Great White stand up štapove je Zebco namijenio morskom ribolovu iz barke stand-up panulaškim tehnikama. Zahvaljujući jedinstvenoj strukturi blanka koja je mješavina stakloplastike i epoksija, ako ih se koristi samo u ribolovu, praktički su neuništivi.

AKCIJA ZA ZAMARANJE

Već prvi pogled na konstrukciju štapa jasno govori o tome da su Great White stand up štapovi ponajprije namijenjen lovu klasičnom panulom te inchiku i kabura tehnikama.

Ovi štapovi jednodijelne konstrukcije dužine 1,7 metara pod punim opterećenjem ostvaruju gotovo potpuno paraboličnu akciju. Ta ih podatnost čini savršenima za zamaranje krupnije lovine pri čemu svakako treba imati na umu da će se zbog takve savitljivosti mnogima možda činiti glibavi i premeki. No svi oni koji su se imali prilike susresti s velikim ribama jako dobro znaju koliko znači kad je štap upravo ovako podatan i kada uspješno amortizira sve one nagle trzaje i pokušaje bijega.

Štap je opremljen s jednim vršnim i šest dvostopnih SIC trolling provodnika koji vrlo uspješno, potpuno ravnomjerno raspoređuju opterećenje na gornje dvije trećine blanka.

Svi su provodnici pravilno vezani bez ikakvih vidljivih nedostataka koji često prate ovakve štapove. Dapače, ne samo da su dobro vezani nego su i dekorativno dotjerani tako da se na svakoj stopi provodnika, na srebrnkasto-sivom upletu, jasno razaznaju tri plava prstena. Naravno, sve je zaliveno epoksijem tako da ni u tom segmentu ne bi trebalo biti nikakvih iznenađenja.

Zakačka za kačenje varalice ili završne udice na predvezu, smještena je neposredno iznad rukohvata tako da ne može doći do slučajnog samoubadanja.

PSINA KAO DEKORACIJA

Štap je bijele boje, potpuno u skladu sa svojim imenom, s tim da je rukohvat izrađen od duplona, crn, split izvedbe, čime je omogućeno lakše manevriranje tijekom ribolova i zamaranja lovine.

Završni dio štapa ima plastičnu kapu sa križnim utorom koji se jednostavno uklapa u bilo koji nosač štapa ili borbeni pojas. Naravno,  za ljubitelje pravog stand up-a na takav se završetak uvijek može montirati i ‘kruška’ i to pogotovo ako se očekuju uistinu velike ribe, poput kapitalnih gofova čije zamaranje zna potrajati.

Tri centimetra iznad završne plastične kape se nalazi vrlo uspjeli dekorativni detalj,  široki antracit-sivi alu-prsten s gravurom velike bijele psine.

Držač role je ‘Rambo’, izveden u plastici.

Duplonski grip iznad ležišta role je prstenasto izrovašen što je svakako prednost jer je time ostvarena protuklizna površina koja posebno dolazi do izražaja kada su ruke mokre ili prljave od ješkanja i ribe.

CIJENA SITNICA

Dakle, sagledavši sve prednosti i mane nije teško zaključiti da je Great White stand up, unatoč zvučnom imenu namijenjen ipak za znatno manje ribe nego što su velike bijele psine.

Velike pučinske ribe poput tuna i igluna su za ove štapove možda ipak prevelik zalogaj pri čemu nikako ne treba podcijeniti potencijal njihove snage te žilavost blanka koja, uz odabir adekvatne libraže, bez nekih problema može izaći na kraj i s najvećim licama, zubacima, pagrima, krunašima pa i kirnjama.

Uz dobru stacionarku ili još bolje multiplikator, panula ili inchiku, prave su tehnike za ovu seriju štapova.

Inače su White Shark stand up štapovi dostupni u  tri izvedbe – od 12, 20 i 30 libri. Posebno je atraktivno da je cijela serija na trajnom popustu od 20 posto što znači da je cijena 12 libarskog modela 263 kune, 20 libarskog 273 kune, a 30 libarskog 282 kune. S obzirom na karakteristike i mogućnosti ovo je definitivno ‘best buy’ ponuda koju nikako ne bi trebalo propustiti. Štapovi White Shark stand up su u Hrvatskoj dostupni u svim trgovinama tvrtke Luna Maris kao i u trgovinama koje ova tvrtka opskrbljuje.

 

INFO:

Luna Maris

Tel. 091-364-0078

lunamarisveleprodaja@gmail.com.