Još jednom smo opremu pokušali izložiti naporima kojima se ‘pipaju plafoni’ kako bismo ustanovili jesu li deklarativni podaci istiniti ili frizirani što se nažalost, unatoč sve strožem filtriranju podataka ipak povremeno događa.

Ovoga smo puta odabrali štap FinNor Tidal Vertical Jigger i kombinirali ga s Black Cat rolom Passion Pro FD. Da bismo preduprijedili sva moguća iznenađenja na rolu smo namotali Daiwinu upredenicu G-braid X8, promjera 0,26 milimetara.

Lovno područje je bilo otvoreno more, iliti kulf, dubine od 90 do 120 metara, a tehnika inchiku.

Štap Tidal Vertical Jigger je dvodijelne konstrukcije s tim da se spoj nalazi neposredno na kraju rukohvata čime su zadržana sva svojstva jednodijelnog blanka. Čak osam FUJI SIC provodnika je povezano na pomno proračunatoj međusobnoj udaljenosti tako da struna ima upravo savršenu putanju, bilo u silasku s kalema, bilo u namotavanju. Tidal Vertical Jigger je dug 1,7 metara šta ga svrstava u kraće štapove, a upravo zahvaljujući tom odnosu dužine i žilavosti blanka, ovaj štap, kako vole reći u FinNor-u, puca od akumulirane snage.

Premda je izvorno izrađen za dinamičan lov na toplijim zemljopisnim širinama, na Mediteranu, a onda i na Jadranu se pokazao kao izvrstan izbor za lov krupne ribe, od zubaca preko gofa pa do same tune. Njegova progresivna akcija je nevjerojatno moćno oružje kada je u pitanju zamaranje ribe. Opruga koju blank pod opterećenjem formira, ribu umara brže od ne znam kakvog taktičkog zamaranja. Premda postoji i light verzija akcije 60 – 120 grama, mi smo se odlučili za malo grublju igru pa smo uzeli model akcije 150 – 300 grama koji je bio težak 3398 grama, tek dva grama lakši od spomenute light verzije.

A rola je kreirana za lov kapitalnih somova što znači da je predviđena za rad po režimu ‘tko je jači’. Odabrali smo veličinu 660 što je bilo sasvim u skladu s težinom i veličinom štapa. Inače su u ponudi modeli 640 660, 680 i 6100.

Model Passion Pro FD 660 ima kapacitet od 300 metara 0,26 milimetarske strune, prijenosni omjer 4,1:1 i teži 550 grama. Na kalemu postoji gumena podloga tako da podmotavanje najlonskim monofilom nije potrebno.  A kočiona sila prednje kočnice je deklarirana na 12 kilograma što je opet sve u skladu s apetitima, odnosno očekivanom lovinom.

Preklopnik role je velik, cjevast, dok je i ručica robusna i lako dostupna.

Dakle, nakon što smo prvi jig od 250 grama pustili da krene prema dnu, s uživanjem smo gledali kako struna klizi bez zastoja i ikakvog zapinjanja, što baš i nije uobičajen slučaj kada je u pitanju lov upredenicama na velikoj dubini. Naime, cijeli niz rola u namatanju namotaje slaže tako da se prije ili kasnije usijecaju u prethodno namotanu strunu, no ne i Passion Pro FD.

A kad je inchiku potonuo i kad se sve zateglo, tada se moglo vidjeti kako se štap ponaša. Glatko i popuno meko je pratio sve naše pokrete animirajući jig punu minutu. Naime, toliko je trebalo dok prva riba nije udarila. Kontra je odrađena kao da se love špari – oštro i trenutno, i što je najvažnije, uspješno.

U izvlačenju je svaki dio opreme odrađivao svoj posao. Štap se savijao i ispravljao mekano ne dopuštajući zakačenoj ribi nikakve nagle trzaje koji bi mogli ugroziti sigurno izvlačenje dok je i rola uležištena sa svojih šest ležajeva besprijekorno namotavala upredenicu, metar po metar, boju po boju.

Kočnica je, budući podešena na mekano, dva puta zacvrčala, no to je bilo više da bi se dobilo na dramatičnosti nego iz potrebe.

A onda se i riba pojavila na površini. Mladi zubatac krunaš težak oko dva kilograma. Budući da je predvez bio dovoljno nosiv, potrebe za oprarom nije bilo.

Test je uspješno odrađen i na sveopće zadovoljstvo, pokazao je i dokazao da očekivanja nisu bila iznad doživljenog. Toga je dana ulovljeno još dosta ribe no sve su bile sličnih dimenzija tako da štap i rolu nismo stigli opteretiti preko maksimuma što nipošto ne znači da to nećemo napraviti prvom prilikom i o tome vas, naravno, odmah izvijestiti.

 

INFO:

Luna Maris

Tel. 091-364-0078

lunamarisveleprodaja@gmail.com