotu, 12. listopada, u organizaciji Udruge mladih Jarac-Lukoran i SRD Harpun – Zadar u Lukoranu je održan treći Cnilo kup, veliko natjecanje u lovu liganja. Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Općine Preko i tvrtki Roblmarine/Navtronik, Luna Maris, Ižanka, DTD, Sealtech, Davidmarine, Spectrum, Lalizas Marina Stores, Olive Island Marina i Konoba Makara. Premda se očekivao veliki broj natjecatelja malo je tko mogao pretpostaviti da će se natjecanju odazvati čak 64 dvočlane ekipe među kojima su od 127 sudionika njih 15 bile žena. Najveći broj natjecatelja je bio iz Lukorana dok su ostali došli iz Sutomišćice, Ugljana, Poljane, Preka, Kali, Ošljaka, Dobropoljane, Banja, Silbe, Bibinja, Sukošana i Zadra.

OVAKVOG BI MALOGA OD PALUBE SVAKA BARKA POŽELJELA IMATI

A propozicije natjecanja su bile jednostavne. Lovilo se klasičnim priborom za lov liganja uz upotrebu svjetla od 17:00 do 21:00 sati neposredno ispred Lukorana od punte Ćinta u smjeru Ugljana pa do punte Barićeve u smjeru Sutomišćice. Kotizacija je bila simbolična, 50 kuna, s tim da je svaki natjecatelj u prijavi dobio na poklon majicu s logom natjecanja.

GUŽVA NIKOME NIJE SMETALA

Predaja ulova je bila do 21:30 sati nakon čega je počelo vaganje. Bodovanje je bilo po sistemu jedan gram – jedan bod, a bodovale su se lignje i sipe. Nažalost, najveći broj liganja je bio manji od očekivanog i željenog, no zato ih je bilo puno. Tako je u ta četiri sata lova ulovljeno 218 liganja ukupne težine 21,09 kilograma. Bogati fond nagrada je predviđao klasične dodjele za prva tri mjesta dok su još sljedeća tri mjesta nagrađena s najnovijim skosavicama Hydra SQ.

NEKI LIGNJOLOVCI NISU USPJELI BUDNI DOČEKATI KRAJ NATJECANJA

Tako su šesto mjesto sa 855 grama zauzeli Stipe Štulina i Krsto Dunat, peto mjesto sa 860 grama Antonio Lonić i Zvonimir Režan dok su četvrto mjesto sa 890 grama zauzeli Sanja Šimac i Joso Ivanov.

NAJTEŽA JE LIGNJA TEŽILA 530 GRAMA

Treći u ukupnom poretku s 1045 grama liganja su bili Ivan Kereš i Mihaela Ćosić iz Dobropoljane, drugi, s 1060 grama liganja, su bili Lukoranci Nikola Melada i Luka Bačić, dok su pobjednici Crnilo kupa 2019. s 1270 grama ulova bili Ante Sandalić i Tome Mikela, također iz Lukorana. A nagradu za najveću lignju natjecanja, tešku 530 grama, odnijeli su Ivan Kereš i Mihaela Ćosić. Mihaeli je usto pripala i nagrada za najbolju lignjolovku ovog kupa. Nakon vaganja je sav ulov završio na gradelama, s tim da su svi prisutni, i sudionici i gosti mogli cijelo vrijeme uživati u fritulama, morskoj spizi i mesnoj gradeladi osiguranima od strane organizatora, pripremljene su za sudionike i goste. Fešta je uz dobro ozvučenje potrajala do sitnih sati kada su i oni najjače kondicije napustili poprište, još tople gradele i dobro opskrbljen šank. Organizatori se ovim putem još jednom zahvaljuju svim sudionicima, sponzorima, gostima, KUD-u Sv. Ante iz Lukorana i posebno izvrsnim kuharima Silviju Sandaliću-Prva Liga, Ninu Bačiću i Vjencislavu Masaru-Veki.