Piše: Anel Hadžić

Igor Pagac svoje prve ribolovne avana ture započinje u ranoj mladosti na moćnom Dunavu loveći sitnu ribu na plovak. Sredinom devedesetih godina od svog sada pokojnog djeda uzimGerminu te započinje s aktivnijim vidom ribolova. DAM žlica i stari Big S bile su prve varalice s kojima počinje otkrivati tajne spinninga. Loveći baseve i bolene doživio je svoje prve početničke spinning strahove, jer još nikada do tada nije imao tako jake udarce na štap. Površinskim agresivnim i atraktivnim napadima priuštili su mu pravi adrenalinski užitak kojeg se ni pod koju cijenu nije htio odreći. Zbog tih ribolovnih užitaka postao je pravi ovisnik o spinningu.

Od mamine prijateljice, koja je tada bila urednik u jednom od ribolovnih časopisa dobija jedan primjerak časopisa u kojem su bili opisani i lijepo poslikani glavni modeli kultne Rapale i Nils Mastera, a uz opise istaknuta i cijena za svaki pojedini model. Tatin kategorički ‘NE’, nakon što ga je pitao za novce koji su mu trebali za kupovinu tih varalica, kod Igora potiče spontanu reakciju. Uzima komad drveta i nož te započinje s oblikovanjem svog prvog hand made mamca. Početno eksperimentiranje i istraživanje izrade hand made varalica traje dve-tri godine.

Život ga odvodi u Francusku gdje prvo vrijeme pauzira sa izradom varalica. Tada konačno dobiva mogućnost da si priušti te kultne Rapale koje je još jasno pamtio iz onog časopisa. No unatoč svemu i dalje su mu u mislima bile brojne kreativne ideje. Kako mu je u jednoj obližnjoj trgovini bila dostupna balsa nije mogao odoljeti a da se ne vrati svom konstruiranju varalica. S vremenom se usavršava izrađujući razne jerk i površinske varalice namijenjene ponajprije štuki koja mu je u to vrijeme bila najzanimljivija spin-lovina.

Dobivanjem vozačke dozvole i kupovinom automobila otvara mu se put za nove mogućnosti. Ono u čemu se žarko oprobati bio je ribolov na moru. To mu je bio nepoznat i neistražen teren za testiranje varalica. Tu uviđa da je za kreaciju varalica za ribolov na moru potrebno ukomponirati nešto više faktora. U samom početku to mu je bila zagonetka koju je s vremenom odgonetnuo sam, dok je neke prepreke savladao uz pomoć prijatelja i iskusnijih kolega. Pošto je brancin u Francuskoj kultna riba, Igor odlučuje da mu posveti potpunu pažnju izrađujući namjenske površinske varalice za njega. Nekada su to samo uvećane Igorove verzije pojedinih slatkovodnih modela, nekad su to ideje i zahtjevi samih ribolovaca, a nekada mix jednoga i drugoga. Kako bi se mogao u potpunosti posvetiti izradi i konstruiranju varalica, odlučuje se vratiti u rodni kraj gdje ima bolji izbor materijala i gdje bi mogao živjeti od same prodaje varalica. Ta je odluka bila malo paradoksalna budući da velika većina varalica završi upravo na tržištu diljem Francuske.

Igor sve to doživljava kao jednu veliku avanturu za koju ne zna gdje će ga odvesti. Upoznaje mnogo ljudi sa svih strana svijeta, a preko društvenih mreža dobija prijatelje gotovo na svim kontinentima koji love na njegove kreacije.

Kada pošalje varalicu u nepoznato, primjerice, u Maleziju i zauzvrat dobije sliku svoje varalice u ustima Snakeheada, Igor to smatra najvećom satisfakcijom.

POPMINNOW 130

Ovaj površinac dug 130 milimetara i težak 30 grama već neko vrijeme izgrađuje svoj ugled u svijetu i u tome sigurno uspijeva. Testiranja prototipova su se odrađivala u Normandiji gdje ništa nije nalik pitomoj obali i savršenim vremenskim uvjetima – jak vjetar, veliki valovi i jake morske struje. Kada su se bacačke sposobnosti ovog mamca kroz stabilnost pri letu i preciznost u zabačaju potvrdile na tom terenu, Igor se mogao posvetiti nekim detaljima koji će od Popminnowa napraviti iznimno lovnu varalicu. Varalica je ugođena tako da kod walk the dog tehnike radi na relativno uskom prostoru kako je morske struje i valovi ne bi izbacivale iz ritma. Glava varalice u povlačenju izbacuje more ispred sebe i pri tom proizvodi suptilan potreban za privlačenje pažnju ali ne takav da bi uplašio ribu u mirnim uvjetima. U takvom je povlačenju moguće spustiti štap i uz malo vježbe natjerati varalicu da zađe ispod površine što u situacijama u kojima je riba oprezna može biti presudan detalj. Također na taj način grabežljivac može lakše ciljati i pogoditi varalicu, za razliku od površinskih udara gdje često dolazi do promašaja velikih grabežljivaca.

ANNA 105 I 140

Model Anna originalne veličine od 105 milimetara i težine od 8 grama je Igorova omiljena ali ipak ‘neozbiljna’ varalica kada je u pitanju zahtjevan ribolov brancina na Atlantskoj obali Francuske. Zato je Igor napravio i model od 140 milimetara težak 25 grama koji je moguće puno dalje zabaciti i voditi s jačim štapovima. Akcija ovog modela je polivalentna. Klasičan walk the dog je moguć uz sporo vođenje, radeći pritom kraće ili duže otklone. Ali Anna ne voli monotoniju. Ubrzavajte ritam, usporite, povucite, napravite pauzu, bilo što što vam padne na pamet. Silueta ovog modela je tanka dok prednji dio pravi razmjeran otpor kako bi pokrenuo ostatak tijela. Zaranjat će, ostavljat će cik-cak trag na površini i ispod, prskat će, ali i praviti suptilan ‘plop’ tek toliko da riba okrene glavu i krene ka njoj. Anna je u tehničkom smislu uistinu svestrana varalica.

Stick 130 FAT

Stick 130 FAT dug 13 milimetara i težak 30 grama je ovogodišnji novitet. Igor se ovim modelom htio vratiti korijenima želeći napraviti klasični stickbait jednostavne konstrukcije kao i većina sličnih modela. Ipak, konstruktor se ovdje poigrao sa dizajnom, pogotovo kad je u pitanju oblik glave. Igor je želio nešto što se može voditi sporo, gotovo u mjestu uz minimalan rad štapom. U toj namjeri uspijeva i radi varalicu kojom se može loviti cijeli dan bez zamora. Model je tek izašao na tržište pa šta se tiče pravih ulova njih još nema, ali ako ova jesen bude kako treba šta se tiče vremenskih uvjeta, možemo očekivati slike pravih kapitalnih ulova

 

INFO:

https://www.facebook.com/igor.pagac.96

https://www.facebook.com/Igors-Workshop-1619726794962658/