Fin-Nor je brend stvoren u Miamiu, mjestu koje bilježi više od 380 svjetskih IGFA rekorda u big game fishingu, među koje ulaze i svjetski rekordi ulova marlina i crnih sabljarki ostvarenih sportskoribolovnom opremom, štapom i multiplikatorom. Počeci Fin-Nora sežu u slavna vremena big game fishinga, kada su Ernest Hemingway, Tommy Gifford i Alfred Glassel Jr., velikani i začetnici ove ekstremne i luksuzne ribolovne discipline, lovili svoje prve velike ribe.

FIN-NOR

Prvi Fin-Norov multiplikator je proizveden 1933. godine u strojarskoj tvornici koja je bila vlasništvo Finley & Norwood. Taj prvi multiplikator je težio gotovo 16 kilograma, a bio je velik poput oveće kante za vodu. No bez obzira na predimenzioniranost prototipa, slava je bila zajamčena jer je upravo tim multiplikatorom kapetan Tommy Gifford, inače dizajnerski suradnik u njegovoj izradi, u Cat Cayu uspio uloviti plavoperajnu tunu tešku 216 kilograma. To je bio okidač koji je Fin-Nor postavio u sami vrh svjetske reputacije u big game fishingu gdje se jednako postojano nalazi i danas.

Izuzetno veliki korak u stjecanju slave je svakako bio i rekordni ulov Alfreda Glassella Jr.-a koji je1953. godine u Cabo Blanco (Peru) ostvario svjetski rekord u lovu crnog marlina koji je težio 639 kilograma. Posebno je zanimljivo da je ta riba ulovljena tijekom snimanja legendarnog filma Starac i More.

Danas je Fin-Nor u vlasništvu W. C. Bradley/ Zebco Holdings korporacije koja okuplja i druge jednako jake ribarske brendove poput Van Staala, Badlans i Quantuma pri čemu je nasljeđe big game fishinga jednako živo i jače nego ikada dosada.

PRETOČENA TRADICIJA

Svi oni koji na role gledaju kao na modne detalje koji uokviruju njihov ribolovni image, role Fin-Nor OffshoreTM mogu zaobići u širokom luku.

Fin-Nor OffshoreTM su role zamišljene i kreirane isključivo kao pravi radni strojevi za beskompromisni ribolov što postaje potpuno jasno čim se rola prvi puta uzme u ruke.

Prvo što iznenadi je njena težina. Model OffshoreTM 9500A teži impresivnih 1102,796 grama što je poprilična težina. No nakon što se s ručicom odradi puni krug postaje potpuno jasno da je svaki gram te role tu s debelim razlogom. Snaga koja je osjetna i u tom prvom probnom krugu u trenutku kada se potencijalni kupac prvi puta susreće s rolom, naprosto impresionira. Sva tradicija lova velikih riba sakupljena od prvih koraka Fin-Nora do danas pretočena je u Fin-Nor OffshoreTM.

Tehno dizajn s natruhom retro okusa postignut je kombinacijom crnih mat-metalik sivih površina, niskim kalemom, rasterećenim rotorom, robusnom ručicom i velikom prednjom kočnicom te stepenasto oblikovanim kućištem na kojem se s donje strane ističe izdanak koji prati hod centralne osovine u donjoj mrtvoj točki.

Kućište, rotor i bočni štitnici su izrađeni od aluminija pri čemu je kompletna rola zaštićena s Multy-Layer MegaShieldTM zaštitom od korozije.

Pogonska ručica, zupčanici u pogonskom mehanizmu, centralna osovina kao i četiri dvostruko zaštićena kuglična ležaja su izrađeni od nehrđajućeg čelika s tim da je hvatište pogonske ručice ergonomski dizajnirano tako da u svim situacijama trenutno upada u ruku u optimalnom položaju.

Kočnica je prednja, izo-komorama i prstenastom brtvom zaštićena od neželjenog prodora vode i nečistoća, predimenzionirana na što asocira i njen naziv – Saled Offshore MegaDragTM, a što omogućuje izuzetno lak i elegantan pristup. Sam kočioni sistem je razdvojen tako da se manje pločice nalaze s gornje a široke pločice s donje strane kalema što je svakako rasterećenje kada je u pitanju borba s većom ribom.

Zanimljivo je da je kočnica finopodesiva do krajnje zategnutosti što omogućuje fine kalkulacije bez onog neželjenog ‘preskakanja’ koje dovodi ili do pucanja strune ili do svima mrskog backlesha. A čegrtaljka koja se čuje kad kočnica proklizava ima tako ugodan i jasan metalni zvuk koji trenutno podiže adrenalin.

ČETIRI VELIČINE

Kalem je nizak, ali zato dubok, s prstenasto izbrazdanom bazom što omogućuje direktno namatanje upredenice. Inače je zahvaljujući MegaWrapTM mehanizmu namatanje izvrsno, bez usijecanja u prethodne namotaje što je u radu s upredenicom pri velikim naprezanjima često od presudnog značaja.

 Kapacitet modela Fin-Nor OffshoreTM 9500A je 548 metara 20 libarske strune, odnosno 580 metara 0,40 milimetarskog monofila, a prijenosni omjer 4,4:1 čime je postignut bolji prijenos snage uz više nego zadovoljavajuću brzinu.

Na ramenu role je s gornje strane vijkom učvršćen izdanak koji je zadužen za glatko preklapanje preklopnika za sve one koji to ne rade rukom već okretanjem pogonske ručice.

A roler na preklopniku ima štitnik koji je zadužen za sakupljanje viška vlage sa upredenice i sprječavanje njenog nakupljanja na kalemu.

Rotor uopće nema mogućnost povratnog hoda što dovoljno govori o beskompromisnosti kada su u pitanju kačenja velikih riba.

Jedino što će perfekcionistima upasti u oči je prazni hod rotora unatrag do prvog zuba nepovratnog mehanizma, a što zapravo na tehnike kojima je rola namijenjena kao i na trajnost samog mehanizma ne bi trebalo imati nikakav negativan utjecaj.

Fin-Nor OffshoreTM role su dostupne u četiri veličine, naravno svaka po svojoj cijeni. tako je model OFS650A dostupan po cijeni od 1331 kune, model OFS750A po cijeni od 1365 kuna, model OFS850A po cijeni od 1432 kune te model OFS950A po cijeni od 1450 kuna.

Uzevši u obzir sve parametre, možemo bez oklijevanja reći da je u pitanju radni stroj čija je jedina namjena lov uistinu velikih riba što će na našem moru pozdraviti svi lovci na velike zubace, pagre, krunaše i kirnje kao i sve koji love veliku pučinsku plavu ribu.

Fin-Nor OffshoreTM role predstavljaju izvrstan odnos cijene i kvalitete pri čemu se ne smije smetnuti s uma da se kupovinom ovakve role ne kupuje alat za jednu sezonu već za dobar niz godina. Role Fin-Nor OffshoreTM su u Hrvatskoj dostupne u svim trgovinama tvrtke Luna Maris kao i u trgovinama koje ova tvrtka opskrbljuje.

INFO:

Luna Maris

Tel. 091-364-0078

lunamarisveleprodaja@gmail.com