Piše: Tea Perica

 

Neposredno pred Božić, članovi udruge sportskih ribolovaca 4Dive su se okupili kako bi organizirali humanitarni ribolov i donirali ulov potrebitim obiteljima.

Božić je tradicionalno vrijeme obiteljskih okupljanja i darivanja kada se raspravlja o tome tko će sve doći i koja će se hrana spremati za naše najdraže, a posebno za Badnjak. Gotovo u svakoj obitelji uvijek ima barem jedna malo izbirljivija osoba koja baš i ne bi najradije dogovorenu ribu pa se oko toga odluke često lome između hobotnica i liganja ili ipak neka posebne riba, što uglavnom završi tako da se pripremi sve raspoloživo. No nažalost mnoge obitelji ne mogu sebi priuštiti luksuz takvog izbora. U tim se obiteljima ne razmišlja o tome koja je riba ukusnija, već ponajprije o tome mogu li ribu sebi uopće priuštiti. Upravo nas je to i potaknulo na organiziranje ovog humanitarnog ribolova.

Tako smo se za vikend prije Božića okupili te u subotu, u devet ujutro, krenuli u lov. Neki od nas su lovili štapom iz brodica, dok su drugi skloniji podvodnom ribolovu obukli svoja odijela i uronili u zimsko more.

Premda smo koristili različite tehnike lova, cilj nam je svima bio isti – uloviti što je moguće više ribe kako bismo božićne blagdane mogli učiniti sretnijima onima kojima je to zaista potrebno.

Nakon uspješnog lova, s tridesetak kilograma ulovljene ribe, a u suradnji sa udrugom Srce Zadarsko, stupili smo u kontakt s nekoliko obitelji slabijeg imovinskog stanja na području grada Zadra te organizirali darivanje u nedjelju uoči samog Božića.

Obiteljima i njihovim mališanima podijeli smo sav ulov uz nadu da smo im uspjeli uljepšati blagdane baš kao što su ih oni nama uljepšali svojim osmjehom.