Fiish je Francuski brend koji se tržištu svojom neospornom kvalitetom varalica nametnuo od samog osnivanja 2009. godine. Svojim prvim proizvodom, varalicom Black Minnow s patentiranim PH2S® sistemom (Plugging hidden hook system) 2011. godine na Europskom sajmu morskog ribarstva u Nantesu osvaja nagradu za inovacije

OTPOR NA REPU

A sada, nakon toliko godina uspješne proizvodnje izuzetno lovnih varalica, Fiiish je izbacio novu inovaciju, varalice za ribe i glavonošce s PTC (Powertail Concept) sistemom.

Ove varalice za razliku od klasičnih wobblera, ove nove varalice ostvaruju vibraciju pomoću vibrirajuće pločice na repu zbog čega su varalice i dobile naziv Power Tail.

Riječ je o jigovima naoružanima sa samo jednom VMC single hook udicom smještenom s trbušne strane s tim da se spojna alkica nalazi s gornje strane, neposredno iza glave zahvaljujući čemu varalica u povlačenju zauzima lagano nagnut, uranjajući položaj

Na zadnjoj repnoj alki, na kojoj se kod većine varalica nalazi zadnja udice, postavljen je split ring preko kojeg je montirana prozirna elipsoidna pločica. Zbog takvog se smještaja i položaja u povlačenju stvara otpor koji rezultira specifičnim drhtajima koji su svim predatorima posebno jaka provokacija.

Ove se varalice mogu voditi na dva načina – pravolinijski kao klasični stick-baitovi, ili uz zastoje u kojima varalica tresući se poput ribe koja ugiba tone u dubinu.

S Power tail varalicama se može loviti svim spinnerskim tehnikama no prvenstveno shore jigging i light vertical jigging tehnikama kada se love brancini i zubaci ili pak plava riba poput palamida i luceva.

Power tail varalice su dostupne u dvije težine, 35 i 55 grama pri čemu su modeli teški 35 grama dugi 80 milimetara dostupni u tri boje – Silver Sardine, Silver Green i Fresh Pink sardine s tim da posljednja boja ima i UV premaz. Varalice teške 55 grama i duge 100 milimetara raspoložive su u tim istim bojama uz još jednu – Real Mackarel boju.

ZA SIPE I LIGNJE

Osim Power Tail varalica namijenjenih lovu riba Fiiish je proizveo i model namijenjen lovu glavonožaca u prvom redu lovu sipa kojeg su nazvali Power tail Squid. Kod ovih je varalica glava, tzv. Glider head znatno teža od tijela. Na repnom je dijelu s leđne strane smještena krunica bez iglica s donje strane uz nezaobilaznu repnu pločicu baš kao kod Power Tail varalica.

Spojna alka je postavljena s leđne strane odmah iza glave tako da varalica u tonjenju i sporom povlačenju uvijek zauzima položaj od 45⁰ zbog čega krunice ostaju visoko odignute od dna.

Premda su kreirane ponajprije za sipe, s varalicom teškom tek 15 grama mogu se loviti i lignje. Ove su varalice dostupne u dvije boje Silver Sardine i Red Mullet s tim da Red Mullet ima UV i Glow premaz.

Inače su modeli teški 25 i 50 grama namijenjen lovu iz barke. Dostupni su u tri boje – Silver Sardine, Fresh Pink i Red Mullet pri čemu treba naglasiti da Fresh Pink ima UV premaz, a Red Mullet i UV i glow premaz što ih čini idealnima i za noćni lov.

Cijena ovih varalica koje se mogu kupiti u zadarskoj prodavaonici ribolovne opreme Nevico kreće se od 100 do 120 kuna što zavisi o odabranom modelu.

Info:

Nevico, Zadar

Tel. 023/239-239

www.nevico.hr