Unatoč lošim meteorološkim predviđanjima i kiši koja nije pokazivala nikakve znakove odustajanja, u subotu 17. ožujka je na zadarskoj rivi, na potezu od Foše do Gata, 55 poklonika eginga okupljenih iz cijele Hrvatske od Zagreba do Dubrovnika, odlučilo odmjeriti snage. Trgovina Udica – Sonik Zadar i ŠRD Zubatac – Zadar u suradnji s Okuma Hrvatska, Kanji International Hrvatska i tvrtkom Olivari organizirali su II Udica – Kanji Challenge Kup, natjecanje u obalnom lovu liganja.

I NEBO VOLI EGING

Gužva je počela odmah po objavljivanju propozicija i otvaranju prijava. Tako je već u prvih 24 sata nakon otvorenja prijava popunjen predviđeni broj natjecatelja.

Ždrijebanje pozicija je odrađeno u ‘Kultu’ i to tako da su odmah izvukle pozicije i za drugo poluvrijeme. Naime, natjecanje je zamišljeno tako da prvo poluvrijeme traje jedan i pol sat nakon čega je predviđena pauza za promjenu pozicija od 20 minuta. Drugo poluvrijeme također traje sat i pol vremena s tim da se natjecatelji u tom drugom poluvremenu mogu okušati i u noćnom lovu.

I premda je jedan mali dio natjecatelja zbog straha od lošeg vremena odustao, ostali, njih 55 su se na vrijeme pojavili najprije na ždrijebu, a onda i  na svojim lovnim mjestima.

A kiša, koja je do tog trenutka gotovo Rašomonski padala,  kada je glavni sudac natjecanja Pavle Kostić svojom zviždaljkom označio start, prestala je padati. Dapače, kao da u potpunosti želi izaći u susret i nebo je razgrnulo oblake i pustilo suncu da pruži svoje zadnje trake toga dana upravo po lovnoj stazi što su i najs(p)retniji itekako iskoristili.

Već u prvih nekoliko trenutaka natjecanja je pao prvi ulov. Šibenčanin Aleksandar Žmara je uspio nasukati oveću sipu tako da je natjecanje u samom startu dobilo vrlo konkretan konkurentski poticaj. Naravno, uslijedilo je kako se i očekivalo, još nekoliko ulova sipa i liganja pri čemu je lov dosegao svoj pravi vrhunac u posljednjim trenucima kada je u kratkom vremenu palo još nekoliko ulova.

JEDNOSTAVNE PROPOZICIJE

I kako to uvijek na svim natjecanjima biva, kad je sudac oglasio kraj natjecanja, svi su razočarano uzdahnuli jer su se lignje baš tada počele loviti. No natjecanja su takva, puna pravila koja valja poštovati.

A pravila su na ovom natjecanju bila jednostavna. Moglo se loviti samo s jednim priborom koji je podrazumijevao lov štapom s rolom ili tunjom ‘iz ruke’ te jednu skosavicu kao lovni alat. Dozvoljena je bila upotreba podmetača ili kuke za prihvat glavonožaca. Jedino je bilo ozbiljno zabranjeno korištenje animalnih ješki na ‘štapiću s rozetom’.

Za sve što nije bilo navedeno objavljenim propozicijama važeći je bio pravilnik o natjecanju HSŠRM.

Ulov je po završetku natjecanja predan glavnom sucu dok je vaganje odrađeno u prostoru JK Uskok na Vitrenjaku.

Budući da je ulov bio ipak puno mršaviji od očekivanog, vaganje je brzo odrađeno kao i formiranje plasmanske liste. Pravila bodovanja su također bila jednostavna jer su se bodovale samo sipe i lignje i to po sistemu sipe jedan gram – jedan bod, a lignje jedan gram – dva boda.

Tako je ulove predalo tek trinaest natjecatelja, no glavne nagrade su dobila ipak samo prva trojica.

NAJBOLJIMA VRIJEDNE NAGRADE

Treće mjesto i brončanu medalju s ulovom jedne sipe teške 741 gram osvojio je Aleksandar Žmara za što su sponzori osigurali štap Okuma Hexana (240 cm / 10-36 grama), poklon bon u trgovini Udica – Sonik od 200 kuna, 5 Kanji skosavica, godišnju pretplatu na časopis Praktični ribolov te kapu Powercap.

Drugo mjesto s lignjom teškom 395 grama osvojio je Željko Vedernjak koji je uz srebrnu medalju dobio i štap Okuma Egi Pro K1 (245 cm / Pe# 0,8-1,5), poklon bon u trgovini Udica – Sonik od 300 kuna, 7 Kanji skosavica, godišnju pretplatu na časopis Praktični ribolov i kapu Powercap.

A prvo mjesto s dvije sipe i dvije lignje koje su mu donijele ukupno 901 bod osvojio je Stjepan Matejčić. Stjepan je uz zlatnu medalju dobio i štap Okuma Aria Egi (250 cm / Egi 2.0-4.0), poklon bon u trgovini Udica – Sonik od 500 kuna, 10 Kanji skosavica, godišnju pretplatu na časopis Praktični ribolov te kapu Powercap.

A skromna, utješna nagrada u obliku kape Powercap dodijeljena je i najlošije plasiranom natjecatelju na trinaestom mjestu, Marijanu Bašiću, s ulovom lignje teške tek 68 grama.

Predviđena je i nagrada za najveću lignju – jednodnevni ribolovni izlet u organizaciji Zadar Boat, koju je Željko Vedernjak velikodušno prepustio Milenku Mići Mataku, dobrom duhu svih sportskoribolovnih događanja koji se, eto, zatekao i na ovom natjecanju.

Naravno da su se svi pokloni odmah otvarali i znalački pregledavali dok su se uz salatu od hobotnice, crni i bijeli rižoto, zaliveni biranim vinima ili pivom, sve po osobnim sklonostima, natjecatelji nastavili družiti razmjenjujući iskustva i prepričavajući svoja prošla i dogovarajući svoja buduće lignjolovna druženja i nadmetanja.

I premda je sve bilo bez ikakve zamjerke, organizator i domaćin su se našli na slatkim mukama. Naime, ovo je natjecanje pokazalo koliko je eging u Hrvatskoj uistinu popularan i koliko potencijal ovakva druženja i nadmetanja uistinu imaju tako da se za iduću godinu ozbiljno razmišlja o podizanju svega na još višu razinu. A koliko će ta razina biti visoka i kakve će promjene, naravno na bolje, donijeti, otkrit ćemo iduće godine na idućem trećem Kanji Challenge Kupu.